FORTALTE OM OVEGREP: Den 27 år gamle kvinnen fortalte i retten om en barndom preget av vold og overgrep. Her sammen med aktor Svein Holden og bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORTALTE OM OVEGREP: Den 27 år gamle kvinnen fortalte i retten om en barndom preget av vold og overgrep. Her sammen med aktor Svein Holden og bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

- Jeg har tilgitt mamma mange ganger, og ønsket å gi henne en ny sjanse

Men Alvdal-datteren er fortsatt redd for moren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): Den eldste datteren til Alvdal-moren fortalte i retten i dag om en barndom preget av vold og frykt. Ifølge tiltalen foregikk overgrepene over flere år.

- Når det gjelder mamma, har jeg tilgitt henne mange ganger, og ønsket å gi henne en ny sjanse. Hun er jo tross alt moren min, og en mor en noe av det som står deg nærmest, sa fornærmede i retten. 

Den nå 27 år gamle kvinnen klarer ikke eksakt å stadfeste hvor gammel hun var da de seksuelle overgrepene startet, men fortalte i retten at hun ofte sov i samme seng som stefaren når moren var bortreist. 

- Var det noengang noe tema at du kunne bli gravid? spurte aktor Svein Holden kvinnen i retten.

- Nei, men jeg fikk p-sprøyte da jeg var 11-12 år. Mamma snakka med barnevernsdama, og jeg ble tatt med til helsesøster for å få p-sprøyte, svarte fornærmede. 

«Utrolige historier» 27-åringen skal ved flere anledninger ha fortalt ulike historier på skolen om ting som foregikk i hjemmet på Gjerdrum i Akershus, som ble avveid som «de utroligste historier». 

- Jeg prøvde nok å formidle at noe ikke var som det skulle hjemme, men ingen hørte på meg, sier fornærmede. 

Da moren og stefaren flyttet til Alvdal ble jenta plassert i fosterhjem, hvor hun etterhvert begynte å trives.

- Jeg følte meg trygg på X (navn på fostermor) og begynte å snakke med henne. Hun ringte X (navn på saksbehandler i barnevernet) og fortalte om dette, men hun sa bare at jeg løy og at hun ikke skulle høre på meg, sier fornærmede. 

AKTOR: Svein Holden er aktor i Alvdal-saken, som nå pågår på Lillestrøm. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
AKTOR: Svein Holden er aktor i Alvdal-saken, som nå pågår på Lillestrøm. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Selv om historiene hun fortalte på skolen og andre steder var et rop om hjelp, ga fornærmede flere ganger helst uttrykk for at hun aller helst ville bo sammen med moren.

Det forklarer fornærmede med at hun var bekymret for sine to yngre søsken, og som 15-åring skrev hun en bekymringsmelding om søsknene. 

- Annen tidsperiode Moren til fornærmede og hennes daværende mann er tiltalt for vold og grove seksuelle overgrep mot jenta over lengre tid. De er også tiltalt for å ikke ha forhindret overgrepene når den andre utførte dem.

Mora ble i 2011 dømt til 15 års fengsel for grove seksuelle overgrep på sine to yngste barn og to nabobarn i den mye omtalte Alvdal-saken.

De to barna som var fornærmede i den forrige overgrepssaken fikk moren sammen med den 50 år gamle mannen som nå er tiltalt. 50-åringen er ikke den samme som er dømt i Alvdal-saken.

Steffen Brandstad, som forsvarer moren i saken, understreker at overgrepene hun er dømt for skjedde i en annen tidsperiode enn de hun nå er tiltalt for.

- Min klient frykter den forrige dommen kan bli et tungt bevis i denne saken, noe den ikke bør være, sier Brandstad til Dagbladet.

REDD MOREN: Den tilalte moren og stefaren ble bedt om å flytte seg da 27-åringen skulle forklare seg i retten i dag. Vi anser moren som sterkt manipulerende, og frykter at hun skal stirre på fornærmede under forklaringen og paralysere henne, sa hennes bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
REDD MOREN: Den tilalte moren og stefaren ble bedt om å flytte seg da 27-åringen skulle forklare seg i retten i dag. Vi anser moren som sterkt manipulerende, og frykter at hun skal stirre på fornærmede under forklaringen og paralysere henne, sa hennes bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer