Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har vært i mange begravelser, men dette var spesielt sterkt

Shadi (28) flyktet fra krigen i Syria, druknet utenfor Frankrike og drev i land i Norge.

Avskjed med en ukjent: Shadi Omar Kataf fra Syria kjente absolutt ingen i Norge. Likevel møtte det opp over 30 personer da han ble gravlagt i Farsund i dag. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Avskjed med en ukjent: Shadi Omar Kataf fra Syria kjente absolutt ingen i Norge. Likevel møtte det opp over 30 personer da han ble gravlagt i Farsund i dag. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FARSUND (Dagbladet): I duskregn og tåke, fire år etter han flyktet fra krigen i Syria, ble 28 år gamle Shadi Omar Kataf gravlagt i Farsund i dag.

Levningene etter Kataf ble funnet i en våtdrakt i vannkanten i bygda Jølle utenfor Lista, 2. Januar for et år siden. Hvem den døde personen var, forble et mysterium i et halvt år.

Han ble identifisert etter at Dagbladet Magasinet sporet opp Katafs familie og innhentet DNA-prøver. Dokumentaren Våtdraktmysteriet — som vant prisen for beste feature under Amnesty International Media Awards i fjor høst — kan du lese her.  

- Et symbol på verden vi lever i - Jeg har vært i mange begravelser, men dette var spesielt sterkt, sier Torrey Skeibrok, varaordfører for Krf i Farsund.  

- Det er nok et symbol på verden vi lever i. Han var en ung mann som flyktet fra krig og konflikt og håpet å oppfylle drømmene sine.  

Skeibrok og rundt 30 andre, mange av dem muslimer bosatt i Farsund, deltok i begravelsen. En av dem var Issa Ada fra Somalia.  

- Det er trist og tragisk. Jeg hørte han døde da han forsøkte å komme til England, sier han.  

Inge Kjørrefjord fra Lista, leste historien om Kataf i lokalavisa denne uka.  

- Jeg syntes jeg måtte dra i begravelsen. Det ville vært for galt om ingen kom, sier han.  

Ville svømme over Den engelske kanal Kataf flyktet fra Syria til Libya i 2012, og kom til Europa over Middelhavet sommeren 2014. Derfra reiste han videre mot England, men endte opp i den franske byen Calais ved Den engelske kanal, i likhet med tusenvis av andre flyktninger.  

Kataf bodde ifølge familien på gata og hadde ikke råd til å betale menneskesmuglere for å få hjelp til å krysse Kanalen. Den 7. Oktober 2014 ringte han en fetter i Belgia og fortalte at han skulle kjøpe en våtdrakt og forsøke å svømme til England.

Gravlagt uten familen: Ingen i Shadi Omar Katafs familie hadde mulighet til å delta i begravelsen i Norge, men varaordføreren i Farsund, tilfeldige folk som har lest historien om Kataf og mange muslimer fra Farsund og omegn viste ham en siste ære. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Gravlagt uten familen: Ingen i Shadi Omar Katafs familie hadde mulighet til å delta i begravelsen i Norge, men varaordføreren i Farsund, tilfeldige folk som har lest historien om Kataf og mange muslimer fra Farsund og omegn viste ham en siste ære. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Etter det hørte familien aldri fra ham igjen.  

Han forsøkte trolig å svømme over kanalen sammen med 22 år gamle Mouaz Al-Balkhi. Al-Balkhi ble funnet død på en strand i Nederland i en våtdrakt som var kjøpt i Calais samtidig med våtdrakten Kataf ble funnet i.  

Både Kataf og Al-Balkhi var syriske flyktninger. Også Al-Balkhi ble identifisert av Dagbladet.  

Familietragedie Ingen i Katafs familie hadde mulighet til å delta i begravelsen i dag. Foreldrene lever under beleiring i  Camp Yarmouk i Damaskus, en av søstrene forsvant sporløst i Libya i 2013, og søsteren Nagham fikk ikke lov til å forlate Tyskland. Hun har søkt om asyl og venter på permanent oppholdstillatelse.  

- Så fort jeg får lov til å reise til Norge, vil jeg besøke graven. Jeg skulle så gjerne vært der, sa hun til Dagbladet i går.  

Det eneste ønsket familien hadde for begravelsen, var at Shadi skulle begraves i henhold til islamske regler. Seremonien ble ledet av imam Mowafak Mohanein.

Siste hvilested: Shadi Omar Kataf fra Damaskus ble 28 år. Han flyktet fra krig og elendighet, og døde trolig i et forsøk på å svømme over Den engelske kanal for å søke asyl i England. Levningene ble funnet på Lista i Sør-Norge. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Siste hvilested: Shadi Omar Kataf fra Damaskus ble 28 år. Han flyktet fra krig og elendighet, og døde trolig i et forsøk på å svømme over Den engelske kanal for å søke asyl i England. Levningene ble funnet på Lista i Sør-Norge. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer