PÅ HEMMELIG ADRESSE: PST-infiltratør Christian Høibø (32) befinner seg nå på hemmelig adresse. Han sier at han synes fokuset på ham som person er stort etter at han sto fram som spion for PST, og at han håper fokuset flytter seg fra ham og over på "saken".
Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET
PÅ HEMMELIG ADRESSE: PST-infiltratør Christian Høibø (32) befinner seg nå på hemmelig adresse. Han sier at han synes fokuset på ham som person er stort etter at han sto fram som spion for PST, og at han håper fokuset flytter seg fra ham og over på "saken". Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADETVis mer

- Jeg holder meg i skjul

Christian Høibø (32) angrer ikke på at han sto fram som PST-infiltratør, men sier det har hatt sin pris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det har vært en interessant dag, og en dag det er vanskelig å forberede seg til, sier Christian Høibø (32) til Dagbladet.

I går kveld sendte NRK Brennpunkt dokumentaren om ham, der han forteller at han i ti år jobbet som spion for PST.

Han oppholder seg nå på hemmelig adresse, og sier at han har et sikkerhetsopplegg rundt seg der han befinner seg.

- Det er første gang noen står fram på denne måten, så man har ingen erfaring med hva som skjer etterpå. Derfor er det viktig å ta visse forholdsregler, sier Høibø til Dagbladet.

- En ny hverdag - På forhånd veit man verken hvordan media vil ta tak i en slik sak eller hvordan trusselbildet mot meg vil bli. Derfor var det et logisk valg å fjerne seg litt, fortsetter han.

- Er du redd for din egen sikkerhet?

- Jeg er oppmerksom på at det er en faktor. Jeg har ikke mottatt konkrete trusler, men dette er en ny hverdag. Jeg har et sikkerhetsopplegg rundt meg nå, men er tilgjengelig for dem som vil diskutere saken.

- Har du opplevd noen ubehageligheter etter at du sto fram?

- Responsen har vært overveldende positiv. Når man ser at andre PST-infiltratører nå i etterkant står fram er det kanskje det største komplimentet jeg kan få. Jeg har åpna en dør som kan bidra til å skape en større debatt rundt dette.

Ønsker mindre personfokus Likevel sier han at han skulle ønske fokuset på ham som person ikke var fullt så stort.

- Dette har på mange måter blitt en historie om meg. Jeg har blitt en sak og det har sin pris. Men egentlig er dette en historie om PST. Det er saken og det er grunnen til at jeg står fram, sier han.

- Angrer du på at du sto fram?

- Det er et vanskelig spørsmål. Prisen for meg personlig har vært høy. Det er blitt et stort personfokus, men jeg er ikke så naiv at jeg ikke trodde det ville skje. Jeg angrer ikke, men håper dette får et reelt positivt utbytte.

- Plasserte meg på toppen Høibø forteller at han ikke har hatt kontakt med PST etter at dokumentaren ble sendt.

- De brukte sin tilsvarsrett, og så dokumentaren før den gikk på TV, sier han.

Høibø hevder at mye av det som er blitt skrevet om ham de siste dagene er løgn.

- Noen har hevdet at du som PST-agent bygde opp NDL. Hva er din kommentar til det?

- Ut fra den typen påstander virker det som jeg oppfant Defence League, som jeg mener blir en veldig merkelig type argumentasjon. Men det er klart at man alltid har best utsikt fra toppen. Siden mitt mål var å få best mulig informasjon fra toppen ble det viktig å plassere meg høyest mulig - i alle fall der informasjonen er veldig enveis. Det er imidlertid et langt stykke fra det og fra å bygge opp organsisasjonen.  Jeg har respekt for at enkelte føler seg lurt og brukt, men det blir feil premisser for debatten, sier han og fortsetter:

- Mitt mål var å finne ekstremistene i et uoversiktelig landskap, og Lena Andreassen ble derfor er viktig informasjonskilde for meg. Jeg kan innrømme at jeg brukte henne, men mener at å gjøre det ikke er fryktelig innovativt. At hun hevder jeg bygde opp NDL synes jeg faller på sin egen urimelighet.

- Frie rammer - Ble du bedt av PST om å gå inn i NDL?

- Operativ sjef Tore Risberget i PST har uttalt at min jobb har vært å agere på egenhånd. Det har jeg gjort i alle år med varierende hell. Jeg har hatt forholdsvis frie rammer når det gjaldt å identifisere en trussel, og veien har blitt litt til mens jeg har gått. Nøyaktig hva PST gir direktiver om, skal de imidlertid få kommentere selv.

- Hva rapporterte du fra NDL til PST?

- På generelt grunnlag er det klart at når NDL ble dannet var det en helt ny type høyrekstrem organisasjon med en ny type basis, som verken var uttalt nazistisk eller fascistisk. Når det oppsto hadde det en sikkerhetsmessig interesse.

- Kasta ut Breivik Som Dagbladet skriver i dag, sa Høibø i politiavhør etter 22. juli at det var han personlig som kastet ut en person han i ettertid mente måtte være Anders Behring Breivik fra Facebookgruppa til NDL.

- Jeg vil gjerne poengtere at avhøret ble tatt etter 22. juli. Her sa jeg at jeg kasta ut «Sigurd Jorsalfar», som jeg i ettertid er blitt fortalt at var Anders Behring Breivk. Vi identifiserte aldri Breivik, men vi kasta ut en rekke medlemmer på grunn av manglende holdninger osv. Jeg har aldri påstått jeg kasta ut en Breivik, men en jeg i ettertid har blitt fortalt at var Breivik, sier Høibø.

- Hva har vært den største utfordringa di som PST-spion?

-  Det er titusenkronersspørsmålet.. . Å prøve å bevare noe av seg selv.

- Hva var positivt med jobben?

- Jeg håper jeg har bidratt i enkelttilfeller å gjøre ting litt tryggere. Det er en grunnen til at jeg holdt på med dette uten å få noe for det.

- Fikk du ikke betalt?

- Jeg har fått dekket enkelte utgifter, men jeg har aldri fått lønn eller betalt for informasjonen, eller noe av det jeg er lovet av PST, hevder Høibø.