«Jeg hatet livet. Heroinen gjør at du glemmer alt.»

Brødrene fra Irak er 25 og 30 år. For seks måneder siden satte lillebror sin første heroinsprøyte. Mellom 20 og 30 prosent av misbrukerne på Plata har minoritetsbakgrunn, og andelen er sterkt økende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Foreldrene våre vet ikke at vi går på stoff. I Irak finnes ikke narkomane. Vi holder oss unna når vi ruser oss, forteller brødrene. De er velkledde og kjører bil til Plata, området ved sjøsiden av Oslo Sentralstasjon der Oslos tyngste rusmisbrukere holder til.

Uteseksjonen, Kirkens Bymisjon og politiet anslår at misbrukere med minoritetsbakgrunn utgjør mellom 20 og 30 prosent på Plata. Pakistanere, marokkanere og somaliere er de mest synlige nasjonalitetene. Men også østeuropeere og folk fra Midtøsten. Noen er enslige asylsøkere, andre kom til Norge i forbindelse med familiegjenforening. Noen er annengenerasjonsinnvandrere eller adopterte.

- Jeg hadde problemer, med meg selv og med familien min. Jeg hatet livet. Heroinen gjør at du glemmer alt, sier 25-åringen, som for inntil fem måneder siden jobbet som servitør.

Brødrene forteller at de har sluttet å gå ut, de sitter foran tv og ruser seg, tre- fire ganger i døgnet.

Brødrene kjøper av og til stoff ved Eika langs Akerselva, men mest på Plata. De kom til Norge sammen med foreldrene og søsken i 1997. 25-åringen forteller om en frustrerende overgang fra «det låste landet» til den grenseløse friheten i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer