- Jeg hater Obama mer enn noen annen mann jeg har møtt

Ny bok beskriver et bittert hat mellom Clinton- og Obama-familiene.

IKKE VENNER: Ifølge en ny bok skal forholdet mellom tidligere president Bill Clinton (t.v.) og nåværende president Barack Obama være særdeles kjølig. Likevel stilte Clinton opp for Obama under forrige presidentvalgkamp. Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad
IKKE VENNER: Ifølge en ny bok skal forholdet mellom tidligere president Bill Clinton (t.v.) og nåværende president Barack Obama være særdeles kjølig. Likevel stilte Clinton opp for Obama under forrige presidentvalgkamp. Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Utad framstår president Barack Obama og kona Michelle som nære allierte av tidligere president Bill Clinton og kona Hillary Clinton, som trolig stiller som demokratenes presidentkandidat i 2016. Men den nye boka «Blood Feud» av journalisten Edward Klein beskriver et dysfunksjonelt sjalusiforhold mellom to av de mektigste parene i verden.

- Jeg hater Obama mer enn noen annen mann jeg har møtt, mer enn noen mann som noensinne har levd, skal Clinton ha sagt til venner ved en anledning, ifølge utdrag fra boka i New York Post.

Han skal videre ha sagt at han aldri ville tilgi Obama for å ha antydet at han var rasistisk under den bitre kampen om å bli demokratenes presidentkandidat mellom Hillary og Obama i 2008.

På samme måte skal Obama føle det overfor sin forgjenger i Det hvite hus, og han skal finne på unnskyldninger for å slippe å snakke med Bill, ifølge boka.

Spilte golf Også USAs førstedame, Michelle Obama og hennes nære rådgiver, Valerie Jarrett, skal ha baksnakket Hillary og gitt henne tilnavnet «Hildebeest» - et ordspill på det engelske ordet for gnu, wildebeest, som i boka blir beskrevet som en truende gnu med rufsete hår.

Fiendtligheten mellom ekteparene skal ha toppet seg før presidentvalget i 2012 da Obamas nærmeste rådgivere insisterte på at han trengte støtten fra Bill Clinton for å vinne. Til slutt ringte Obama Clinton og i september 2011 dro de for å spille golf sammen.

- Jeg har hatt to etterfølgere siden jeg forlot Det hvite hus - Bush og Obama - og jeg har hørt mer fra Bush, som spør om mine råd, enn jeg har hørt fra Obama. Jeg har ikke noe forhold til presidenten i det hele tatt, skal Bill ha sagt til Hillary under en samlig med venner i deres hus i Washington D.C. før golfmøtet.

Da de dro for å spille golf, skal Clinton ha fortalt Obama at han og Hillary planla at hun skulle stille som president i 2016.

- Han sa at Hillary ville være den mest kvalifiserte og erfarne kandidaten kanskje noensinne. Det fikk Obama til å krympe seg fordi det var et klart slag mot hans manglende erfaring da han stilte som president. Men han bet ikke på Clintons provokasjon, og skiftet heller samtaleemne, skriver Klein i boka.

Lanserte Michelle Så skal Obama ha sagt noe som overrasket Clinton fullstendig.

- Han sa: Du vet, Michelle ville også være en flott presidentkandidat. Bill ble målløs. Sammenliknet Barack Michelles kvalifikasjoner til Hillary. Bill sier at hadde han ikke hatt et mål om å komme til en avtale med Barack, hadde han stormet av golfbanen, skriver Klein i «Blood Feud».

I valgkampen i 2012 stilte Bill Clinton opp for Obama, men Obama så ut til å nøle med å si at han ville støtte Hillary dersom hun stilte som presidentkandidat i 2016. 1. mars 2013 ble Bill og Hillary invitert til en privat middag i Det hvite hus i et forsøk på å få en bedre tone. Men dette slo helt feil.

Da Clinton til slutt sa at Obama måtte la demokratenes kandidat i 2016 få bruke den effektive valgkamporganisasjonen han har bygd opp, skal Obama ha svart sarkastisk: «Virkelig?» De to mennene skal deretter ha begynt å diskutere høylytt før Obama begynte å leke med mobiltelefonen sin for å gjøre det tydelig at han ikke var interessert i det Bill Clinton hadde å si. Atmosfæren skal ha vært iskald.

- Jakter ny Barack Siden skal Bill ha blitt overbevist om at Obama ikke vil gi sin støtte til Hillary i 2016.

- Han jakter på noen som kan overta etter ham, og han tror at det amerikanske folk ikke vil stemme på noen som har vært rundt i lang tid. Han tror din mor og jeg er det han kaller «så 20. århundre». Han leter etter en ny Barack Obama, skal Bill ha sagt til sin datter Chelsea under en samling med gjester i deres hjem, ifølge «Blood Feud».

Edward Klein, som har skrevet boka, er tidligere redaktør både i Newsweek og New York Times Magazine. Han har også skrevet kontroversielle biografier tidligere, blant annet om Hillary Clinton.

BAKSNAKKING: USAs førstedame, Michelle Obama og en venninne skal ha gitt Hillary Clinton tilnavnet «Hildebeest». Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP
BAKSNAKKING: USAs førstedame, Michelle Obama og en venninne skal ha gitt Hillary Clinton tilnavnet «Hildebeest». Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer