«Napalm-jenta»

- Jeg hatet det

I 50 år har bildet av Phan Thi Kim Phuc preget livet hennes. Nå snakker «napalm-jenta» ut om hvordan livet hennes har blitt forandret og møtet med barn i samme situasjon.

«NAPALM-JENTA»: Phan Thi Kim Phuc var 9 år da det berømte bildet ble tatt. Nå hjelper hun andre barn som er rammet av krig. Video: Nick Ut/NTB/Dagbladet. Vis mer
Publisert

- Jeg hatet det bildet da jeg var ei lita jente.

Det har gått 50 år siden fotograf Nick Ut tok bildet av Phan Thi Kim Phuc.

8. juni 1972 var hun en liten jente. Ni år, naken og på flukt fra krig i Vietnam. Med brennende napalm på ryggen løp hun nedover veien med soldatene hakk i hæl.

Dagen etter havnet bildet av «napalm-jenta» på forsida av storavisa New York Times og bildet skriver seg inn i historien. Året etter vinner fotografen Pulitzer-prisen for det ikoniske krigsbildet.

IKONISK: Bildet av Phan Thi Kim Phuc ble raskt kjent over hele verden. Foto: Nick Ut / AP / NTB
IKONISK: Bildet av Phan Thi Kim Phuc ble raskt kjent over hele verden. Foto: Nick Ut / AP / NTB Vis mer

Skjønte det ville påvirke livet

I et eksklusivt intervju med Dagbladet forteller nå 59 år gamle Phuc at hun spurte seg selv om bildet i starten.

- Jeg lurte på hvorfor han hadde tatt bildet, hvorfor var jeg naken, hvorfor var jeg så stygg.

Mens hun vokste opp lærte hun at jo mer kjent bildet ble, jo mer ville det påvirke livet hennes.

- Jeg likte det ikke, men seinere har jeg skjønt at det bildet har endret livet mitt for evig.

Ble reddet

Etter at Ut hadde tatt bildet, bestemte fotografen seg for å redde jenta. Han tok henne med til sykehuset, men hadde ikke trodd at hun ville overleve.

- Selv doktorene sa hun ville dø. Det var ikke noe sjanse for at hun ville overleve, sa fotografen nylig i et intervju med CBS.

Da hadde fotografen strittet imot.

- Legene hadde gitt henne opp. De trodde ikke det var noen sjans for at hun ville overleve. Jeg sa det til dem at hvis hun døde, ville bildet av henne være plastret på hver på hver forside av hver eneste avis. Da tok de henne inn umiddelbart.

HOLDER KONTAKTEN: Fotograf Nick Ut og Phan Thi Kim Puc holder fortsatt kontakten, 50 år etter at bildet ble tatt. Her ser de på negativene av det ikoniske bildet. Foto: Chuck Zoeller / AP / NTB
HOLDER KONTAKTEN: Fotograf Nick Ut og Phan Thi Kim Puc holder fortsatt kontakten, 50 år etter at bildet ble tatt. Her ser de på negativene av det ikoniske bildet. Foto: Chuck Zoeller / AP / NTB Vis mer

Endret seg

Phuc bor i dag i Canada. Der driver hun en egen organisasjon, som jobber for barn som er såret og lemlestet etter krig. Hun er samtidig ambassadør for UNESCO, FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon.

- Tankene endret seg da jeg selv ble mor. Jeg hadde et valg og jeg ville beskytte barnet mitt. Jeg vil aldri la noen lide på samme måte som den lille jenta på det bildet.

59-åringen forteller deretter hvordan hun snudde i tankegangen om det prisvinnende fotografiet.

- Nå vil jeg ikke rømme fra det lenger, men heller bruke verdien av det. Nå kan jeg være en mor, en god venn og en overlevende fra krigen som roper etter fred.

DRIVER ORGANISASJON: I dag driver Phan Thi Kim Phuc sin egen organisasjon i Canada. Foto: Stian Drake / Dagbladet
DRIVER ORGANISASJON: I dag driver Phan Thi Kim Phuc sin egen organisasjon i Canada. Foto: Stian Drake / Dagbladet Vis mer

Følelser

Reaksjonene kom midlertidig tilbake, da krigen i Ukraina brøt ut. De første bildene så hun sammen med sin egen mor.

- Vi bare gråt. For 50 år siden sto vi overfor akkurat det samme. Smerte, drap, ødeleggelse. Det var akkurat det samme som skjedde med oss, sier Phuc gråtkvalt.

Hun forteller at det er svært vanskelig å følge med på nyhetsoppdateringene fra Ukraina, og at hun derfor til slutt har valgt å skru av TV-en.

- Det tar meg tilbake i tid. Jeg vet hvordan de har det. De har møtt smerte og lidelse. Alt som jeg var gjennom den gang gjentar seg, sier hun.

Hentet ukrainske flyktninger

4. juli i år reiste Phuc selv til Polen for å bidra. Sammen med mannen sin bidro hun til å eskortere 236 ukrainske flyktninger med fly til Canada.

- Jeg var så glad for å kunne være der. Jeg smilte, jeg smiler alltid. Men når jeg ble vitne til så unge mennesker på flukt, blant annet en gutt, ei jente og en baby, begynte tårene å renne. Jeg taklet det ikke. Takk Jeg har vært der som de er nå og vet at de har tapt alt.

59-åringen forteller at hun tok turen til Polen for å gi flyktningene håp og styrke når de flytter til en ukjent framtid. Samtidig takker hun den kanadiske regjeringen for å ha gitt flyktningene oppholdstillatelse, samt alle andre i verden som har bidratt med humanitær støtte i krigen.

- Det viser ukrainerne at de ikke må gi opp. De må holde ut. Det er mennesker verden rundt som hjelper dere. De åpner hjertene sine for dere.

HJELPER ANDRE FLYKTINGER: 4. juli var Phuc selv i den polske byen Warsawa for å hente 236 ukrainske flyktninger. Foto: Michal Dyjuk / AP /NTB
HJELPER ANDRE FLYKTINGER: 4. juli var Phuc selv i den polske byen Warsawa for å hente 236 ukrainske flyktninger. Foto: Michal Dyjuk / AP /NTB Vis mer

- Alle kan tro på fredelig løsning

Phuc har heller ingen tro på at krigen i Ukraina kan løses ved hjelp av makt eller våpen.

Hun oppfordrer isteden partene til å sette seg ned og prate sammen.

- Jeg gjør mitt for å snakke om hvor grusomt krig kan være, og hvor nydelig verden kan være hvis vi alle kan lære å leve i fred. Hvis den lille jenta på det bildet kan tro på det, så kan alle det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer