INNESNØDD: Marit Grøtteland har vært innesnødd i et døgn, men i dag våger hun seg ut på jobb. Foto: Per Lars Tronstad
INNESNØDD: Marit Grøtteland har vært innesnødd i et døgn, men i dag våger hun seg ut på jobb. Foto: Per Lars TronstadVis mer

- Jeg har vært innesnødd et døgn, nå må jeg på jobb

Men Marit Grøtteland er ikke sikker på om hun kommer seg hjem igjen i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JÆREN (Dagbladet): Biler er forlatt, veier er snødd igjen, og den virkelige stormen nærmer seg land.

- Dette er ringe greier, heilt grævligt, sier Kåre Bore, som prøver å holde en sidevei til Nordsjøveien, riksvei 507, åpen.

Når en sindig jærbu tar i bruk slike kraftuttrykk, er det alvor. Nordsjøveien går ytterst mot havet, der landet er flatest. Fredag ettermiddag øker vinden, ute i havet ligger de mørke skyene og varsler mer snø og sterkere vind.

Kaoset kan bli komplett når det uværet når kysten seinere i dag. Forholdene var ille nok da Dagbladet kjørte Nordsjøveien. På noen strekninger var sikten ned mot null.

Det var bare å stoppe bilen, gå ut og prøve å finne retningen på veien. Så var det å snegle seg noen meter fram, og håpe at det ikke ble bråstopp mot ei snøfonn eller et steingjerde.  

Innesnødd Her er frisk bris nok til å legge veien under tjukk snø. Og nå blåser snøen over de lave steingjerdene, ikke en brøytebil er å se. Heller ikke mange biler er ute på veien som blir smalere og smalere og mer og mer igjensnødd. Skoler er stengt, gårdsveier ufremkommelige, folk holder seg inne.

- HEILT GRÆVLIGT: Kåre Bore prøver å holde riksvei 507 åpen. Foto: Per Lars Tronstad
- HEILT GRÆVLIGT: Kåre Bore prøver å holde riksvei 507 åpen. Foto: Per Lars Tronstad Vis mer

- Jeg har vært innesnødd et døgn, nå må jeg på jobb, sier Marit Grøtteland, som bor helt ute ved jærstrendene på Nærland.

I går fikk hun flyttet bilen 50 meter, og ga opp. I dag har hun satt på kjettinger og klarte å karre seg de 2-300 metrene opp til riksvei 507. Hun liker ikke det hun ser i vest, de mørke skyene.

- Huff, det kan bli enda verre. Og jeg som skal jobbe helt til ni i kveld, Kommer jeg meg hjem igjen? lurer hun på.

Hun er fra Kvinesdal og er forsåvidt vant til snø.

- Men hjemme kan de brøyte, det kan de ikke på Jæren. Store traktorer står der uten kjetting og spinner i snøen. Håpløst, sier hun, og pakker hetta godt rundt hodet, vinden er kald.  

Umulig å takle Kåre Bore tar fatt på brøytingen igjen, men er usikker på om det vil være mulig å holde sideveiene åpne ut over ettermiddagen, kvelden og morgendagen. Det er veiene ute ved havet og på det forblåste Høg-Jæren som er mest utsatt.

STROM I VENTE: Det har allerede begynt å blåse kraftig, og en storm er på vei innover Rogaland i kveld. Kraftig vind og rekordstore snømengder flere steder kan skape store problemer. Foto: Per Lars Tronstad
STROM I VENTE: Det har allerede begynt å blåse kraftig, og en storm er på vei innover Rogaland i kveld. Kraftig vind og rekordstore snømengder flere steder kan skape store problemer. Foto: Per Lars Tronstad Vis mer

Vinden kommer i kast, plutselig er alt rundt en hvitt. På et blunk kan bilen sitte fast i ei snøfonn eller havne i ei grøft.

Fotgjengere har heller ikke andre steder å bevege seg enn på veien. Og i et slikt snøinferno er det ikke sikkert en bilfører i hele tatt får øye på folk som er ute i uværet. Lysene fra en møtende bil ser en kanskje heller ikke før den er halvmeteren unna.

Et slikt vær er ekstremt i Norge og nærmest umulig å takle på Jæren. Her er de folk vant til  å ta imot 10 centimeter snø som takknemlig nok er borte dagen etter. Nå ligger det en meter snø mange steder, og stormen som er varslet skremmer selv de tøffeste i hus.

- Heilt grævligt, altså, sukker Kåre Bore og ser at sideveien nok en gang fylles med snø.

KRAFTIG VIND: Kraftig vind gjør at veiene føyker igjen omtrent idet de brøytes. Foto: Per Lars Tronstad
KRAFTIG VIND: Kraftig vind gjør at veiene føyker igjen omtrent idet de brøytes. Foto: Per Lars Tronstad Vis mer