- Jeg hørte et smell rett bak oss

Midtøsten-ekspert Jørgen Jensehaugen befant seg midt i dramatikken i Jerusalem. Minst én drept og 38 skadd i terrorangrep.

TERRORAKSJON:  En bombe gikk av ved hovedbusstasjonen i Jerusalem i dag. Midtøsten-ekspert Jørgen Jensehaugen kjørte forbi like før det smalt. Foto: Scanpix/PRIO
TERRORAKSJON: En bombe gikk av ved hovedbusstasjonen i Jerusalem i dag. Midtøsten-ekspert Jørgen Jensehaugen kjørte forbi like før det smalt. Foto: Scanpix/PRIOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst én person ble drept og over 38 skadd i en eksplosjon ved hovedbusstasjonen i den jødiske delen av Jerusalem.

Tre personer skal være kritisk skadd, melder avisa Haaretz.

En bombe på mellom 1-2 kilo rammet to busser, linje 14 og 74, og skal ifølge sikkerhetsminister Yitzak Aranovich ha vært plassert fortauet ved siden av bussholdeplassen.

- Smell bak oss Midtøsten-ekspert Jørgen Jensehaugen i PRIO befant seg i området da bomba gikk av.

- Vi kjørte rett forbi før det skjedde. Så hørte vi et smell bak oss. Vi tenkte ikke over at det var en bombe, fordi det ikke har skjedd noe slikt her på så lenge. Bomber på sivile mål er noe som skjedde veldig mye på nittitallet og starten på 2000-tallet, sier Jensehaugen til Dagbladet.

Dagens eksplosjon er det første bombeangrepet av denne typen i Israel siden 2004, da en kvinnelig selvmordsbomber sprengte seg i lufta på en bussholdeplass i Jerusalem. Den gang ble to politimenn drept og rundt 15 skadd. Det er så langt uklart hvem som står bak dagens terroraksjon.

- Det er veldig uklart hva som har skjedd. Man vet hva som har skjedd, men ikke hvem som har gjort det, så akkurat nå blir alt spekulasjoner. Det kan være alt fra Hamas til en ny gruppe man ikke har hørt om før, sier Jensehaugen.

Han sier det for øyeblikket er en stemning av sjokk i Jerusalem.

- Det henger over alle - hvem kan ha gjort det, hva mente de, hva betyr dette? Det er en tilstand av limbo, sier Jensehaugen.

Fordømmer Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier Norge fordømmer terroraksjonen i Jerusalem «på det sterkeste».

— Slik vold mot sivile kan ikke aksepteres under noen omstendigheter, sier Støre.

Det har den siste uken vært flere tilfeller av voldshandlinger i Israel og Gaza, inkludert omfattende palestinske rakettavfyringer fra Gaza og israelske fly- og artilleriangrep mot mål i Gaza.

— Det er grunn til sterk bekymring for en videre opptrapping av konflikten som følge av terrorhandlingene og de israelske fly- og artilleriangrepene den siste uken. Jeg oppfordrer til at man nå tar i bruk alle tilgjengelige midler for å dempe konfliktnivået, sier utenriksminister Støre.

Tidligere på dagen  i dag angrep israelske kampfly flere mål på Gazastripen. Flyangrepet skal ha vært et svar på at det i løpet av natten ble avfyrt sju granater og to raketter mot Israel. Angrepet fra Gazastripen skal ikke ha forårsaket skader.