- Jeg har venner som har blitt torturert

Arabiskstudent Bjørn Heger fra Oslo dro til Syria for å redde ut sin irakiske kone. Han ble Dagbladets dagbokforfatter i Damaskus, og etter åtte måneder var det vanskelig å dra.

INTERESSANT: Dagbokforfatter Bjørn Heger synes det har vært interessant å følge konflikter han tidligere bare har lest om. Foto: Privat.
INTERESSANT: Dagbokforfatter Bjørn Heger synes det har vært interessant å følge konflikter han tidligere bare har lest om. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladets dagbokforfatter i Damaskus Bjørn Heger var en helt vanlig student fra Oslo før han dro til Syria og forelsket seg. Han dro til Damaskus for første gang i 2010 sammen med klassen sin som går midtøstenstudier på universitetet i Oslo. Da de andre dro hjem ble Heger igjen, og giftet seg med irakiske Raya.

Fanget i Syria - Jeg var hjemme i Norge for å påbegynne masteren min, men da det i november 2011 begynte å bli ganske spent i Syria i november, og begynte å eskalere i desember og januar, reiste jeg ned igjen til Syria. Jeg ville være med Raya til vi begge kunne komme oss ut av landet, sier Heger.

Det var vanskelig for Hegers kone å dra ut av Syria til et av nabolandene fordi hun er iraker. Hun fikk heller ikke turistvisum til Norge.

- Spørsmål var om det er tryggere å være i Bagdad eller Damaskus på det tidspunktet. Vi valgte å bli i Damaskus, sier Heger.

Dokumentasjon og terapi Bjørn Hegre er vokst opp i Oslo, og har bodd der i trygge omgivelser hele livet. Et liv i sterk kontrast til hverdagen i Damaskus, med vold, bombeeksplosjoner og frykt. Inntrykk som det ble viktig å sette ord på.- Det var en veldig uvant situasjon. Jeg så utrolig masse med mine egne øyne som ikke ble dekket av mediene. Ting jeg ville huske. Så var det også terapi i å sette ord på det som skjedde rundt meg, sier Hegre. Han er takknemlig for at dagboken har fått egen spalteplass i Dagbladet. Nå har Bjørn Heger og konen Raya klart å reise fra Damaskus til Istanbul, på en sikker flyrute som ble satt opp for kun få dager siden.Lyden av eksplosjoner og adrenalinet som følger, er forlatt, og siste dagbok skrevet.  Vanskelig å dra Det var ikke bare enkelt å forlate Damaskus forteller Hegre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer