PROBLEMER: Tesla-sjefen Elon Musk er i hardt vær. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski
PROBLEMER: Tesla-sjefen Elon Musk er i hardt vær. Foto: AFP PHOTO / Brendan SmialowskiVis mer

Tesla-sjefen brøt sammen i intervju:

- Jeg har venner som virkelig er bekymret

Tesla-aksjen stuper etter intervju med toppsjefen Elon Musk.

NEW YORK (Dagbladet): Toppsjefen for Tesla, Elon Musk (47), fikk tårer i øynene flere ganger under et intervju med New York Times, som varte en time.

- Det siste året har vært det vanskeligste og vondeste i hele min karriere. Det var uutholdelig, sier Musk i intervjuet og forteller om et massivt arbeidspress, og at det var flere ganger han oppholdt seg i Tesla-fabrikken to-tre dager i strekk og jobbet 120 timer i uka.

Etter intervjuet falt Tesla-kursen fredag 9 prosent på New York-børsen.

Musk har vært ansiktet til Tesla utad, men han har også fått oppmerksomhet for underlige Twitter-meldinger de siste månedene.

«Pedo»-melding

Han fikk særdeles hard medfart etter at han brukte betegnelsen «pedo» om dykkeren Vern Unsworth under redningsaksjonen av fotballaget i Thailand i sommer, etter at dykkeren hadde uttalt seg ganske negativt om miniubåten Musk sendte ned til Thailand. Musk beklaget seinere uttalelsen.

I forrige uke kunngjorde han helt uventet på Twitter at han ønsket å ta det børsnoterte selskapet av børsen med en pris på 420 dollar per aksje, noe som vil bety et utkjøp på om lag 600 milliarder kroner. Det fikk Tesla-aksjen til å gjøre et heftig byks samtidig som det skapte kaos både utad og innad i selskapet. Det amerikanske finanstilsynet (U.S. Securities and Exchange Commission (SEC)) har varslet at de vil granske Musk og Tesla for å ha villedet investorer.

I meldingen hevdet også Musk at finansieringen for å ta selskapet av børs var sikret. Dersom dette ikke stemmer, kan det være et klart lovbrudd. Musk er selv en stor eier av Tesla-aksjer og tjente slik gode penger selv på Twitter-meldingen.

- Søvnløs eller Ambien

Under intervjuet med New York Times legger han ikke skjul på at arbeidspresset har vært voldsomt den siste tida. Han får tårer i øynene når han forteller at han nesten gikk glipp av brorens bryllup og tilbrakte sin egen bursdag i Tesla-lokalene.

- Det har ikke vært bra. Jeg har venner som kommer innom, som virkelig er bekymret, sier Musk på spørsmål om presset har påvirket hans fysiske helse.

De siste 20 åra er Musk blitt kjent som en av de mest ambisiøse entreprenørene i Silicon Valley. Nå er arbeidet er i gang med å finne en nestkommanderende, som kan avlaste ham.

Selv hevder Musk nå at Twitter-meldingen om å ta selskapet av børsen, var et forsøk på å vise åpenhet. Han avviser at han angrer.

- Hvorfor skulle jeg det? spør han New York Times.

I intervjuet avslører Musk dessuten at han tar sovemedisinen Ambien.

- Det er ofte et valg mellom ingen søvn eller Ambien, sier Tesla-sjefen.

Han gjør det klart at han ikke har noen planer om å trekke seg, men legger samtidig til:

- Hvis du har noen som kan gjøre en bedre jobb, vær så snill og si ifra. De kan få jobben. Er det noen som kan gjøre en bedre jobb? Da kan de få tømmene med en gang.

Dømmekraft

Utenforstående har begynt å stille spørsmål ved Musks mentale tilstand etter oppførselen hans i offentligheten den siste tida.

- Hva sier dette om dømmekraften til den personen som iverksetter dette? Det må styret få svar på, sier Charles M. Elson, direktør for Weinbergs senter for eierstyring og selskapsledelse ved Delaware-universitetet til New York Times.

Styremedlemmene i Tesla sitter nå i en vanskelig posisjon, blant annet fordi Musk er firmaets ansikt utad, melder NTB.

- Om styret ikke får ham fjernet, eller i det minste permittert, kommer folk som elsker selskapet til å mistenke styret for å ha totalt sviktet i deres plikter, sier juss- og forretningsprofessor Erik Gordon ved universitetet i Michigan, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge Gordon må styret handle snarest, eller forberede seg på søksmål fra aksjonærene. Han mener intervjuet er det siste i en rekke bevis på at Musk ikke lenger takler jobben.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 21.04.2016 GRØNN ENERGI: Vannkraft gjør Norge unikt posisjonert i verden til å kunne finansiere grønnere energi og transport i fremtiden, mener Elon Musk, grunnlegger av Tesla Motors. Video: NTB Scanpix Vis mer