Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har venner som har blitt torturert

Arabiskstudent Bjørn Heger fra Oslo dro til Syria for å redde ut sin irakiske kone. Han ble Dagbladets dagbokforfatter i Damaskus, og etter åtte måneder var det vanskelig å dra.

INTERESSANT: Dagbokforfatter Bjørn Heger synes det har vært interessant å følge konflikter han tidligere bare har lest om. Foto: Privat.
INTERESSANT: Dagbokforfatter Bjørn Heger synes det har vært interessant å følge konflikter han tidligere bare har lest om. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladets dagbokforfatter i Damaskus Bjørn Heger var en helt vanlig student fra Oslo før han dro til Syria og forelsket seg. Han dro til Damaskus for første gang i 2010 sammen med klassen sin som går midtøstenstudier på universitetet i Oslo. Da de andre dro hjem ble Heger igjen, og giftet seg med irakiske Raya.

Fanget i Syria - Jeg var hjemme i Norge for å påbegynne masteren min, men da det i november 2011 begynte å bli ganske spent i Syria i november, og begynte å eskalere i desember og januar, reiste jeg ned igjen til Syria. Jeg ville være med Raya til vi begge kunne komme oss ut av landet, sier Heger.

Det var vanskelig for Hegers kone å dra ut av Syria til et av nabolandene fordi hun er iraker. Hun fikk heller ikke turistvisum til Norge.

- Spørsmål var om det er tryggere å være i Bagdad eller Damaskus på det tidspunktet. Vi valgte å bli i Damaskus, sier Heger.

Dokumentasjon og terapi Bjørn Hegre er vokst opp i Oslo, og har bodd der i trygge omgivelser hele livet. Et liv i sterk kontrast til hverdagen i Damaskus, med vold, bombeeksplosjoner og frykt. Inntrykk som det ble viktig å sette ord på.
- Det var en veldig uvant situasjon. Jeg så utrolig masse med mine egne øyne som ikke ble dekket av mediene. Ting jeg ville huske. Så var det også terapi i å sette ord på det som skjedde rundt meg, sier Hegre. Han er takknemlig for at dagboken har fått egen spalteplass i Dagbladet. Nå har Bjørn Heger og konen Raya klart å reise fra Damaskus til Istanbul, på en sikker flyrute som ble satt opp for kun få dager siden.
Lyden av eksplosjoner og adrenalinet som følger, er forlatt, og siste dagbok skrevet.
 
Vanskelig å dra Det var ikke bare enkelt å forlate Damaskus forteller Hegre.

- Jeg må innrømme at det har vært interessant å følge konflikter jeg tidligere bare har lest om. Akkurat den type blanding av religion og politikk som vi ser i Syria er akkurat det som vi har holdt på med på studiet jeg har gått også, og jeg har nesten blitt avhengig av spenningen, sier Heger.

Men han skvatt oftere i stolen i mai enn i juli.
- Det rart hvor raskt du blir avklimatisert. Det gjelder alle i Syria. Det skal mer til før mødrene roper ungene sine inn fra leken i gata nå enn tidligere, sier Heger.

Noen av de sterkeste inntrykkene 28-åringen har fra oppholdet i Damaskus er historiene til alle menneskene han har blitt kjent med.
- Jeg har møtt venner igjen etter at de har vært i fengsel, og man har blitt torturert. Jeg synes det er vanskelig å dra fra Damaskus nå. På en måte føler jeg at jeg svikter vennene mine, som har en usikker fremtid i møte, sier Heger.

FORELSKA: Dagbladets dagbokforfatter i Damaskus Bjørn Heger var en helt vanlig student fra Oslo før han dro til Syria og forelsket seg i irakiske Raya. Her sitter hun på taket hvor Bjørn Hegre ofte har skrevet dagbok fra. Foto: Privat
FORELSKA: Dagbladets dagbokforfatter i Damaskus Bjørn Heger var en helt vanlig student fra Oslo før han dro til Syria og forelsket seg i irakiske Raya. Her sitter hun på taket hvor Bjørn Hegre ofte har skrevet dagbok fra. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media