- Jeg har vært utrolig heldig

Hun har flyktet fra krig, vært utsatt for grov omsorgssvikt, vold og rasisme. I mange år svarte hun med vold. Men nå har Saynab Mohamud (27) byttet ut knyttnevene med politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra i vinter har den somaliske flyktningjenta vært politisk rådgiver for Venstre på Stortinget.

-  Jeg måtte bli voksen jeg også, sier Saynab med et selvironisk smil. Hun har en datter på 4 1/2 år og tar opp igjen fag fra videregående skole. Men en eller to dager i uka jobber hun med flyktning- og integreringspolitikk på Stortinget og stortrives.

-  Vi har et kjempefint miljø i Venstre. Det er så mange personer som jeg kan se opp til, men det er også folk som hører på meg, og som bryr seg om meg. De vil gjøre noe for virkelig integrering. Jeg er veldig stolt av å få være med på det.

Det fins egentlig ikke integreringspolitikk i Norge.

Venstre vil bygge opp en politikk som fungerer både for nordmenn og innvandrere, og jeg er stolt over å få være med på det. Jeg har vært utrolig heldig, sier Saynab til Dagbladet.

Det var Venstres nestleder Olaf Thommessen som engasjerte henne.

Bodde alene

Hun kom til Norge som 12-åring sammen med faren og broren.

 VOLD:  Skoleskulking og vold preget ungdomsåra til den somaliske flyktningjenta Saynab Mohamud (27). Her utenfor Oslo City vanket hun og gjengen. Rasistiske kommentarer eller krangler besvarte hun med slag og spark. Foto: Torbjørn Grønning
VOLD: Skoleskulking og vold preget ungdomsåra til den somaliske flyktningjenta Saynab Mohamud (27). Her utenfor Oslo City vanket hun og gjengen. Rasistiske kommentarer eller krangler besvarte hun med slag og spark. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Selv opplevde hun at systemet sviktet. Skolen beskyttet henne ikke mot mobbing og rasisme. Barnevernet overså at 13-åringen og den 8 år gamle broren bodde alene et helt år, at hun ikke kunne si fra fordi hun ble truet på livet av faren. Men hun møtte personer som så henne. En lærer hun fortsatt har kontakt med, og en barnevernskonsulent som så hvordan det var fatt.

Fikk støtte

-  Systemet sviktet, men enkeltpersoner i systemet har betydd utrolig mye for meg. Det at noen trodde på meg og viste meg kjærlighet, gjorde meg sterkere, også til å stå opp mot min far.

Jeg tror systemet var i sjokk på den tida, det kom veldig mange flyktninger samtidig, og skolen og barnevernet manglet kunnskap om de ulike kulturene. Kunnskap om flyktningenes bakgrunn og kultur er veldig viktig. Først i fjor ble omskjæring et tema i barnevernsutdannelsen. Og dialog er viktig. Nå snakker norske politikere for mye ovenfra og ned til innvandrere, det er for mye om «vi og dere». Samfunnet må strekke ut ei hånd. Og vi må gjøre noe med rasismen. Når folk blir utsatt for rasisme, trekker de seg unna, sier Saynab.

Hun synes det er synd at så få innvandrerungdommer er opptatt av politikk.

-  Engasjement er nødvendig hvis vi skal få en bedre verden. Det nytter ikke å bare klage, man må engasjere seg og gjøre noe, sier Saynab.