Norsk diplomat skjelte ut hotellansatte:

- Jeg hater russere

Utenriksdepartementet beklager etter en video som skal vise en norsk diplomat på et hotell i Russland. Russisk UD reagerer sterkt og krever reaksjon fra Norge.

RUSSLAND: Utenriksdepartementet beklager etter at en norsk diplomat ytret seg hatefullt på et hotell i Russland tidligere i sommer. Video: MASH Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En norsk diplomat i Russland ble fanget på video på et hotell i Russland der hun kommer med hatefulle ytringer til to hotellarbeiderne i skranken.

Diplomaten sier blant annet til de ansatte at vedkommende «hater russere».

Det er ukjent hva som er foranledningen til hendelsen. Det er ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra den aktuelle diplomaten.

Utenriksdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at hendelsen skal ha skjedd tidligere i sommer. De opplyser imidlertid ikke hvilken dato hendelsen skal ha skjedd.

- Utenriksdepartementet beklager sterkt denne hendelsen, skriver kommunikasjonssjef i det norske Utenriksdepartementet (UD), Tuva Raanes Bogsnes, i en e-post til Dagbladet.

Se hele svaret fra UD til Dagbladet nederst i saken.

- Opprørende

Videoen, som har blitt delt av det russiske mediet Mash og omtalt av statlige medier som Russia Today og Tass, har skapt sterke reaksjoner i Russland.

I videoen, hvor det snakkes engelsk, kommer diplomaten tilsynelatende med flere hatefulle ytringer mot de ansatte på hotellet.

Russlands utenriksdepartement har fordømt den norske diplomaten, og mener at vedkommende kommer med «hatefulle» ytringer mot russere.

- Det russiske utenriksdepartementet vurderer nå alternativer for hvordan de skal reagere på denne opprørende handlingen av hat, nasjonalisme og fremmedfrykt, skriver talskvinnen Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet på sin egen Telegram-kanal lørdag.

Zakharova antyder at Moskva vurderer å ilegge straff mot den norske diplomaten, med mindre Norges UD gjør det først.

- Det vil være det riktige å gjøre, legger hun til.

- Hater russere

Ifølge mediet skal krangelen i videoen gått ut på at hun måtte vente på rommet sitt på hotellet.

- Jeg hater russere, sier diplomaten.

- Dette hotellet er en skam, og dere mennesker generelt er også en skam, sier vedkommende.

- Du vet, jeg er vant til rene rom. Jeg er fra Skandinavia, og ikke vant til en russisk kvinne som bare vasker «slik», sier hun videre mens hun veiver hendene over resepsjonen, for å mime en overflatisk vask.

På et tidspunkt ber diplomaten om nøkkelen til rommet og sier at hun skal stå utenfor døren og følge med på hvordan renholderen vasker rommet.

I en e-post til Dagbladet skriver UD følgende:

- Utenriksdepartementet beklager sterkt denne hendelsen. Uttalelsene reflekterer på ingen måte norsk politikk eller norske holdninger overfor Russland og russere. Saken blir fulgt opp internt i departementet, skriver Bogsnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer