- Jeg har vunnet

- Det er utrolig deilig å være ferdig. Jeg har brukt halve livet på denne saken, sier trafikkskadde Katrine Bråtane (23) etter dagens avgjørelse i Høyesterett. Hun får tidenes største erstatning etter trafikkskade.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lagmannsretten tilkjente Kristine Bråtanene 250.000 kroner til årlig hjelp og pleie. If anket til høyesterett og ville bare gi 50 000 til pleie, omsorg og tilsyn ut over erstatningen hun allerede er tilkjent.

Men anken ga i hovedsak Bråtane medhold, selv og et flertall på tre av fem dommere reduserte beløpet til 175 000 kroner i året.

- Jeg er veldig fornøyd. Det er så utrolig deilig å være ferdig. Dette er en kamp jeg har holdt på med halve livet. Nå håper jeg ingen andre må gå gjennom det samme. Det har vært umenneskelig, sa Bråtane etter dommen.

- Tusen takk, ropte hun ut til vennene og støttespillerne som fulgte saken fra tilhørerbenken, og fikk applaus tilbake.

Får 700 000 mindre

Saken i Høyesterett handlet kun om utgifter til fremtid pleie og omsorg i tillegg til utgifter fra det offentlige. Lagmannsretten satte dette til 4, 8 millioner (250 000 i året), mens Høyesterett har redusert det til 4,1 millioner (175 000 i året). Bråtane er allikevel fornøyd. Hun har fått tidenes største erstatning.

- Det blir bare nyanser. Vi har vunnet. 11,1 millioner er mye mer enn 250 000, sier hun til Dagbladet.no.

- Nå må du huske at vi tilbød 1,4 millioner i tillegg. Det var aldri aktuelt med bare 250 000, sa If Storebrands advokat Anne Stine Eger Mollestad på vei ut av rettssalen. Hun ønsket Bråtane lykke til videre, og roste hennes støttespillere for deres innsats.

Bråtane har allerede fått utbetalt 6,6 millioner av If. Nå har de to uker på seg til å betale de 4,1 millionene, pluss erstatning for de to årene som har gått siden dommen i lagmannsretten.

- Ikke økte premier

If Storebrand avviser at det blir aktuelt med økte premier etter rekorderstatningen.

- Dette er et såpass spesielt tilfelle. Vi synes det er greit å få en avklaring, og er glade for at gjeldende rett stadfestes, sier advokat Anne Stine Eger Mollestad til Dagbladet.no.

I en pressemelding skriver selskapet at «det dreier seg ikke om Katrine Bråtanes rett til et mest mulig fullverdig liv, men om hvem som skal betale for det - forsikringsselskapet eller det offentlige.»

Påkjørt som 11-åring

Katrine Bråtane var 11 år da hun ble påkjørt og skadd av en lastebil under en ridetur ved Risør i 1990. Et brudd mellom tredje og fjerde nakkehvirvel gjorde henne lam fra nakken og ned. Hun har og måttet amputere ett ben.

Lastebilsjåførens forsikringsselskap, If, tilbød henne først 250 000 kroner i erstatning og standardkompensasjonen på 1,42 mill. kroner.

18 år gammel overtok hun ansvaret for sin egen sak og vant fram både i byretten og i lagmannsretten.

I oktober 2001 dømte lagmannsretten If til å betale Bråtane 10,1 mill. kroner. If anket saken til Høyesterett, og Bråtane motanket.

Dropper lesesalen i dag

Bråtane bor på Vålerenga i Oslo, og får 80 timer personlig assistent i uken av bydel Gamle Oslo. Venner og kjente trår til med gratis ekstrahjelp.

I dag dropper hun økten på lesesalen på Menighetsfakultetet for å feire seieren.

FÅR 11,1 MILLIONER: Høyesterett har bestemt at Katrine Bråtane skal får ytterligere 4,5 millioner til fremtidig omsorg og pleie fra IF Storebrand. Dette er noe mindre enn hva lagmannsretten kom fram til, men langt mer enn hva forsikringsselskapet tilbød i begynnelsen. Bak, Anne Stine Eger Mollestad, forsikringsselskapet Ifs advokat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer