- Jeg har vært på Stortinget i 17 år og har aldri registrert et statsbudsjett med en så god sosial profil

Per Sandberg (Frp) mener kuttet i barnetillegget er et integreringstiltak.

ADVARER: Frp's nestleder Per Sandberg mener det var helt nødvendig å gjøre noe med barnetillegget. -  Dette er den  første velferdsytelsen som blir rammet på grunn av dårlig integreringspolitikk. Innvandringen koster  samfunnet mellom 40 og 50 milliarder, sier Per Sandberg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
ADVARER: Frp's nestleder Per Sandberg mener det var helt nødvendig å gjøre noe med barnetillegget. - Dette er den første velferdsytelsen som blir rammet på grunn av dårlig integreringspolitikk. Innvandringen koster samfunnet mellom 40 og 50 milliarder, sier Per Sandberg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringens omstridte reduksjon i barnetillegget for fattige familier er et tiltak for å presse innvandrermødre ut i arbeidslivet, sier Frp-nestleder Per Sandberg.

- Disse kvinnene har ingen fortjeneste av å begynne å jobbe, de tjener mer på å være hjemme og motta trygd. Alle er enige om at det skal lønne seg å jobbe. I et integreringsperspektiv er det vanvittig om det videreføres, sier Per Sandberg.

Frp-nestlederen er oppgitt over reaksjonene på statsbudsjettet.

LES OGSÅ: - Dette treffer oss midt i KrF-hjertet

- Flere hundre millioner - Jeg har vært på Stortinget i 17 år og har aldri registrert et statsbudsjett med en så god sosial profil, som behovsprøver midler til de som har minst, sier han.

Sandberg klasker neven i bordet og ramser opp regjeringens satsing på behandling innen rus og psykiatri, brukerstyrt assistanse og tegnspråktolk for døve.

- Vi gir 115 millioner kroner til barn som ikke har penger til å dra på ferie eller til å være med på fritidsaktiviteter. Vi går til og med litt på akkord med oss sjøl og reduserer barnehagesatsene for familier med vanskelig økonomi, sier Per Sandberg.

- Hvorfor får dere da kjeft for at statsbudsjettet er usosialt?

- Det er helt naturlig og helt riktig at vi får kritikk fordi to grupper kommer dårligere ut. Store barnefamilier med store barnetillegg vil få en utfordring.

- De får det verre?

- Ja, kan få det verre. Vi har tre år på oss til å finne tiltak som ivaretar disse. Og så har vi den gruppa av uføre med høy gjeld. Her har vi lagt inn kompensasjon på flere hundre millioner. Derfor blir jeg irritert når særlig de på venstresida snakker om usosial profil. De som gjennom år har kvalt ukritisk alle med skatter og avgifter, som særlig de fattige er rammet av.

- Prøver å dekke over - Men er ikke den kritikken som nå kommer av samme kaliber som da Frp var i opposisjon, dere mottok ikke akkurat statsbudsjettene med taushet dere heller?

- Det er riktig. Jeg aksepterer at de tar oss for den ene gruppen som får det dårligere. Men våre politiske konkurrenter ser ikke helheten og prøver å dekke over at de aller, aller fleste kommer bra ut. Nå er det liksom opplest og vedtatt at alle uføre, alle enslige, alle arbeidsledige blir rammet. Det er så feil som det går an.

- Hvor mange blir rammet da?

- Ut fra tallene er det vel 18.000 som vil få redusert barnetillegg. Hvor mange uføre med gjeld som rammes, vet vi ikke. Men der har vi som sagt overgangsordninger. Det er ingen som sparker noen ned i rennesteinen her.

- Frp var vel ikke alltid opptatt av helheten i opposisjon?

- Vi kan alt om opposisjonens rolle. Men denne gangen tar man et i utgangspunktet sosialt budsjett og karakteriserer det som usosialt. Alle skjønner at vi måtte gjøre noe med barnetilleggene. Det går ikke lenger.

Latterliggjort - Dette er den første velferdsytelsen som blir rammet på grunn av dårlig integreringspolitikk i Norge. Jeg la fram en egen rapport i august i fjor om at vi nå må foreta oss noe, for integreringspolitikken er ikke bærekraftig.

Innvandringen koster det norske samfunnet mellom 40 og 50 milliarder. Tallene er ikke tilbakevist av noen. Rapporten min ble lagt lokk på og latterliggjort.

- Men nå styrer Frp integreringspolitikken?

- Ja, og et av tiltakene er altså en reduksjon i barnetilleggene, for å få innvandrerkvinnene ut i arbeidslivet. Vi følger opp arbeidslinjen, det kan ikke være slik at summen av offentlige ytelser er høyere enn lønn på arbeid. Integrering er et av flere argumenter for å redusere barnetilleggene, ingen tør å si det, da det handler om innvandring og integrering.

- Det begynner å bli mange av disse jentene nå, som ikke jobber. Det har nærmest eksplodert.

Brochmann-utvalgets rapport slår fast at incentivene til å søke arbeid for uutdannede kvinner med dårlige språkkunnskaper er svært små. Dette er ikke kommet fram i debatten, folk våger ikke å snakke om det, fordi de frykter det er politisk ukorrekt, mener Sandberg.

Politisk ukorrekt Frp?s nestleder tar selvkritikk på hvordan regjeringspartiene har kommunisert statsbudsjettet.

- Vi skulle startet tidligere og lagt en strategi for kommunikasjon som ville berolige folk. Nå får usannheten råde. Til tross for at 98 prosent av landets innbyggere kommer bedre ut ruller snøballen videre og vi pepres med «usosialt, usosialt, usosialt».

- Men hvordan kunne dere bomme så totalt?

- Vi jobber med det. Jeg skal søke som kommunikasjonssjef i regjeringen nå, ler Sandberg.

- Spøk til side, det er jo interessant at vi ender opp som syndebukker etter å ha lagt fram en varslet uførereform, vedtatt av et enstemmig Stortinget i 2011. Så får vår regjering oppgaven med å implementere reformen. Så får vi kjeft for en reform alle partier har vært enig i. Arbeiderpartiet sitter helt stille i båten selv om de også ser nødvendigheten av å gjøre noe med barnetillegget, sier Sandberg.

Frp-nestleder Per Sandberg. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
Frp-nestleder Per Sandberg. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer