- Jeg hater juleshopping

Fredsprisvinneren svarte leserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredsprisvinneren Dr. Rajendra K. Pachauri har i ettermiddag deltatt i nettmøte på Dagbladet.no. Se spørsmålene og svarene hans nederst i denne saken.

Global oppvarming:

Les BBCs gjennomgang av ti argumenter for og mot at menneskeskapt global oppvarming finner sted.

Disse stedene rammes hardest:

* Arktis, på grunn av den virkningen den forventede sterke oppvarmingen vil få på natursystemer og samfunn.

Afrika, på grunn av lav tilpasningsevne og den forventede effekten av klimaendringene.

Små øyer, hvor befolkning og infrastruktur er svært sårbar for den forventede effekten av klimaendringene.

* Megadeltaer i Asia og Afrika, på grunn av store befolkningsgrupper og sårbarhet for stigninger i havnivået, stormbølger og elveoversvømmelser.

Dette er noen av konsekvensene:

* Flere dødsfall ved hetebølger, oversvømmelser, stormer, branner og tørke i blant annet Sør-Europa.

* Permafrosten tiner.

* Allerede i 2020 vil mellom 75 og 200 millioner afrikanere ha økte problemer med tilgang på vann.

* Generelt vil landområder i Afrika som egner seg for jordbruk bli redusert samtidig som vekstsesongen blir kortere. I 2020 kan avlinger i noen land bli redusert med så mye som 50 prosent. Varmere vann gjør samtidig at tilgangen på mat fra innsjøer og andre lokale kilder blir forverret.

* Økosystemene i begge polområder vil bli krafig rammet på grunn av redusert istykkelse og færre isflak.

* Deler av Nord-Europa og Nord-Amerika kan få økt jordbruksproduksjon på grunn av lengre vekstsesong. Men denne positive virkningen kan bli forbigående, fordi klimaet blir mer ustabilt.

Kilde: SFT

De ti varmeste årene globalt:

Tallene viser temperaturavviket beregnet ut i fra gjennomsnittet i perioden 1971-2000.

1998: 0,52 grader

2005: 0,48 grader

2003: 0,46 grader

2002: 0,46 grader

2004: 0,43 grader

2006: 0,42 grader

2007: 0,41 grader

2001: 0,40 grader

1997: 0,36 grader

1995: 0,28 grader

Kilde: LiveScience

STAVANGER (Dagbladet.no): Det er en opplagt leder for FNs klimapanel som møter studenter, journalister og konferansedeltakere på Universitetet i Stavanger. Frokosten ble tilbrakt i selskap med StatoilHydro-direktør Helge Lund.

- Det var trivelig. Det er behov for handling i denne bransjen. Vi må jobbe med slike selskaper for å gi dem ideer slik at de kan bidra til å skape ny teknologi, sier Pachauri på pressekonferansen.

- Enormt ansvar

- Du er nå i det som omtales som Norges oljehovedstad, Stavanger. Hva tenker du om industriens ansvar for å lage løsninger for framtida?

- Petroleumsindustrien har et ansvar for dette. De må utvikle teknologier som skal overta etter petroleumsalderen. Det skjer ikke over natta, men det er et enormt ansvar, sier han til Dagbladet.no

Ufin jul

- Har du lagt merke til noen utvikling som er positiv siden klima-
konferansen på Bali?

- Jeg hater juleshopping

- Nei, jeg har ikke lagt merke til noe. Vi har handlet masse julegaver.

- Julen blir for kommersiell, jeg liker det ikke. Faktisk hater jeg shopping. Jeg hater det virkelig. Vi er overøst av reklame. Og vi går etter glamour. Vi kan ikke fortsette med dette i framtida, sier fredsprisvinneren.

Svarer deg i dag

I november la lederen av FNs klimapanel, Dr. Rajendra K. Pachauri, fram rapporten som konkluderer med at tilbakegangen for verdens isbreer, mindre snø i fjellet og tynnere is i Arktis om sommeren «viser at klimaendringene allerede skjer».

10. desember mottok han Nobels Fredspris sammen med Al Gore. I kveld lander han i Norge.

Send inn ditt spørsmål til Dr. Pachauri nederst i saken.

- Tenker som Hitler

Pachauri har merkert seg som en frittalende leder.

- Jeg hater juleshopping

I 2004 svarte han den danske miljøforskeren Bjørn Lomborg med å sammenlikne ham med Hitler. 

Da Lomborg mente at man i stedet for å bekymre seg for global oppvarming og utryddelsen av folkegruppers livsgrunnlag, bare bør hjelpe de som dør av tuberkulose, aids eller malaria, eller de 800 millionene som ikke får nok mat, var ikke Pachauri nådig.

Klimasjefen mente Lomborgs argumentasjon totalt manglet respekt for menneskers rettigheter. - Hvis man skal følge Lomborgs tankegang, var det kanskje riktig det Hitler gjorde, sier Pachauri.

Les alt om klimaet: db.no/klima.

- Rent vann, mat og trygghet

Pachauri legger ikke skjul på at forskningsresultatene - som viser at menneskene på jorda skaper økt global oppvarming som følge av levemåten vår - vil få samfunnsmessige betydninger.

- Klimaendringer (…) forventes å ha en rekke negative følger for enkelte befolkningsgrupper når det gjelder tilgang til rent vann, tilgang til nok mat, stabile helseforhold, økosystem-ressurser, trygghet for bosettinger, sa Pachauri i sitt Nobel-foredrag.

Og han setter Norges nærområder Arktis og Grønnland på kartet, områder der forandringene skal foregå raskest - og vil ha størst konsekvenser.

MER TØRKE, ISFRITT ARKTIS OG EN BEKYMRET KLIMASJEF: Hva vil skje med verden dersom Dr. Rajendra K. Pachauri har rett? Og kan oppvarmingen stoppes? Du kan få svar av klimasjefen selv. Foto: Scanpix
MER TØRKE, ISFRITT ARKTIS OG EN BEKYMRET KLIMASJEF: Hva vil skje med verden dersom Dr. Rajendra K. Pachauri har rett? Og kan oppvarmingen stoppes? Du kan få svar av klimasjefen selv. Foto: Scanpix Vis mer

Mandag kommer klimasjefen til Norge for å holde foredrag både ved Universitet i Stavanger, på en konferanse om samfunns- sikkerhet, og for Rotary i Oslo. Db.no dekker konferansen og vil publisere foredraget på Dagbladet TV.

Norge øker

Bare dager etter utdelingen av Nobels Fredspris vedtok norske politikere å øke Norges CO2-utslipp med 490 000 tonn, og regjeringen regner med at vi vil fortsette å øke klimagassutslippene i årene som kommer.

Ettersom opphopningen av CO2 i atmosfæren har en forsinkelse på flere tiår opplever nå verden konsekvensene av utslippene på 1960-tallet. Pachauri frykter at miljøet vil lide langt mer når de seneste tiårene og dagens forurensing gjør seg gjeldende.

Atomkraft-tilhenger 

Pachauri er omstridt i miljøbevegelsen fordi han mener at storstilt utbygging av kjernekraft er en løsning på global oppvarming.

Han er energipolitisk rådgiver for den indiske regjeringen, som i 2007 inngikk en avtale om kjernefysisk samarbeid med USA.

En samlet norsk miljøbevegelse er kritiske til forslaget, men innad i partiene og i fagmiljøet er ikke debatten avsluttet.

En allianse, der Statkraft inngår, står bak planer som kan lede fram til bygging av et kjernekraftverk basert på thorium.

Ingen løsning på 80 prosent kutt?

Alternative energikilder til olje, kull og gass lanseres stadig - og konkurrerer om forbrukernes, media og politikernes oppmerksomhet. Men klimapanelet mener vi må kutte CO-utslippene med over 80 prosent for å unngå irreversible klimaendringer innen 2050. 

Ingen vinneroppskrift er lansert.


Det norske Senter for klimaforskning (CICERO) mener virkeligheten er verre enn det Pachauri tør si, for ikke å svekke panelets troverdighet.

- Vi er varmere enn modellene, isen smelter raskere enn vi trodde og klimagassutslippene er høyere enn det vi har tatt høyde for tidligere, selv i de verst tenkelige scenarioene, sa direktør Pål Prestrud til Dagbladet.no i november da panelet lanserte sin fjerde delrapport.

NB! ALLE SPØRSMÅL TIL NETTMØTET MÅ STILLES PÅ ENGELSK. Red.

<a href="http://www.aftenposten.no/klima/article2142277.ece">- DU MÅ KUTTE HJEMME:</a> Norge må kutte både hjemme og utelandands, er beskjeden fredsprisvinneren har til Norge og statsminister Stoltenberg.
<B>DET KAN VÆRE ENDA VERRE:</B> Cicero-direktør Pål Prestrud mener FNs klimapanel er moderate i spådommene og at både utslippene og issmeltingen på polene er kraftigere enn det de legger til grunn. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
LITE VINTER I FRAMTIDA: Er spådommene rett, og klimapanelet mener det er mer enn 90 prosent sansynlighet for at de stemmer, blir Norge et snøfattig sted i framtida.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer