Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg holdt nesten på å grine da jeg så de ansatte med streikevester på seg

- Kjempetrist og uheldig LO-streik, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

KJEMPETRIST: - Det er veldig spesielt og ingen ønsket situasjon for oss. Men vi har jo vår egen arbeidsgiverforening,  som har forhandlet med Handel og Kontor. De har ikke blitt enige. Og da har de ansatte rett til å gå til konflikt, sier LO-leder Gerd Kristiansen. I dag var hun uten sine vanlige medarbeidere og måtte avlyse turen til LO Stats konferanse på Gol der hun skulle holdt tale om fagligpolitisk samarbeid. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KJEMPETRIST: - Det er veldig spesielt og ingen ønsket situasjon for oss. Men vi har jo vår egen arbeidsgiverforening, som har forhandlet med Handel og Kontor. De har ikke blitt enige. Og da har de ansatte rett til å gå til konflikt, sier LO-leder Gerd Kristiansen. I dag var hun uten sine vanlige medarbeidere og måtte avlyse turen til LO Stats konferanse på Gol der hun skulle holdt tale om fagligpolitisk samarbeid. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): LO-leder Gerd Kristiansen tok i formiddag turen ned på gata utenfor LO-huset på Youngstorget der hennes ansatte står streikevakt.
- Har ingen problemer med å støtte dem i at de bruker sine rettigheter til å gå ut i konflikt.

- Har rett til å streike Både hun og de streikende synes situasjonen er rar og trist.

- Det er veldig spesielt og ingen ønsket situasjon for oss. Men vi har jo vår egen arbeidsgiverforening, AAF, som har forhandlet med Handel og Kontor. De har ikke blitt enige.

Og da har våre ansatte akkurat samme rettigheter som andre ansatte har. De har mulighet til å vise sin misnøye ved en konflikt. Og det har de gjort nå.

Da er det viktig for oss som arbeidsgivere å opptre på samme måte som vi forventer at arbeidsgivere skal gjøre når vi er i de som er på andre siden av bordet.

Kjempetrist - Er det er rart å være på den siden av bordet?

- Ja, det er helt merkelig. Jeg holdt på å begynne å grine da jeg så de ansatte på utsiden med streikevester på seg, sier Kristiansen

LO-lederen skulle i dag vært på LO Stats tradisjonelle konferanse på Gol og drøftet fagligpolitisk samarbeid med Ap-leder Jonas Gahr Støre. Støre har meldt avbud på grunn av sykdom, mens Kristiansen må melde pass på grunn av streiken.

- Det er 95 av våre ansatte som er i streik, og da reiser jeg ikke bort. Det er en selvfølge for meg. Jeg har jo ventet på en løsning til i går kveld, men da måtte bare si at at jeg må bli hjemme, sier Kristiansen til Dagbladet.

Lønnsgap i LO? De streikende sier på løpeseddelen at de «ser konturene av en lønnspolitikk fra ledelsen hvor de som har høyest lønn, får mest, og hvor gapet mellom de lavest lønte og de høyest lønte bare øker.»  De krever også innsyn i «relevant lønnsstatistikk».

- Det jeg har oppfattet, er at partene har laget en felles statistikk somde var enige om i januar. Men da de kom til forhandlingsbordet, forkastet Handel og Kontor den statistikken, og sier den er for dårlig. Nå tror jeg de har kommet til enighet om hvordan de skal rigge statistikken i framtida. Nå virker det som det er økonomi de er uenige om, sier Kristiansen.

Ingen lønnsfest De streikende mener lederne har fått høyere lønnsvekst enn andre grupper, og at det har utviklet seg for store lønnsforskjeller.

STÅ PÅ -Du får stå på Olav, sier "gammelsjefen", Roar Flåthen, som tilfeldigvis skal i et møte i LO. Han treffer gamle kjente, som Olav Lie, i en helt ukjent situasjon, i streik mot LO. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STÅ PÅ -Du får stå på Olav, sier "gammelsjefen", Roar Flåthen, som tilfeldigvis skal i et møte i LO. Han treffer gamle kjente, som Olav Lie, i en helt ukjent situasjon, i streik mot LO. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Jeg har ikke statistikken foran meg, men jeg har sett på statistikken for LOs administrasjon de senere årene. Det er ikke slik at lederne har bevilget seg lønnsfest, det kan jeg i alle fall skrive under på.

Og det har heller ikke vært noen uforklarlig stor lønnsutvikling verken i leder- eller i nestlederskiktet i LO. Det ligger to hopp der, det ene skyldes en gammel protokoll for distriktssekretærene, det andre hoppet skyldes at nestlederne her på huset ble unntatt fra arbeidstidsbestemmelsene, og det fikk de to lønnstrinn i kompensasjon for. Det er det eneste som avviker fra frontfaget. Så vi har orden i sysakene, vil jeg påstå.

Avviste tilbud Handel og Kontor avviste i går kveld et nytt tilbud fra Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening (AAF). Partene ble enige om et mandat for et nytt statistikkutvalg, men HK takket nei til et nytt lønnstilbud. Ifølge AAF ville tilbudet gitt en lønn høyere enn rammen for statens oppgjør og frontfaget.

— Tilbudet ligger etter våre beregninger under rammen fra frontfaget, sier HK-leder Trine Lise Sundnes, som selv var LO-sekretær inntil i fjor.

IKKE UVENNER: LO-leder Gerd Kristiansen tok turen ned på gata utenfor LOs kontorer der hennes ansatte streiker. Stemningen var gemyttlig, tross den historiske konflikten. - Det skulle bare mangle, vi er jo ikke uvenner. Vi bare gleder oss til de kommer inn igjen, sier Kristiansen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
IKKE UVENNER: LO-leder Gerd Kristiansen tok turen ned på gata utenfor LOs kontorer der hennes ansatte streiker. Stemningen var gemyttlig, tross den historiske konflikten. - Det skulle bare mangle, vi er jo ikke uvenner. Vi bare gleder oss til de kommer inn igjen, sier Kristiansen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling