Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har vært gjennom et helvete. Nå er jeg redd for flått

Oddvar Skarbø (59) ble kalt «nøtta» på Ålesund sykehus etter å ha blitt kastet rundt på avdelingene. Først etter elleve måneder fant legene ut hva han led av.

SJUK I FEM ÅR:  Først etter elleve måneder og etter å ha vært testet for flått flere ganger ble det påvist at Oddvar Skarbø fra Ålesund hadde fått overført borrelia-bakterien fra blodsugeren. Det var i 2008, og fremdeles sliter han med smerter. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
SJUK I FEM ÅR: Først etter elleve måneder og etter å ha vært testet for flått flere ganger ble det påvist at Oddvar Skarbø fra Ålesund hadde fått overført borrelia-bakterien fra blodsugeren. Det var i 2008, og fremdeles sliter han med smerter. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I juleferien 2007 fikk Oddvar Skarbø feber, samtidig som han gradvis mistet energien. Etter å ha vurdert seg frisk nok til å dra på en ferietur til Kanariøyene, kom han hjem igjen, og ble lagt rett inn på sykehuset i Ålesund med en svært høy betennelsesaktivitet i blodet.

Deretter startet 11 måneder i «helvete», hvor han ble kastet rundt på avdelingene ved sjukehuset uten at noen fant ut hva som var galt med ham.

- Jeg var totalt uten energi og sjukemeldt i hele perioden. Jeg fikk beskjed om at det kunne være kreft, og satt og grublet over dette.

Antallet smittede per år, som Folkehelseinstituttet opererer med, er bare «toppen av isfjellet», mener overlege ved instituttet Hans Blystad.

Ble utredet Noe av det første legene utredet ham for var borreliose-bakterien som smitter via flått. Blodprøver og spinalvæske ble tatt, men resultatet var negativt.

I denne perioden brøt også immunsystemet hans ned, og han fikk en såkalt autoimmun sykdom, som oppstår når kroppen starter å produsere antistoff mot bestemte deler av kroppens eget vev.

- Jeg ble kalt den harde «nøtta» på Ålesund sykehus, jeg har vært innom alle avdelingene. Jeg fikk leddsmerter som var ekstreme og fryktelige. Det kunne vare i et døgn før den intense smerten ble borte igjen. Jeg var smekk full av borreliabakterien, og kroppen prøvde hardt å gjøre noe med det.

Skarbø ble etter hvert behandlet med kortison, som demper kroppens immunreaksjoner. Først i november påviste legene borreliose hos Skarbø, og med antibiotikabehandling ble han bedre og bedre for hver dag som gikk.

Dette var etter initiativ fra en lege, og bakterien ble påvist gjennom en hudprøve.

Fortsatt ikke frisk I april 2009 var han tilbake i arbeid, men han er blitt lagt inn med akutte smerter på sjukehuset flere ganger. Med kortisonbehandling går smertene etter over.

SVÆRT ALVORLIG:  Oddvar Skarbø fra Ålesund ble bitt av flått, trolig fra byfjellet Aksla i Ålesund. - Jeg er ganske sikker på at en del i trygdekøen kunne vært ute igjen, dersom metodene for å påvise sykdommen hadde vært bedre. Jeg har vært gjennom et helvete, sier han. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
SVÆRT ALVORLIG: Oddvar Skarbø fra Ålesund ble bitt av flått, trolig fra byfjellet Aksla i Ålesund. - Jeg er ganske sikker på at en del i trygdekøen kunne vært ute igjen, dersom metodene for å påvise sykdommen hadde vært bedre. Jeg har vært gjennom et helvete, sier han. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg merker det i løpet av ti minutter ved at kroppen begynner å skjelve, og det føltes som om du skal et annet sted. Det er antakelig immunsystemet som plutselig skrur seg på igjen, og det må jeg nok leve med resten av livet. Jeg har gått flere netter og ult av smerter.

1. mars i år, fire år etter var han «dopfri», som han sjøl kaller det. Men fremdeles plages han med leddbetennelser, som gjør at han ikke får sove når det står på.

- Før var jeg redd for løve og bjørn, nå er det flått. Legene sa til meg at det kunne være så mange som en av tre som ikke dannet antistoffer. Jeg er ganske sikker på at det er store mørketall.

Symptomene er også forskjellig fra person til person. Lammelser er vanlig, men Skarbø har ikke opplevd det.

- Jeg er ganske sikker på at en del i trygdekøen kunne vært ute igjen, dersom metodene for å påvise sykdommen hadde vært bedre. Jeg har vært gjennom et helvete.

Han understreker at han er veldig fornøyd med helsevesenet og oppfølgingen han har fått på Ålesund sjukehus, men at metodene som brukes for å påvise borreliose ikke fungerer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling