Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aps landsmøte

- Jeg har vist meg fram som Jonas

Jonas Gahr Støre tente Ap-landsmøtet med sang, dans og ikke minst knallharde angrep på Høyre/Frp-regjeringen.

DANSE-JONAS: Ap-leder Jonas Gahr Støre har vist fram nye sier av seg selv på Aps landsmøte: På landsmøtefesten i går som sanger, og under avslutningen i dag som danser sammen med Tshawe Baqwa og Yosef Wolde-Mariam i rapduoen Madcon. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DANSE-JONAS: Ap-leder Jonas Gahr Støre har vist fram nye sier av seg selv på Aps landsmøte: På landsmøtefesten i går som sanger, og under avslutningen i dag som danser sammen med Tshawe Baqwa og Yosef Wolde-Mariam i rapduoen Madcon. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var en Ap-leder med et begeistret parti i ryggen og full av selvtillit som avsluttet Aps landsmøte i dag. Jonas Gahr Støre viste sider som til nå har vært ukjent for offentligheten:

På landsmøtefesten opptrådte han med sang, og under avslutningen i dag tok han noen dansetrinn på scenen med Madcon.

DANSE-JONAS: Ap-leder Jonas Gahr Støre har vist fram nye sier av seg selv på Aps landsmøte: På landsmøtefesten i går som sanger, og under avslutningen i dag som danser sammen med Madcon. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer Vis mer

Vanligvis er det Trygve Slagsvold Vedum som er kjent som politikkens dansestjerne. På spørsmål fra Dagbladet om Jonas forsøker å måle seg med Danse-Trygve, svarer Jonas:

- Der tror jeg han ligger litt foran meg, jeg har litt å strekke meg etter.

Men først og fremst var avslutningstalen en sterk appell til partiet om å stå på og slåss for hver eneste stemme.

- Ett mandat kan avgjøre, minnet han om.

Raste mot Høyre og Frp

I sin oppsummering av hva valget til høsten står om, kom Støre med kraftige angrep på regjeringspartiene. Han sa rett ut at høyrepartiene ønsker økte forskjeller.

På spørsmål om ikke det er en drøy påstand, svarer Støre:

- Jo, men vi må se på resultatet av politikken regjeringen fører. Forskjellene øker, mellom by og land, mellom de som har jobb og de som ikke har jobb, og mellom folk i jobb. Dette klarer politikken deres ikke å gjøre noe med, og da må vi stille spørsmål ved innsatsen, svarer Støre.

Dette sa Støre i avslutningstalen:

«Valget står mellom høyrepartiene som sitter med hendene i fanget når ledigheten er rekordhøy og sysselsettingen faller, og Arbeiderpartiet som gjør arbeid til alle til jobb nummer én.

Høyrepartiene som vil svekke fellesskapets inntekter med nye milliarder i skattekutt. Ap som vil ha flere lærere og nye ansatte i eldreomsorgen. Høyrepartiene som vil selge Norge og våre felles ressurser. Ap som vil satse på Norge og som har nye visjoner for nye næringer.

Høyrepartiene som svekker arbeidsmiljøloven og tvinger vanlige arbeidsfolk ut i generalstreik. Ap som vil styrke loven og bekjempe utrygghet i arbeidslivet med nebb og klør.

Høyrepartiene som ved enhver anledning provoserer distriktene til opprør. Ap som vil at by og land igjen skal gå hand i hand.

Høyrepartiene som skamløst forsyner seg av sparepengene til våre barnebarn. Arbeiderpartiet som alltid holder orden i norsk økonomi, som synes «økonomisk bærekraft» er to av de fineste ordene på norsk».

- Sår splid

Han anklaget også statsminister Erna Solberg for å godta mistenksomhet og fremmedfrykt som politisk strategi for noen av statesrådene.

- Hun lar egne statsråder så splid mellom oss. I beste fall strekker seg til å si: «Jeg ville ikke ordlagt meg helt sånn». Arbeiderpartiet, jeg, sier klart og tydelig at slik vil vi ikke ha det i Norge, slik styrer man ikke et land, sa Støre.

Det er både Høyre og Frp som er Aps hovedmotstandere, slår Støre fast.

- Vi vil bytte dem ut, begge to. Det er Erna Solberg som er statsministeren. Men jeg har jo de siste månedene advart mot en politikk der man gir høyrepopulismen makt og innflytelse. Det har de hatt i Norge i fire år. Og det er en grunn til at de bør byttes ut, sier Støre

Nye Jonas: - Tydelig og klar

På hjemmebane, i Folkets Hus og på Aps landsmøte, begeistret Støre med sin landsmøtetale, sin tøffe retorikk mot høyresiden og ved å avsløre nye og mer uhøytidelige sider ved seg selv. Politiske budskap ble krydret med humor og gode historier.

Landsmøteåpningen var annerledes enn under tidligere partiledere: Ikke med en stor kulturbolk med kjente artister, men rett på hovedsaken, Ap-leder Jonas Gahr Støres landsmøtetale. Signalet skulle være: Rett i arbeid.

Støre sa selv til Dagbladet at talen var hans viktigste så langt, og at han har jobbet med den i flere uker. Staben hans og partikontoret har jobbet mye med hvordan Ap-lederen skulle framstå. Applausen og begeistringen tyder på at Støre traff landsmøtet.

- Jeg skal være meg selv. Og jeg tror at jeg har fått vist meg fram på dette landsmøtet. De som kjenner meg, kjenner igjen at dette er Jonas. Sånn ønsker jeg å være også i politikken. Og det gir en større trygghet og tydelighet i politikken når du har et samlet landsmøte bak deg. Vi har gjort gode vedtak, og samlet oss på viktige områder. Jeg har følt på en stemning som har vært oppløftet og forventningsfull. Det tar jeg med meg som stor inspirasjon og et stort ansvar, sier Støre til Dagbladet etter landsmøtet.

Nå blir utfordringen for Støre å være like klar og tydelig i debatt med Erna Solberg og Siv Jensen, slik at tvilerne på gjerdet kommer tilbake til Ap.

- Mot økt midlertidighet

En av stridssakene som endte med forlik, var forholdene for mindreårige asylsøkere. Ap vil bedre forholdene på mottakene, får raskere saksbehandling, og legge sårbarhetskriterier til grunn. Frp mener Ap med dette åpner for en ny asylbølge, mens KrF sier vedtaket er skuffende, og kan ende i tomt prat.

- Dette mønsteret – at partiene uttaler seg på denne måten - er litt gjenkjennelig. Det går jo ikke opp. Det kan ikke bare være mer strengt og mer liberalt på samme tid. Vi står på en streng, rettferdig og human asylpolitikk. Men vi er veldig skeptiske til for mye midlertidighet, for det skaper problemer for integrering, og det skaper problemer for de menneskene som sitter på vent. Det er det dette landsmøtet har understreket. Vi skal beholde dagens lov- og regelverk, men vi må se på situasjonen særlig for de yngste, sier Støre.