Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg har utsatt familien min for påkjenninger ingen burde utsette sine nærmeste for.»

Verken politi, påtalemyndighet, dommere, jury eller Norges Høyesterett troddepå Fritz Moen. Men det gjorde Tore Sandberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var det 25 år siden Fritz Moen ble dømt, 17. desember 1981. Retten mente han hadde voldtatt og drept. I går var det fem år siden Hålogaland lagmannsrett begynte behandlingen av Moens gjenopptakelsesbegjæring, 17. desember 2001. De nektet ham ny rettssak. 17. desember 2006 ville vært Moens 65. bursdag, om han fortsatt var i live. I stedet ble det dagen privatetterforsker Tore Sandberg tok imot sin tredje pris denne høsten, for å ha avslørt justismordet på Fritz Yngvar Moen.

400 000 kroner

I går ble Tore Sandberg tildelt Olav Selvaag-prisen, på 400 000 kroner. Ei uke tidligere fikk han regjeringens nyopprettede menneskerettighetspris, og tidligere i høst, Amnestys menneskerettighetspris. Alle for sitt arbeid for å rette opp to av Norges verste justismord, dommene mot Per Liland og Fritz Moen.

Helst ville Sandberg ha vært alle tre prisene foruten.-  Jeg får disse prisene fordi alt ikke er som det burde i det norske rettssystemet. Samtidig er jeg knallglad for å få disse prisene, det er en veldig anerkjennelse av arbeidet jeg har gjort. Det føles litt som om korken endelig er tatt ut av flaska, sier Sandberg.

Multihandikappede Fritz Moen sonet 18 år i fengsel, for drapene på studentene Sigrid Heggheim og Torunn Finstad i Trondheim, i henholdsvis 1976 og 1977. I høst fikk Moen saken sin gjenopptatt av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, mer kjent som justismordkommisjonen - en kommisjon som ble opprettet takket være Tore Sandbergs arbeid med Liland-saken.

Politiskandale

Justisministeren har satt i gang gransking av Moen-saken, og Tore Sandberg har anmeldt tre høyesterettsdommere som i 2003 sa nei til gjenopptakelse av drapet på Torunn Finstad. Moen ble frifunnet for drapet på Sigrid Heggheim i 2003, men fikk aldri oppleve den siste frifinnelsen.

Sandberg jobbet som reporter i Dagsrevyen da drapene ble begått. Han mener at politiet var under så sterkt press for å finne en gjerningsmann, at de flyttet på drapstidspunktet i en av sakene for å kunne ta Fritz Moen.

 PÅ DE SVAKES SIDE:  Takket vært privatetterforsker Tore Sandberg ble Fritz Moen denne høsten endelig renvasket, for drapene han sonet 18 år i fengsel for. Dermed klarte Sandberg å bevise det høyesterettsadvokat Olav Hestenes slo fast for akkurat 25 år siden, Fritz Moen ble utsatt for et justismord. Foto: Adrian Ørhn Johansen
PÅ DE SVAKES SIDE: Takket vært privatetterforsker Tore Sandberg ble Fritz Moen denne høsten endelig renvasket, for drapene han sonet 18 år i fengsel for. Dermed klarte Sandberg å bevise det høyesterettsadvokat Olav Hestenes slo fast for akkurat 25 år siden, Fritz Moen ble utsatt for et justismord. Foto: Adrian Ørhn Johansen Vis mer

-  Det var de store Kripos-gutta som var på denne saken, det var stjernene. Hvis det den gangen fantes kjendiser, så var det disse gutta som reiste rundt og løste alvorlige kriminalsaker. Det mest alvorlige for meg, er at i flere av sakene jeg har jobbet med, dreier det seg om svært ressurssvake personer som ikke har hatt noen egen mulighet til å forsvare seg. Det mektige rettssystemet har knust dem, sier Sandberg.

-  Hvis du selv hadde sittet i juryen, hva tror du at du ville stemt på skyldspørsmålet den gang?-  Jeg håper, i alle fall for men egen samvittighets del, at det ville ha vært utenkelig for meg å stemme ja på skyldspørsmålet. Særlig Sigrid-saken var ekstrem. Før drapstidspunktet ble flyttet, hadde Moen alibi, og de fant en annen manns sæd i liket. For meg er den dommen en skamplett i norsk rettshistorie, det skulle ikke være mulig. Det er ren middelalder, sier Sandberg.

Støtter Torgersen

En av gratulantene i går var jussprofessor Ståle Eskeland, som har jobbet for gjenopptakelse av Fredrik Fasting Torgersens sak. Den sa justismordkommisjonen nylig nei til å gjenoppta.

-  Jeg synes at også Torgersen burde fått en ny rettsrunde, det er vanskelig å si at det ikke er kommet til nye beviser i den saken, sier Sandberg. Hvem drepte egentlig Sigrid Heggheim og Torunn Finstad? Før jul i fjor tilsto en mann fra Namsos på dødsleiet. På grunn av feil med blodprøvene, kunne det ikke bekreftes at dette var gjerningsmannen. Sandberg tror gjerningsmannen er en helt annen person. Selv om drapene i dag er foreldet, har han oversendt dokumentasjonen sin til politiet.

Blir til film, skriver bok

De 400 000 kronene han fikk i går, blir ikke bare brukt til julegaver. Flere ganger har Sandberg og familien hatt store økonomiske problemer på grunn av hans engasjement for samfunnets svakeste.

Hvis ikke Se og Hør hadde betalt lønna hans, ville Tore Sandberg ha vært konkurs i dag.

-  Jeg har utsatt familien min for påkjenninger ingen burde utsette sine nærmeste for, sa Sandberg, da han takket kona Kirsten i går. Snart kommer den neste gjenopptakelsesbegjæringen fra Tore Sandberg. Snart kommer boka om Fritz Moen, og i 2008 kommer filmen om Tore Sandberg. Et filmteam følger han nå tett, og skal produsere en kinodokumentar, som allerede er solgt til flere TVstasjoner i Canada, Europa og Al-Jazeera.

Politiet, dommerne i flere rettsrunder, juryene, ikke engang Norges Høyesterett, har trodd på Fritz Moen. Men det gjorde Tore Sandberg.

-  Hva er det som skiller deg fra alle andre som behandlet denne saken?

-  At jeg har satt meg inn i den.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!