- Jeg heier litt på henne

Bondevik sier han aldri har møtt en så reflektert og intelligent 16-åring som fredsprisfavoritten Malala.

 HJEMME HOS:  Kjell Magne Bondevik møtte fredspriskandidat Malala Yousafzai hjemme hos familien i Birmingham. Nå håper han at 16-åringen vinner Nobels fredspris. Foto: Privat
HJEMME HOS: Kjell Magne Bondevik møtte fredspriskandidat Malala Yousafzai hjemme hos familien i Birmingham. Nå håper han at 16-åringen vinner Nobels fredspris. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen deles Nobels fredspris ut.

På slaget klokken 11 vil Thorbjørn Jagland komme ut av de store dørene inne på Nobelinstituttet og lese opp navnet på den eller de som får det som anses som verdens gjeveste pris.

Storfavoritten hos mange i år er den 16 år gamle pakistanske jenta Malala Yousafzai, som ble skutt i hodet av Taliban for ett år siden.

Hun startet å skrive blogg for BBC Urdu som 11-åring, om jenters rettigheter til å gå på skole, og Taliban hevdet at angrepet fant sted fordi Malala hadde ytret negative meninger om den fundamentaliske islamske gruppa.

- Heier på henne Leder for Oslosenteret, Kjell Magne Bondevik, innrømmer at han har et håp om at det er den pakistanske jentas navn som blir lest opp i morgen.

- Jeg heier litt på henne. Det er så imponerende at ei så ung jente har fått til så mye, sier Bondevik til Dagbladet.

Han har selv hatt gleden av å møte Malala ved to anledninger denne høsten.

Den 16 år gamle jenta ble fløyet til Birmingham etter å ha blitt skutt i hodet av Taliban 9. okotber i fjor. På grunn av trusselen mot henne og familien, har de nå bosatt seg i den engelske byen - hvor de hadde besøk av den tidligere norske statsministeren i slutten av august.

Hjemme hos Malala Der delte Bondevik og lederen for 14. augustkomiteen, Aamir Sheikh, ut «Brobyggerprisen» til Malala - som er en av svært mange priser den unge jenta har fått for sitt arbeid for å jobbe for jenters rett til å gå på skole. Senest i dag fikk hun tildelt Sakharov-prisen av EU.

Kjell Magne Bondevik forteller om en svært unik ung jente.

- Hun skiller seg veldig ut. Jeg har aldri møtt en så reflektert og intelligent 16-åring tidligere. Hun er spesiell og gjorde veldig inntrykk på meg, forteller Bondevik om besøket hjemme hos Malala.

12. juli i år, på sin egen bursdag, sto Malala på talerstolen foran FNs generalforsamling, og talte om barn og unges, og særlig jenters, rett til utdanning. Dagen er blitt døpt til «Malala day» av FN.

Behandles fortsatt Også for et par uker siden var hun på talerstolen i organisasjonen. Da traff Kjell Magne Bondevik henne på ny, og han roser henne for måten hun arbeider for at FN skal nå sitt tusenårsmål om at alle barn skal ha grunnutdanning innen 2015.

- Hun står på, og blir brukt til dette arbeidet. Og det mens hun går på skole og fortsatt går til legebehandlinger etter å ha blitt skutt, sier Bondevik om 16-åringens travle hverdag.

I forbindelse med ettårsdagen for skyteepisoden i Swatdalen i Pakistan, ble Malalas tidligere skole stengt i går for å markere angrepet.

Selv fortalte 16-åringen i går at hun mener hun ikke fortjener Nobels Fredspris allerde nå, hun vil gjerne utrette mer først.

Bondevik mener det må være en naturlig beskjedenhet fra 16-åringen side, som viser hvor reflektert hun er.

Spent pappa For det er ingen tvil om at familien Yousafzai er spent på hva morgendagen kan bringe.

- Jeg snakket med hennes pappa på telefon i dag. Han lurte på om jeg visste noe om hvem som vinner i morgen. Men jeg svarte at selv da jeg var statsminister  så visste jeg ikke noe før enn en time før det ble kjent for alle. Nå må jeg vente som alle andre, og får ikke vite før enn det blir lest opp, sier lederen for Oslosenteret.

Bondevik sier han ikke blir overraska hvis det viser seg at Nobelkomiteen velger å gi prisen til hun som da vil bli den yngste vinneren noensinne.

- Men det vil være en modig avgjørelse. For dette vil Taliban og andre islamistiske grupper se på som veldig provoserende.

 SYMBOL:  16 år gamle Malala Yousufzai har blitt et symbol og en abassadør for alles rett til utdanning, etter at hun ble skutt i hodet av Taliban for ett år siden. Foto: AP Photo / University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust / NTB Scanpix
SYMBOL: 16 år gamle Malala Yousufzai har blitt et symbol og en abassadør for alles rett til utdanning, etter at hun ble skutt i hodet av Taliban for ett år siden. Foto: AP Photo / University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust / NTB Scanpix Vis mer