Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg holder ikke ut dette mer»

Thorbjørn Jagland ringte til sin gode venn Thorbjørn Berntsen mens han var på vei til Stortinget i går morges. - Jeg holder ikke ut dette mer, jeg blir syk, sa Jagland. To timer seinere ble han kjørt i ambulanse til Rikshospitalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorbjørn Berntsen sier til Dagbladet at Jagland under samtalen virket «uttafor», men at han forklarte hvorfor «det nå var nok».

- Han fortalte at det var spesielle begivenheter i lederstriden som var gått særlig hardt innpå ham de siste dagene. Men jeg vil ikke utbrodere i detalj hva han sa til meg.

- Var det måten Jens har taklet striden på?

- Jeg vil som sagt ikke gå inn i detaljer. Men smellen nå kom som en reaksjon på både konkrete hendelser, presset fra media og et kjør over lang tid, sier Berntsen.

Ringte Hågensen

Tidligere LO-leder Yngve Hågensen bekrefter overfor Dagbladet at han også ble oppringt av Jagland på vei til Stortinget, men vil ikke utdype hva samtalen dreide seg om. Berntsen sier han fikk telefonen cirka klokka 08.40. Under samtalen ble de to enige om å holde kontakten.

- Men jeg måtte i noen møter først. Da jeg fikk vite at han var kjørt til sykehuset, tenkte jeg at han hadde fått en «overdose» av alt nå. Du vet, Thorbjørn har hatt det tøft i mange år. Nå ble det rett og slett for mye, sier Berntsen. Han mener råkjøret startet allerede da han ble statsminister i 1997.

- Jagland har vært utsatt for en systematisk forfølgelse gjennom flere år. Først og fremst fra media, men så smittet det over på folk i vår partiorganisasjon.

- Hvorfor?

- Det vet jeg ikke. Men det er som om politiske angrep og harselering, som alle politikere må tåle, har blitt kanalisert til Thorbjørn. Det har kanskje noe med hans stil og måte å snakke på. Kritikk og moro er greit, men det er grenser for hvor mye en mann kan tåle, sier Berntsen og fortsetter:

- For mye

- Jeg var saksordfører for arbeidsmiljøloven, og i paragraf sju heter det at «alle negative belastninger i et arbeidsmiljø skal vurderes enkeltvis og samlet». Enkeltvis har journalister vært jævlige nok, men ikke verre enn det vi må akseptere. Men samlet sett blir det rett og slett for mye. Det er altså summen av alt dette her, påpeker han. Berntsen trekker fram erfaringen fra han selv møtte veggen.

- For 15- 16 år siden bar det inn på Aker sykehus med blålys og greier - to ganger. Legen minnet meg på at jeg ikke var 25 år lenger, og at jeg har begrenset fysiske og mentale ressurser. Hvis belastningen blir for stor, renner demningen over. Jeg fikk en advarsel, det samme har Thorbjørn fått. Han har fått en karamell i trynet, men vil komme over det.

KOLLAPSET: Thorbjørn Jagland har vært hardt presset den siste tida. Bildet er tatt i forbindelse med lanseringen av Jaglands nye bok «Vår sårbare verden» i forrige uke.
- FORFULGT: - Jagland har vært utsatt for en systematisk forfølgelse gjennom flere år, sier Thorbjørn Berntsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!