Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har ventet to år på dette øyeblikket

Syrisk familiegjenforening i den greske havnebyen Piraeus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Disse siste minuttene føles ut som en evighet, for jeg har ventet på dette øyeblikket i to år, sier syreren Zaki Ismail Khalil i det han omfavner kone og barn på kaikanten i den greske havnenyen Piraeus.

Ifølge ferske tall fra IOM (International Organization for Migration) har over 670.000 flyktninger funnet veien fra Afrika, Asia og Midtøsten til Europa hittil i år. Over 3.100 personer er savnet eller omkommet.

- Tvunget til å smugle dem ut
Slik gikk det heldigvis ikke for familien til Khalil, og i en video signert nyhetsbyrået Reuters blir vi vitne til den tårevåte gjenforeningen.

Se videoen i toppen av saken.

- For 25 dager siden ble datteren min født, og jeg var tvunget til å smugle dem ut. Advokaten sa at saken min kunne ta fire måneder å løse. Samtidig er mulighetene for et positivt utfall så små at jeg kanskje taper. Jeg var nødt til å få dem hit, forteller han. 

Nå som hele familien endelig er samlet satser de på å ta seg seg videre nordover til Skandinavia.

- Nå kan vi komme oss til Sverige å slå oss ned der, sier Khalil.

Krig og kaos
For i familiefarens hjemland fortsetter den blodige, kaotiske og uoversiktelige borgerkrigen som har kostet over 250.000 syrere livet, og drevet fire millioner mennesker ut av landet. Ytterligere 7,6 millioner syrere er på flukt i eget land, ifølge BBC.

Det som startet som et opprør mot Assad-regimet i mars 2011 er nå blitt en konflikt med store internasjonale forgreninger. Russland og Iran støtter Assad, mens den sunni-dominerte motstandsbevegelsen får støtte av blant annet England, USA og Frankrike.

En felles fiende er derimot Den islamske stat (IS), som har tatt militær kontroll over store landområder, og begår grove overgrep mot sivilbefolkningen.

Senest tirsdag skal 13 personer ha mistet livet etter et russisk bombeangrep på et syrisk feltsykehus i Idlib, nordvest i landet.

Syrias president Bashar al-Assad var tirsdag i Moskva, hvor han diskuterte krigen mot «terrorister» med president Vladimir Putin, opplyser Kreml.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!