STERKE INNTRYKK: Jarl Martin Hestad var innsatsleder. Eirik Torsvik Monssen var utrykningsleder da de kom til helikopterulykken ved Turøy. De forteller om sterke inntrykk som må bearbeides. Foto: Eivind Senneset/Dagbladet
STERKE INNTRYKK: Jarl Martin Hestad var innsatsleder. Eirik Torsvik Monssen var utrykningsleder da de kom til helikopterulykken ved Turøy. De forteller om sterke inntrykk som må bearbeides. Foto: Eivind Senneset/DagbladetVis mer

- Jeg har vært med på mye, men aldri noe som kan sammenliknes med dette

Brannmannskapene som jobbet på holmen hvor helikopteret styrtet, vil bruke lang tid for å bearbeide de sterke inntrykkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RONG I ØYGARDEN (Dagbladet): I alt 45 brannmannskaper fra Øygarden, Sotra og Bergen kom til Turøy etter at alarmen hadde gått ved 12.00 tida fredag.

Øygarden er en oljekommune med Stureterminalen, Kollsnesanlegget og mange som jobber på forskjellige installasjoner i Nordsjøen.
En av de omkomne var fra Turøy og en annen fra Sund på Sotra. Flere var fra Bergen.

Kjente omkomne - Flere av våre mannskaper kjente noen som var i helikopteret. Det er klart det har gått sterkt inn på dem, i tillegg til det de så og opplevde på holmen hvor helikopteret styrtet, sier beredskapsleder Jarl Martin Hestad i Øygarden brannvesen.

I tida etter den første innsatsen har deres kolleger fått hjelp til å få ned adrenalin-nivået. De har hatt samtaler for å bearbeide det de har vært igjennom med hjelp av profesjonelt helsepersonell fra Øygarden kommune.

Jarl Martin Hestad og brannkonstabel Eirik Torsvik Monssen kom raskt til stedet. Hestad ble innsatsleder. Torsvik Monssen fikk rollen som utrykningsleder.

- Jeg forstod alvoret - En kollega ringte meg og fortalte at det var noe som brant på Turøy. Jeg kom meg raskt i bilen og kjørte mot Turøy. Først tenkte jeg at det kunne være en grasbrann, noe som ikke er uvanlig på denne tida. Så ringte de fra nødalarmeringssentralen og fortalte at det var en arbeidsulykke på Turøy, før beskjeden kom om at det var en helikopterulykke. Jeg tenkte først at det kunne være et lite helikopter som hadde nødlandet og antent grasbrann, forteller Hestad.

Da Hestad og Torsvik Monssen kom fram til Turøy møtte de mange som hadde veldig mye dramatisk å fortelle.

- De fortalte om det de hadde sett. Jeg forstod alvoret i situasjonen da en mann trakk i armen min for å vise meg en vrakdel fra helikopteret. Det var en bit av halen. Jeg så fargene og forstod hva slags helikopter som hadde styrtet. Samtidig hadde vi en kraftig brann på holmen utenfor.

- Krevende oppgave Eirik Torsvik Monssen skaffet private båter som kunne frakte mannskaper, slanger, pumpe, lyngpisker, båremateriell og førstehjelpsutstyr ut til holmen. Bergen brannvesen kom med dykkere.

- Vårt hovedfokus var å redde mennesker, forklarer Torsvik Monssen.

De første som kom til holmen hvor helikopteret hadde styrtet, meldte at de som skulle dit ut måtte være forberedt på en krevende oppgave. Selve helikopterkroppen ble fort funnet på fem meters dyp. Lørdag ble den hevet opp av en kranbåt. Da kunne alle se at helikopteret var fullstendig knust.

KRISEHJELP: Beredskapsleder Jarl Martin Hestad (t.v.) sier at brannmannskapene har fått tilbud om profesjonell hjelp fra Øygarden kommune. Foto: Eivind Senneset/Dagbladet
KRISEHJELP: Beredskapsleder Jarl Martin Hestad (t.v.) sier at brannmannskapene har fått tilbud om profesjonell hjelp fra Øygarden kommune. Foto: Eivind Senneset/Dagbladet Vis mer

- Jeg har vært med på mye, men aldri noe som kan sammenliknes med dette. Vi hadde mannskaper som var raskt ute i sjøen og svømte på overflaten for å søke etter mennesker. De har fått svært sterke inntrykk. Dette ble en oppgave som ligger langt utenfor det brannfolk på landsbygda er vant med, sier Jarl Martin Hestad.

- Alle er preget I Øygarden brannvesen er det to fast ansatte og 23 mannskaper som jobber deltid. Eirik Torsvik Monssen er til vanlig driftsleder på Statoils terminal på Sture. Når alarmen går må de omstille seg raskt.

- Vi har prosedyrer på hvordan ettervernet skal foregå for mannskapene. Alle har fått tilbud om profesjonell hjelp. Hele lokalbefolkningen her ute er preget av det som har skjedd, sier Torsvik Monssen.

Brannmannskapenes arbeid på ulykkesstedet er ikke ferdig. Nå gjenstår det å gjøre skadestedet så presentabelt som mulig før de pårørende skal bli tilbudt å komme inn på holmen ved Turøy. I dag fikk de pårørende se holmen fra en båt.

FOKUS PÅ LIVREDNING: - Vi hadde fokus på at vi skulle redde liv, sier brannkonstabel Eirik Torsvik Monssen. Foto: Eivind Senneset/Dagbladet
FOKUS PÅ LIVREDNING: - Vi hadde fokus på at vi skulle redde liv, sier brannkonstabel Eirik Torsvik Monssen. Foto: Eivind Senneset/Dagbladet Vis mer