LIVREDD: En av pleierne som er ansatt ved de gamle legeboligene på Blakstad sykehus forteller at hun har vært mye redd på jobb fordi beboere med tunge psykiatriske lidelser ruser seg. Hun ønsker ikke å stå fram med navn. Foto: Henning Lillegård
LIVREDD: En av pleierne som er ansatt ved de gamle legeboligene på Blakstad sykehus forteller at hun har vært mye redd på jobb fordi beboere med tunge psykiatriske lidelser ruser seg. Hun ønsker ikke å stå fram med navn. Foto: Henning LillegårdVis mer

- Jeg har vært mye redd på jobb

Ansatt ved Blakstad psykiatriske sykehus fryktet å bli overfalt av rusede beboere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har gjennom flere reportasjer avslørt hvordan rusmisbruket florerer ved Strandveien Boliger i Asker, en boenhet for psykiatripasienter som blir drevet av Blakstad sykehus.

Nå forteller flere ansatte at de frykter for egen sikkerhet når de er på vakt.

- Jeg har vært mye redd på jobb, særlig fordi beboerne er i aktiv rus, samtidig som de har en tung psykiatrisk bakgrunn. Dette gjør at det ofte blir uforutsigbart hvordan de oppfører seg, sier en av pleierne til Dagbladet.

Mange ufaglærte Hun ønsker ikke å stå fram med navn av hensyn til sitt arbeidsforhold, men mener likevel det er viktig å sette fokus på det hun oppfatter som en uholdbar situasjon.

- Du vil alltid være skeptisk og årvåken når du jobber med psykiatriske beboere, men det er noe helt annet å være ordentlig redd. Det har jeg vært i flere situasjoner, spesielt når jeg har hatt nattevakt alene, sier hun.

- I tillegg er mange av de ansatte ufaglærte, og de vet dermed ikke hvordan de skal takle personer med tunge psykiske lidelser.

Ikke alarm Pleieren er også kritisk til at de ikke har noen mulighet til å slå alarm hvis noe skulle skje.

- Jeg kan ligge skamslått i flere timer uten at noen legger merke til det, sier hun.

Klinikkdirektør for Psykisk helse og rus i Vestre Viken HF, Kirsten Hørthe, bekrefter at de ansatte ikke har alarm.

- Dette er åpne boenheter hvor de ansatte kan forlate stedet dersom det skulle oppstå situasjoner. Det har ikke blitt meldt om voldsepisoder, men vi ser nå på en hurtigvarslingsløsning via mobiltelefoner, sier hun.

Ansatte hevder imidlertid det har vært meldt om voldsepisoder, men Hørthe ønsker ikke å besvare Dagbladets konkrete spørsmål om verken dette eller antall ufaglærte ansatte.
  Frykter straffeansvar En tidligere ansatt Dagbladet har snakket med sier at hun sluttet fordi hun mente det ble underrapportert om rusmisbruk og andre ting som ikke fungerte.

- Ting skulle hysjes ned og dysses ned, så det ikke skulle komme fram i lyset hvordan det egentlig var der, sier hun.

Dagbladet 28. oktober
Dagbladet 28. oktober Vis mer

Dagbladet har tidligere skrevet at pleierne nektes å tilkalle politiet, hvis det ikke står om liv og helse. Flere ansatte frykter at de vil bli stilt ansvarlige hvis noen av beboerne skulle ta en overdose.

- Vi vet jo aldri hva de har fått i seg, og vi gir dem jo medisiner, så det kan hende vi gir dem noe som fører til at de tar en overdose, sier pleieren.

Ny juridisk utredning Seksjonsleder Liv Tellsgård har tidligere avvist at ansatte kan få straffansvar for overdoser, «så lenge det utøves forsvarlig helsehjelp».

Nå viser en juridisk utredning fra Vestre Vikens egne jurist, Janne Hjelm-Gabrielsen, at pleierne kan ha grunn til å være bekymret.

Ledelsen ved psykiatriboligene har bedt juristen vurdere tre tenkte eksempler hvor en beboer kommer ruset til boligen sin.

I et eksempel hvor personalet har tilkalt lege før beboeren får sine faste medisiner, men senere inntar ulovlige rusmidler og dør, skriver juristen at personalet vil kunne «gås etter i sømmene for å sjekke om de ut i fra instrukser og forsvarlighetsvurderinger har gjort tilstrekkelig for å hindre at beboeren tok ulovlige rusmidler».

Selvstendig ansvar «De (helsepersonellet, red. anm.) har altså et selvstendig ansvar for å observere og ta tak i eventuelle uvanlige reksjoner eller lignende, eventuelt tilkalle legen på nytt», skriver Hjelm-Gabrielsen avslutningsvis.

Advokat Nicolai Bjønnes, som representerer en av de ansatte, sier det vanskelige spørsmålet er i hvilken grad det faktisk utøves forsvarlig helsehjelp.

- I verste fall risikerer man at en beboer ikke tåler kombinasjonen av preparater og aktiv rus, og ansvaret for dette skyver institusjonen ned til ansatte på vakt. I verste fall kan vedkommende bli straffeansvarlig hvis det går riktig galt, sier han.

Har opprettet dialog Klinikkdirektør Kirsten Hørthe sier de nå arbeider med å opprette dialog med alle de ansatte for å finne løsninger som begrenser deres følelse av utrygghet.

Hun ønsker ikke å kommentere konkrete spørsmål ytterligere på grunn av at fylkeslege Petter Schou oppretter tilsynssak i kjølvannet av Dagbladets avsløringer.

Pleieren synes det er en lettelse at forholdene nå vil granskes.

Dagbladet 31. oktober
Dagbladet 31. oktober Vis mer

- Jeg synes det er godt at det er opprettet tilsynssak, sier hun.