-  Jeg hører!

Fredrik Buan smiler og gir audiopedagogen tommelen opp. Etter en lang kamp kan fireåringen endelig høre på begge ørene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredrik er strålende fornøyd der han holder tommelen opp mot audiopedagog Anja Sivesind Solheim på Rikshospitalet. Fireåringen er på sykehuset for å få koblet lyd på cochlea-implantatet, et avansert høreapparat. Tommel opp betyr at Fredrik kan høre lydene som spilles av, og at han endelig kan høre på begge ørene.

Snart for stor
Fredrik ble døv etter en virusinfeksjon halvannet år gammel. Da han var tre år, fikk han operert inn et cochlea-implantat (CI), som er et avansert høreapparat, i det ene øret. Sykehuset hadde ikke kapasitet til å operere det andre øret umiddelbart, og i over halvannet år sto Fredrik i såkalt restkø sammen med 50 andre barn for å få operert det andre øret. Det største problemet med utsatt operasjon var at Fredrik ikke ville komme ordentlig i gang med lyd- og taletrening før begge ørene var operert. I tillegg fikk han ikke utviklet god nok retningshørsel og god nok hørsel ved støy. Foreldrene har kjempet mot Rikshospitalet og mot klokka. For Fredrik fyller fem år i april, og det begynte å haste. CI-operasjon på barn over fem år gir dårligere effekt enn på dem som opereres som yngre, forteller pappa Morten. I høst kom pasientombudet i Oslo og Helsetilsynet på banen, og Fredrik fikk status som rettighetspasient, noe som innebar at han hadde rett på en behandlingsfrist for operasjon. Da han endelig fikk operasjon i januar, var det en stor lettelse for hele familien.

-  Han har gått rundt og vist fram det «nye» øret. Han er veldig stolt, sier mamma Synøve. Og i dag, som sist Dagbladet møtte Fredrik, holder fireåringen opp to fingrer mot oss:- To, sier han og smiler. To ører.

Må lære på nytt

Nå har cochlea-implantatet fått feste i Fredriks øre, og dermed kunne fireåringen få skrudd på lyden på apparatet denne uka. Denne uka har han vært på Rikshospitalet fire ganger. -  Aaaa, sier høyttaleren. Fredrik ser litt spørrende ut, før han også smiler bredt og sier:-  Aaaa. To som også smiler, er Morten og Synøve. -  Det er helt utrolig at han hører på begge ørene. Vi er kjempefornøyde, sier Synøve. Hørselen på Fredriks nyopererte øre er nå ca. 30 prosent av hva den skal være. Når han har vært gjennom flere runder med lydjustering, vil hørselen være nesten som et normalthørende barns. Samtidig må hjernen lære seg å tolke alle lydene på det «nye» øret på nytt. Ifølge audiofysiker Arne Rødvik tar dette minst et år, og det vil bli en krevende prosess både for Fredrik og foreldrene. Fredriks tale tilsvarer et halvannet år gammelt barns, fordi han ikke har kommet ordentlig i gang med taletrening på grunn av hørselstapet. Selv om Fredrik vil oppnå god hørsel, vil han alltid ha behov for hjelpemidler og tilrettelegging. I dag fins ikke et spesielt tilpasset habiliteringstilbud til CI-opererte barn. En arbeidsgruppe nedsatt av Sosial- og helsedirektoratet konkluderer i en ny rapport med følgende: Hovedregelen bør være at CI-opererte barn skal ha talespråk som hovedkommunikasjon, men de må fortsatt få pedagogisk tilbud basert på tegnspråk.  CI-brukere er i skolesammenheng likestilt med andre høreapparatbrukere og andre barn med behov for spesialundervisning. For at gevinsten ved CI skal kunne utnyttes optimalt, kreves et nært samarbeid mellom flere sektorer, først og fremst mellom helsemessige og pedagogiske tjenester. Rikshospitalets CI-enhet foreslår i rapporten å opprette et landsdekkende kompetansesenter «som kan få det overordnede ansvar for teknisk, medisinsk og pedagogisk oppfølging av barn med cochlea-implantat i Norge».

Ny kamp
-  Rapporten er positiv, men det tar tid å sette gode ideer ut i livet. For oss begynner jobben nå. Neste kamp blir å få til en god habilitering, særlig når han skal begynne på skolen. Han må ha ressurser til trening, audiopedagog og logoped. Vi gruer oss til dette, men vi skal få det til, sier Synøve og Morten.

 HØRER: Fredrik Buan viser tommelen til audiopedagog Anja Sivesind Solheim. Foto: Bjørn Langsem
HØRER: Fredrik Buan viser tommelen til audiopedagog Anja Sivesind Solheim. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
OPERASJON: Fredrik opereres.