SKUDDSKADER I HALSEN:  Luis Freddy Lala advarer nå andre migranter i Sør-Amerika mot å dra til USA. Reisen gjennom Mexico er for farlig, mener han. Foto: REUTERS/Courtesy of El Bravo de Matamoros
SKUDDSKADER I HALSEN: Luis Freddy Lala advarer nå andre migranter i Sør-Amerika mot å dra til USA. Reisen gjennom Mexico er for farlig, mener han. Foto: REUTERS/Courtesy of El Bravo de MatamorosVis mer

«Jeg hørte dem skyte vennene mine»

Da menneskesmuglerne drepte 72 søramerikanske flyktninger var Luis en av to overlevende. Nå advarer han mot å reise til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I sommer unnslapp Luis Freddy Lala med et nødskrik en flyktning-massakre i Mexico. Likene av 58 menn og 14 kvinner ble funnet på en gård nordøst i Mexico, i staten Tamaulipas, etter at Lala, med skuddskader i halsen, flyktet og fikk varslet myndighetene.

Nå advarer han befolkningen i Sør- og Mellom-Amerika mot den farlige reisen til USA.

- Jeg sier til alle i Ecuador, de må ikke ta reisen lengre, sier han i et tv-intervju i Ecuador, gjengitt av CNN.

Begynte bra Lala startet opp fra hjemlandet Ecuador. Til å begynne med gikk alt bra, forteller han. Først da han ankom Tamaulipas i Mexico sammen med en stor gruppe migranter, startet problemene.

Kjøretøyet han satt i ble plutselig omringet av tre biler. Ut kom en gruppe tungt bevæpnede menn som tvang ham inn i en annen bil. Sammen med resten av reisefølget ble han tatt til et hus, hvor flyktningene ble bundet sammen i grupper på fire. På et tidspunkt ble alle gisslene kastet ned på gulvet, med ansiktet ned.

- Jeg hørte dem skyte vennene mine. De skjøt meg og de drepte alle andre, forteller Lala.
Etter at skytingen opphørte, forlot mennene eiendommen. Motivet for handlingen er uklar.

- Da de stakk ventet jeg to minutter før jeg kom meg opp og forlot huset, forteller Lala. Deretter gikk han hele natten for å hente hjelp.

De første to mennene han traff, nektet å hjelpe ham. Først på morgenkvisten kom han til et militært sjekkpunkt hvor han fikk hjelp.

To overlevde Massakren skal være den mest omfattende i sitt slag, selv i voldsherjede Mexico, der gjeng- og narkokartellrelaterte drap skjer med høy frekvens.

I tillegg til Lala ble det bare funnet én overlevende. 72 var døde. Årlig forsvinner tusenvis av migranter sporløst som følge av kidnapping på vei mot USA.

ÅSTEDET:  På denne gården i Tamaulipas i Mexico ble 72 migranter funnet døde. Foto: AFP PHOTO/NAVY
ÅSTEDET: På denne gården i Tamaulipas i Mexico ble 72 migranter funnet døde. Foto: AFP PHOTO/NAVY Vis mer

- Ikke dra, Zetas dreper mange mennesker, advarer Lala i intervjuet. Narkokartellet Zetas kontrollerer store deler av delstaten og antas å stå bak drapene.

Det er godt kjent at migranter blir kidnappet, mishandlet og utnyttet på utspekulert vis. Den nye måten å bruke de ulovlige migrantene på skal være å kidnappe dem for så å ringe opp slektninger i USA eller hjemlandet og presse dem for penger.

Senest i går ble 27 Zetas-medlemmer drept av hæren under en aksjon for å frigi tre gisler.

- Men vi har ikke tidligere fått meldinger om at de dreper dem, sier Teresa Delagadillo, en frivillig arbeider, til AP.

Amnesty International kaller migrantenes reise gjennom Mexico for «en av de farligste i verden»; Zetas terrorvelde er så fryktinngytende at selv mange meksikanere helst holder seg unna motorveiene.

MASSAKRE: Migrantene ble kastet på bakken med ansiktet ned før de ble skutt. Foto: AFP PHOTO
MASSAKRE: Migrantene ble kastet på bakken med ansiktet ned før de ble skutt. Foto: AFP PHOTO Vis mer