Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg hørte det kjørte ut en bil derfra midt på natta

Nabo til Tranby-ekteparet i retten.

BOLIGEN: Ekteparet bodde her i Tranby i Lier utenfor Drammen. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
BOLIGEN: Ekteparet bodde her i Tranby i Lier utenfor Drammen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ingen som vet nøyaktig når Per Gunnar Asheim, som ble funnet i en utbrent bil onsdag 27. mars i påskeuka 2013, døde. Han hadde knapt kullos i lungene, og skadene etter brannen var så store at politiet ikke har klart å fastslå den direkte dødsårsaken. 

Asheims mobil lå på samme sted i 28 timer fra ca kl. 23 mandag 25. mars, til den begynte å bevege seg i 03-tida natt til onsdagen. Samtidig er det flere vitner som har sett Asheim tirsdag 26. mars.

- Vinket En kvinne, som hadde vokst opp på Tranby, sa i tingretten i dag at hun så Per Gunnar Asheim og en av sønnene hans ute i hagen da de kom til Tranby for å besøke kvinnens far. 

- Vi vinket og hilste på ham, sa hun i retten i dag.

En annen av ekteparets naboer sier hun så de to kjøre vekk fra boligen i hver sin bil i løpet av kvelden 26. mars. Hun så nå avdøde Per Gunnar Asheim først.

- Per Gunnar kjørte den brune familiebilen. Han kjørte veldig raskt, så jeg dyttet datteren min litt til side. Det var ulikt ham. Jeg var litt redd, sa nabokvinnen i retten i dag.

Hun sier hun så den nå drapstiltalte kona kjøre ut noe etterpå, langt roligere.

- Hun kjørte sportsbilen, BMW-en.

- Hørte bil om natta Den tiltalte kvinnen sendte ham tirsdag 26. mars tekstmeldinger og la igjen mobilsvarmeldinger der hun ba ham komme tilbake. Asheim ble funnet død i den utbrente BMW-en på en parkeringsplass på Tranby utenfor Drammen om morgenen onsdag 27. mars. 

En av de nærmeste naboene til ekteparet sier i likhet med kvinnen som var tilbake på barndomstraktene at hun så Per Gunnar Asheim og en av sønnene ute i hagen tirsdag 26. mars.

Hun forklarte seg også om flere observasjoner hun gjorde utover kvelden og natta tirsdagskvelden.

- Jeg gikk og la meg i 22-tida. Da så jeg ut av vinduet, og jeg så ned på hjemmet deres. Det var helt mørkt. Det pleier det aldri å være der, og det reagerte jeg på. Det pleier alltid å være på et eller annet lys der, sa hun i retten.

- I løpet av natta måtte jeg også på toalettet. Da jeg la meg igjen, så jeg at dataen deres stod på i stua. Da tenkte jeg at de var hjemme, jeg trodde egentlig de hadde dratt på ferie. 

Hun sier hun ofte så lyset fra en PC-en som stod på i huset. Litt senere på natta våknet hun av at hun hørte en bil.

- Tidlig om morgenen hørte jeg en bil kjørte ut. Det var i tre-fire tida. Det var litt kaldt, det hadde fryst på, og jeg hørte derfor at det knaste da bilen kjørte. Men jeg så ikke noe, jeg bare hørte det, sa hun.

Tiltaltes forsvarer Anders Westeng spurte om hun hørte noen kjøre ut fra huset natta før. Tiltalte gjorde nemlig det i 01.30-tida.

- Da la jeg ikke merke til noe, svarte hun.

Mobilbevegelse Drammen tingrett fikk i tidligere i dag dag presentert en rekke detaljer fra telefonaktiviteten til avdøde Per Gunnar Asheim og hans kone.

Retten fikk da høre at kl. 02.48 denne natta, bare timer før Asheim ble funnet død i den utbrente bilen, begynte mobilen hans å bevege seg. Den vekslet mellom ulike mobilsendere på Tranby, slo inn på Jerpaasen mot Asker, før den igjen var tilbake på Tranby og en basestasjon som dekker både eneboligen og stedet han ble funnet død. 

Klokka 03.15 sendt telefonen et signal om at «den gikk av nett». Den utbrente bilen ble funnet på morgenen onsdag 27. mars, og mobilen ble ødelagt i brannen.

Aktoratet mener de kan bevise at kvinnen en gang 26. eller 27. mars dopet ned mannen, plasserte ham i BMW-kabrioleten og satte fyr på kjøretøyet.

Nekter skyld Den tiltalte kvinnen kjøpte en bensinkanne på Bauhaus på Liertoppen tirsdag 26. mars. Samme dag fylte hun diesel på kanna. Hun har forklart at hun skulle fylle det videre på familiens snøfreser - som går på bensin. I retten har hun forklart at det hendte hun fylte feil, også på bilen. 

Den tiltalte kvinnen, som var gift med Per Gunnar Asheims til han døde, nekter straffskyld.

Aktoratet mener 53-åringen drepte ektemannen på grunn av den opprivende barnefordelingssaken de lå oppe i. Mens hun ville ha delt omsorg for de tre yngste barna, ville han at de skulle plasseres i fosterhjem hos hans familie på Vestlandet.Da parets eldste datter forklarte seg i forrige uke, beskrev hun fryktelige oppvekstforhold med vold og trusler. Så seint som uka før Asheim ble funnet død, var ekteparet i møte hos fylkesnemnda for sosiale saker.

I RETTEN: Aktor Trude Elisabeth Sparre og forsvarer Anders Westeng. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
I RETTEN: Aktor Trude Elisabeth Sparre og forsvarer Anders Westeng. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer