Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har vært i mange spennende situasjoner, men dette er veldig spesielt

Thorbjørn Jagland (58) er klar til å offentliggjøre fredsprisvinneren. Se det live her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Bare timer før hele verden får vite hvem som vinner årets fredspris, sitter Nobelkomitéens leder Thorbjørn Jagland (58) og ser gjennom manuset sitt. Om en time skrus verdens oppmerksomhet mot Jagland og den gule bygningen i Oslo. Han er spent.

- Jeg har vært i mange spennende situasjoner, men dette er veldig spesielt. Jeg skal møte hele verdenspressen og bære fram en pris som har så høy prestisje. Det er et stort ansvar å skulle opprettholde det høye nivået på prisen, smiler en opplagt Jagland til Dagbladet.

- Bra valg

De fem i Nobelkomitéen startet med et rekordstort antall foreslåtte fredspriskandidater. De jobbet seg nedover i bunken, til de satt igjen med en håndfull.

- Jeg føler ikke det har vært et vanskelig valg. Vi har hatt en veldig god prosess, og jeg det har vært en utrolig interessant opplevelse. Nå håper og tror jeg prisen holder et riktig nivå, at verden synes valget er bra, sier Jagland.

Jaglands tre favorittfredsprisvinnere er som følger: Willy Brandt, Mikhail Gorbatsjov og Lech Walesa.

- Hvis ikke komitéen hadde gitt dem prisen, hadde de dumpet litt til eksamen. Det som var så bra med de prisene, er at de tre personene skapte noe stort, men som ikke folk skjønte akkurat da, sier Jagland.

Venter diskusjon
Han er spent på diskusjonen som kommer i etterkant: Har komitéen funnet personen som er mest verdig for den prestisjefylte prisen?

- Alle priser blir jo diskutert, men jeg mener vi har klart å finne den rette personen nå, og som ligger tett opptil Nobels testamentet, som i dagens virkelighet er en person eller organisasjon som har skapt dialog mellom folk og nasjoner, som har lagt grunnlag for nedrustning eller som har fått folk til forhandlingsbordet, sier Jagland.

Han er høyt oppe om dagen, som leder av Nobelkomitéen, men også som nyvalgt leder av Europarådet.

Fortsetter som Nobelleder

Jagland har fått kritikk for at jobben som leder for Europarådet og lederstillingen for Nobelkomitéen kan medføre rollekonflikter. Sjøl er han ikke enig.

- Stortinget var klar over at jeg kunne få jobben som leder i Europarådet da jeg ble innstilt i Nobeljobben. Kritikerne har ikke satt seg godt nok inn i saken. I min jobb som leder i Europarådet skal jeg kritisere alle regjeringer, så jeg er ikke enig i kritikken, sier Jagland.

Nå er Europa hans nye arbeidsplass.

- Det er litt vemodig å være ute av norsk politikk, men det var tid for å gjøre noe annet. Nå starter et nytt Storting, vi har en ny partiledelse, så nå var det på tide, smiler han.

IKKE NERVØS: Thorbjørn Jagland (58) er ikke nervøs, men har øvd seg litt på offentliggjøringen av fredsprisen. Dagens offentliggjøring er noe av det mest spesielle Jagland har vært med på. Foto: Line Fransson
IKKE NERVØS: Thorbjørn Jagland (58) er ikke nervøs, men har øvd seg litt på offentliggjøringen av fredsprisen. Dagens offentliggjøring er noe av det mest spesielle Jagland har vært med på. Foto: Line Fransson Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling