Forsvarssjefen om seksuell trakassering i Forsvaret:

- Jeg har vært forbannet før og er like forbannet nå

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen forteller at han er overrasket over omfanget av seksuelle overgrep i Forsvaret. - De som bryter loven må bli straffet.

NULLTOLERANSE: Forsvarssjef Haakon Bruun - Hanssen forteller at han er spesielt overrasket over de alvorlige seksuelle krenkelsene i Forsvaret. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NULLTOLERANSE: Forsvarssjef Haakon Bruun - Hanssen forteller at han er spesielt overrasket over de alvorlige seksuelle krenkelsene i Forsvaret. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Over 160 personer i forsvaret sier de har blitt voldtatt eller forsøkt voldtatt det siste året, ifølge resultatene fra MOST-undersøkelsen (Mobbing og seksuell trakassering), som er gjennomført for å kartlegge omfanget av seksuell trakassering i organisasjonen.

- Jeg er overrasket over omfanget. Jeg har vært forbannet før og er like forbannet nå. Dette er helt uforenlig med norsk lov, kultur og etikk. Det rammer trivsel og tillit mellom mennesker i vår organisasjon, sier Bruun-Hanssen til Dagbladet.

Han forteller at han er særlig overrasket over de groveste krenkelsene som har kommet fram i undersøkelsen.

- Det går på voldtekt, forsøk på voldtekt og i enkelte sammenhenger misbruk av maktposisjon, sier han.

Over 40 personer voldtatt

Han kan ikke svare på om problemet er spesielt utbredt i noen grener av Forsvaret, men:

- Problemet er størst blant de unge vernepliktige og ansatte, sier han.

Resultatene fra MOST-undersøkelsen (Mobbing og seksuell trakassering) viser at mange i Forsvaret sier at de har blitt utsatt for overgrep i tolvmånedersperioden som omfattes av undersøkelsen:

Over 40 personer sier at de har blitt voldtatt. Over 15 av dem er menn. Over 120 personer sier at de har blitt forsøkt voldtatt.

Bruun- Hanssen sier at han ikke er overrasket over at begge kjønn har opplevd seksuelle overgrep.

Tiltak uten effekt

Ifølge Forsvarssjefen har forsvaret jobbet systematisk for å etablere regler og tiltak mot seksuell trakassering.

Ifølge Norges offisers- og spesialistforbunds webside ble det opprettet en hurtigarbeidende arbeidsgruppe ledet av Forsvarsstabens HR-avdeling allerede i januar 2019. Målsettingen for denne gruppen har vært å utarbeide forslag til tiltak for å redusere mobbing og seksuell trakassering.

- Dette har ikke gitt noen synlig effekt. Vi har med undersøkelsen ønsket å forstå hele bildet for å kunne sette inn målrettede tiltak for å forebygge, sier han.

Ifølge undersøkelsen oppgir 2,7 prosent av kvinnene i Forsvaret under 20 år at de i løpet av de siste 12 månedene har opplevd, i eller utenfor tjenestetid, at noen har hatt sex/samleie med dem uten samtykke. 8,1 prosent av kvinnenene under 20 år har opplevd at noen har forsøkt å ha sex med dem uten deres samtykke. 5,4 prosent av kvinnene på 20-29 år, og 2,5 prosent av menn under 20 år har opplevd at noen har forsøkt å ha sex med dem uten samtykke.

Med Metoo-bølgen sto det fram mennesker i flere bransjer med historier om seksuell trakassering, men i Forsvaret forble det stille.

- Hva er grunnen til at det har vært stille om dette i Forsvaret?

- Det blir bare spekulasjoner, men når man ser på andre undersøkelser er det to forhold som går igjen: det er at belastningen ved å melde fra er verre enn å leve med det man har opplevd. Det handler også om at man ikke har tiltro til varslingssystemet, sier han.

Nulltoleranse

Forsvaret har hatt en rekke regler i alle avdelinger i Forsvaret som omhandler hvordan atferden skal være.

- Vi har holdningskampanjer. Seksuell trakassering er en del av opplæringen i skoleinstitusjonene. Vi har nulltoleranse for dette, sier Bruun- Hanssen.

- Men når tiltakene ikke har fungert til nå, hvilke nye tiltak skal nå gjøres?

- Det blir å forsterke en del av tiltakene vi har fra før. Vi må sørge for at ansatte og vernepliktige skjønner alvoret. Seksuell trakassering er forbudt og de groveste tilfellene straffes med fengsling. Vi oppfordrer alle til å ta vare på hverandre, støtte hverandre og gripe inn. Vi må også jobbe med unge ledere så de er voksne og griper inn når det er snakk om seksuell trakassering. Varslingsregimet må også bli bedre, sier han.

Håper ofre står fram

Bruun- Hanssen håper at ofre for seksuell trakassering i Forsvaret vil stå fram etter at resultatene av undersøkelsen ble sendt.

- Jeg håper noen kommer fram slik at vi kan gripe tak i denne atferden. For å kunne gjøre det må vi gripe tak i de tilfellene som har vært. De som bryter loven må bli straffet, sier han.

- Vil det bli politietterforskning?

- De groveste hendelsene er politisaker som vi ikke etterforsker.

- Er det problem med et mannsdominert miljø i Forsvaret?

- Forsvaret er mannsdominert og har vært det over tid. Det er en utfordring. Nå øker andelen kvinner i Forsvaret. Jeg håper at dette ikke vil ha betydning for rekrutteringen av kvinner.

- Hvilke sanksjoner har Forsvaret når det gjelder seksuell trakassering?

- Vi har nulltoleranse og et eget disiplinærreglement. Vi kan ilegge personellbøter eller fjerne personer fra stillinger. I verste fall kan personer bli fratatt jobben.

Økning for menn

I vernepliktsundersøkelsen 2017, der 3417 vernepliktige deltok, ble det også vist en økning i andelen som oppgir at de har blitt utsatt for seksuell trakassering. Økningen var drevet av økt andel jenter som oppgir de har blitt utsatt for seksuell trakassering, ifølge undersøkelsen, der det ble konkludert med at:

  • Man så en kraftig økning i andelen som oppgir at trakasseringen skjedde i form av uønskede berøringer av seksuell karakter hos begge kjønn.
  • For gutter ble det også observert en markant økning i andelen som oppgir at trakasseringen foregikk digitalt.
  • Det ble observert at hvordan trakasseringen forekommer er noe forskjellig mellom kjønnene.

Har du opplevd seksuell trakassering i Forsvaret? Ta kontakt med Dagbladets reporter: kma@dagbladet.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer