- Jeg hører nye bomber nå, i sentrum av Misrata

Opprørerne avviser at Kadhafis varslede våpenhvile har trådt i kraft.

STADIG BOMBING: Opprørere i Misrata melder om stadig bombing i byen, selv etter Kadhafis varslede våpenhvile. Foto: Lokale opprørere
STADIG BOMBING: Opprørere i Misrata melder om stadig bombing i byen, selv etter Kadhafis varslede våpenhvile. Foto: Lokale opprørereVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet snakket med opprørsledelsen i Misrata rett for Libyas utenriksminister gikk ut og lovet våpenhvile.

- Militæret tar seg inn nå inn i byen fra tre ulike retninger. De har nå klart å ta seg et steg nærmere byen, sier talsmann for opprørerne i den libyske byen Misrata, Saddoun al-Misurati, på satelitt-telefon til Dagbladet. 

 - Jeg kan ikke få understreket nok hvor alvorlig situasjonen er for oss, sier han fortvilt.  

Ifølge al-Misurati har Kadhafis snikskyttere klart å posisjonere seg på hustak nær sentrum av byen - her skyter de på alle tilfeldige forbipasserende.  

- De sikter på hode, bryst og nakke, forklarer al-Misurati. 

 Han sier at over 40 tanks står utenfor bygrensene, og har som mål å trenge inn i bykjernen.

Siden klokka sju i dag tidlig har det vært kraftige bombinger av byen. Boliger, så vel som en skole og en moske, skal være truffet. 

 - Dette er den kraftigste bombingen hittil, sier al-Misurati.   

Dagbladet har snakket med opprørerne også etter den påståtte våpenhvilen skulle ha vært iverksatt.

- Jeg hører nye bonber nå, i sentrum av Misrata. Det er stor krig og stadig nye bombinger, sier mannen som svarer på satelitt-telefonen.

Han slår over på brukbar norsk når Dagbladet ringer. Det viser seg at han har bodd noen år i Hedmark.

Titalls skadd Talsmann Saddoun al-Misuratisier sier det er vanskelig å anslå hvor mange som er skadd og døde etter Kadhafis angrep.  

- Vi tror et titals personer er skadd, og minst 10 personer skal være drept, sier han.  

- Men vi har ingen bekreftede meldinger. Ambulansepersonell har en svært vanskelig jobb - de har lite adgang til sårede og det er kraftig bombing her. Selv ambulanse og medisinsk personell er blitt mål for angrepene fra snikskytterne, forklarer han.  

Ber det internasjonale samfunnet reagere Han forteller at folk er fortvilet:  

- Folk er forbauset over at det internasjonale samfunnet lovet at de innen kort tid skulle handle. Nå har det gått 13 timer, og det libyske folket fortsetter å bli angrepet.  

- Folk er fortvilet. Det internasjonale samfunnet må handle på bakken. De vet at det er her Kadhafis spesialstyrker er. Noe må skje før de får tid til å posisjonere seg.  

I går lovet Kadhafi et blodbad i Benghazis gater, men etter at FN vedtok resolusjonen som tillater det internasjonale samfunnet å gripe inn militært, tok han en helomvending og begynte å snakke om våpenhvile.  

Tidligere i dag fortalte al-Misurati at dette bare er spill for galleriet:  

- Som du vet sier Kadhafi en mengde rare ting - hva han sier har ingen betydning. Det er ingen vits i å tro på han.  

 - Vi har blitt bombardert siden klokken syv i dag tidlig av Kadhafis styrker. Dette er den kraftigste bombingen hittil, sier al-Misurati.   

Ramme sivile Han mener Kadhafi nå har en taktikk: å ramme så mange sivile som overhode mulig:

- Etter at resolusjonen ble vedtatt, har han en ny taktikk. Nå er han ute etter de sivile. Hans styrker prøver å komme seg inn i boligområder, slik at det blir vanskelig for internasjonale styrker å skille hans styrker og de sivile.   

- Deres taktikk er å komme seg inn i byen før FN iverksetter flyforbudssonen. De prøver å ta seg inn i byen slik at de kan bruke sivile som menneskelige skjold.  Om flyvåpenet vil angripe Kadhafis styrker, så vil de ikke kunne skille mellom de sivile og Kadhafis menn, forklarer han.     

 - Alle sivile tap vil bli brukt til hans propaganda. Han vil snu på det og si at det internasjonale samfunnet tar liv av libyere.  
Kadhafi har varslet at han vil være nådeløs mot Misrata:

 
- Slaget startet i Misrata i dag, og det avgjørende slaget vil bli utkjempet i morgen, sa Kadhafi til libysk fjernsyn onsdag.

Misrata er Libyas tredje største by og har en befolkning på 500 000 mennesker. Byen ligger 150 kilometer øst for hovedstaden Tripoli og har vært kontrollert av opprørere siden slutten av februar.

- Kan bombe tanks Professor i Midtøsten-historie ved Universitet i Bergen Knut Vikør sier at en mulig taktikk for Kadahfis styrker er å nedlegge våpenhvile i en del av landet, men likevel fortsette angrepene:

- Vestlige stryker kan bombe tanks som beveger seg på veiene, som for eksempel i øst - her er det i hovedsak ørken. Men inne i byene er det umulig å for de vestlige styrkene å treffe uten å få sivile tap siden man ikke har styrker på bakken. På denne måten er det mulig å fortsette kampene inne i byen. Men det er da vanskelig for Khadafis styrker å flytte seg eller gjenerobre byer, forklarer Vikør.