INNESNØDD: Marit Grøtteland har vært innesnødd i et døgn, men i dag våger hun seg ut på jobb. Foto: Per Lars Tronstad
INNESNØDD: Marit Grøtteland har vært innesnødd i et døgn, men i dag våger hun seg ut på jobb. Foto: Per Lars TronstadVis mer

- Jeg har vært innesnødd et døgn, nå må jeg på jobb

Men Marit Grøtteland er ikke sikker på om hun kommer seg hjem igjen i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JÆREN (Dagbladet): Biler er forlatt, veier er snødd igjen, og den virkelige stormen nærmer seg land.

- Dette er ringe greier, heilt grævligt, sier Kåre Bore, som prøver å holde en sidevei til Nordsjøveien, riksvei 507, åpen.

Når en sindig jærbu tar i bruk slike kraftuttrykk, er det alvor. Nordsjøveien går ytterst mot havet, der landet er flatest. Fredag ettermiddag øker vinden, ute i havet ligger de mørke skyene og varsler mer snø og sterkere vind.

Kaoset kan bli komplett når det uværet når kysten seinere i dag. Forholdene var ille nok da Dagbladet kjørte Nordsjøveien. På noen strekninger var sikten ned mot null.

Det var bare å stoppe bilen, gå ut og prøve å finne retningen på veien. Så var det å snegle seg noen meter fram, og håpe at det ikke ble bråstopp mot ei snøfonn eller et steingjerde.  

Innesnødd Her er frisk bris nok til å legge veien under tjukk snø. Og nå blåser snøen over de lave steingjerdene, ikke en brøytebil er å se. Heller ikke mange biler er ute på veien som blir smalere og smalere og mer og mer igjensnødd. Skoler er stengt, gårdsveier ufremkommelige, folk holder seg inne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- HEILT GRÆVLIGT: Kåre Bore prøver å holde riksvei 507 åpen. Foto: Per Lars Tronstad
- HEILT GRÆVLIGT: Kåre Bore prøver å holde riksvei 507 åpen. Foto: Per Lars Tronstad Vis mer

- Jeg har vært innesnødd et døgn, nå må jeg på jobb, sier Marit Grøtteland, som bor helt ute ved jærstrendene på Nærland.

I går fikk hun flyttet bilen 50 meter, og ga opp. I dag har hun satt på kjettinger og klarte å karre seg de 2-300 metrene opp til riksvei 507. Hun liker ikke det hun ser i vest, de mørke skyene.

- Huff, det kan bli enda verre. Og jeg som skal jobbe helt til ni i kveld, Kommer jeg meg hjem igjen? lurer hun på.

Hun er fra Kvinesdal og er forsåvidt vant til snø.

- Men hjemme kan de brøyte, det kan de ikke på Jæren. Store traktorer står der uten kjetting og spinner i snøen. Håpløst, sier hun, og pakker hetta godt rundt hodet, vinden er kald.  

Umulig å takle Kåre Bore tar fatt på brøytingen igjen, men er usikker på om det vil være mulig å holde sideveiene åpne ut over ettermiddagen, kvelden og morgendagen. Det er veiene ute ved havet og på det forblåste Høg-Jæren som er mest utsatt.

STROM I VENTE: Det har allerede begynt å blåse kraftig, og en storm er på vei innover Rogaland i kveld. Kraftig vind og rekordstore snømengder flere steder kan skape store problemer. Foto: Per Lars Tronstad
STROM I VENTE: Det har allerede begynt å blåse kraftig, og en storm er på vei innover Rogaland i kveld. Kraftig vind og rekordstore snømengder flere steder kan skape store problemer. Foto: Per Lars Tronstad Vis mer

Vinden kommer i kast, plutselig er alt rundt en hvitt. På et blunk kan bilen sitte fast i ei snøfonn eller havne i ei grøft.

Fotgjengere har heller ikke andre steder å bevege seg enn på veien. Og i et slikt snøinferno er det ikke sikkert en bilfører i hele tatt får øye på folk som er ute i uværet. Lysene fra en møtende bil ser en kanskje heller ikke før den er halvmeteren unna.

Et slikt vær er ekstremt i Norge og nærmest umulig å takle på Jæren. Her er de folk vant til  å ta imot 10 centimeter snø som takknemlig nok er borte dagen etter. Nå ligger det en meter snø mange steder, og stormen som er varslet skremmer selv de tøffeste i hus.

- Heilt grævligt, altså, sukker Kåre Bore og ser at sideveien nok en gang fylles med snø.

KRAFTIG VIND: Kraftig vind gjør at veiene føyker igjen omtrent idet de brøytes. Foto: Per Lars Tronstad
KRAFTIG VIND: Kraftig vind gjør at veiene føyker igjen omtrent idet de brøytes. Foto: Per Lars Tronstad Vis mer