- Jeg heter Saddam Hussein

- Mitt navn er Saddam Hussein. Jeg er presidenten i Irak og jeg vil forhandle, sa Saddam på engelsk da han ble tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi hilser fra president Bush, svarte de amerikanske soldatene som dro ham opp av det mørke jordhullet på lørdag.

Krigsfange

Nå håper amerikanerne at Saddam er villig til å fortelle alt han vet.

Amerikanske myndigheter opplyser at Saddam nå holdes på et trygt sted. Ifølge den arabiske TV-stasjonen Al-Arabiya og CNN holdes han i Qatar.

Donald Rumsfeld sier at Saddam vil behandles som krigsfange med de rettigheter det fører med seg, selv om han ifølge forsvarsministeren «ikke nødvendigvis er en krigsfange».

Røpet av nær familie

AP melder i dag at tipset om hvor Saddam oppholdt seg på kom fra en person som ble arrestert i Bagdad på fredag. Personen, som skal være i nær familie med Saddam, ble brakt til Tikrit lørdag morgen for avhør som brakte på det rene at Saddam oppholdt seg i området. Soldatene var bare sekunder fra å kaste håndgranater inn i jordhullet der Saddam satt, da han overga seg.

USA utlovet en dusør på 25 millioner dollar til den som kunne hjelpe til å finne Saddam. Det er ikke foreløpig kjent om noen har krevd pengene.

Harde avhør for tur

Nå står harde avhør for tur. Det første amerikanerne vil forsøke å finne ut er om han vet noe om de pågående angrepene mot koalisjonsstyrkene i Irak. Deretter kommer han til å måtte fortelle om eventuelle masseødeleggelsesvåpen.

Amerikanerne vil nok også svært gjerne vite hvor Izzat Ibrahim al-Douri og andre lederskikkelser i det gamle regimet oppholder seg. Så spørs det om Saddam har hatt noe med motstanden mot koalisjonen å gjøre de siste åtte månedene, eller om han har vært avsperret fra omverdenen inne i jordhullet sitt.

Debatterer rettssaken

Amerikanske myndigheter har fortsatt ikke opplyst hvor og når Saddam skal stilles for retten, men har sagt at de ønsker at irakerne skal spille en sentral rolle.

Tony Blair foreslår at Saddam skal stilles for en irakisk domstol. Det irakiske styringsrådet sier i dag at Saddam skal stilles for den krigsforbryterdomstolen de godkjente i forrige uke, som er laget for å ta seg av sakene mot flere av toppmedlemmene i det gamle regimet.

Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har imidlertid allerede signalisert at dette forslaget kan møte motstand fordi det kan medføre dødsstraff.

- Vårt syn på dødsstraff har lenge vært klart, vi er imot dødsstraff, sier statssekretær Bill Rammell i det britiske utenriksdepartementet til BBC.

Også internasjonale strafferettseksperter stiller spørsmål ved den nyopprettede irakiske krigsforbryterdomstolens juridiske grunnlag og upartiskhet.

Blant dem som advarer er menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch, som mener den amerikanske okkupantmakten vil trekke i tribunalets tråder.

FRA PALASS TIL JORDHULL:</B> Her ble Saddam funnet. Han overgav seg uten kamp, bare sekunder før granatene ble kastet inn.
SARKASTISK OG LITE SAMARBEIDSVILLIG:</B> De <a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2003/12/15/386144.html>første rapportene</A> fra avhørene med Saddam har kommet.
JEG HETER SADDAM HUSSEIN:</B> Det var den ekte Saddam Hussein som ble tatt på lørdag, og ikke en av hans mange dobbeltgjengere.