- Jeg holdt på å bli drept i fengselet

Oslo-mannen Hakim El Mazari (23) opplevde helvete i fransk varetektsfengsel. I 140 døgn måtte han leve et uverdig liv blant rotter og kakerlakker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnen var at norsk politi helt feilaktig mente han var en voldsmann.

- Jeg holdt på å bli drept i fengselet. Norske myndigheter har på en måte ødelagt livet mitt. Det gikk prestisje i saken fra politiets side. Jeg må fortsatt ha psykologisk behandling etter sjokkopplevelsen, sier han til Dagbladet.

Hakim ble arrestert av fransk politi i Paris-regionen i mai 2002. Han var etterlyst av Oslo-politiet, fordi han skulle ha stukket ned en mann med kniv utenfor et utested i Oslo 26. desember 2001.

Etter nesten fem måneder i fengsel ble Hakim plutselig løslatt, etter at Dagbladet hadde tatt opp saken. Han reiste rett hjem til Norge.

I Oslo tingrett er Hakim frifunnet for legemsbeskadigelse med kniv. Forsvareren, advokat John Arild Aasen, sier til Dagbladet:

- Den klareste frifinnelsen jeg har opplevd i min karriere.

Født i Norge

Hakim er født og oppvokst i Norge. Han har fransk kone. På slutten av 2001 bestemte de seg for å flytte til Frankrike. På begjæring fra Oslo-politiet ble han på ettervinteren etterlyst gjennom Interpol og pågrepet.

Hakim forteller at han kom i et fengsel med bare utlendinger, og ble behandlet som en terrorist.

- Medfanger tok livet av seg. Sjøl holdt jeg på å bli drept fordi fanger i ei celle i etasjen under tente på.

Som på film

- På cella var det store rotter og kakerlakker. Jeg har aldri sett maken, bare på film. Sjølsagt var det en ekstra belastning at jeg visste at jeg var uskyldig.

- Kona mi ringte stadig vekk til den norske ambassaden i Paris for at de skulle hjelpe meg.

- Jeg satt 140 døgn uten å høre et ord fra ambassaden. Jeg er tross alt nordmann, forteller Hakim.

Advokat Aasen sier at Hakim vil kreve både oppreisning og erstatning av den norsk stat.

SLITER: Oslo-mannen Hakim El Mazari (23) måtte sitte 140 døgn blant rotter og kakerlakker i fransk fengsel. Nå vil han kreve erstatning fra den norske stat.