- Jeg hørte folk skreik og at det klirra i metallstenger

Nabo Thomas Haugen ble vitne til at de vettskremte asylsøkerne flyktet fra mottaket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅLER (Dagbladet.no): Thomas Haugen er nærmeste nabo til asylmottaket i Våler, der 23 beboere i går kveld ble skadet etter at en gruppe tok seg inn på mottaket og angrep dem.

Han ble vitne til det brutale oppgjøret mellom de kurdiske asysøkerne og tsjetsjerne som hadde tatt seg inn på mottaket.

- Hunden min merket først at det var noe som skjedde. Jeg gikk ut for å sjekke, og da så jeg ikke noe, men jeg hørte bråket. Jeg hørte folk skreik og at det klirra i metallstenger, sier Haugen til Dagbladet.no.

- Jeg gikk ut for å sjekke, og da så jeg folk som kom løpende vekk fra mottaket. De kom løpende inn på tomta mi, men fortsatte videre på grunn av hunden min. De løp til nabotomta og satt seg på huk i skjul bak en bil. De var tydelig redde, sier naboen.

Det har tidligere vært konflikter mellom kurdere og tsjetsjenere på
mottaket. Gårsdagens episode
skal ha begynt med en krangel om småting.

Angriperne skal ha revet folk ut fra rommene og angrepet dem. Thomas Haugen er sammen med en annen nabo såkalt nabokontakt til asylmottaket.

Han har blant annet frontet skepsisen da asylmottaket ble utvidet med en teltleir tidligere i år.

Med den nye teltleieren har den lille bygda 4300 innbyggere og 430 asylsøkere.

BEKYMRET:  Nabo Thomas Haugen mener noe må gjøres etter gårsdagens bråk på asylmottaket han er nærmeste nabo til. Foto: Thomas Rasmus Skaug, Dagbladet.no
BEKYMRET: Nabo Thomas Haugen mener noe må gjøres etter gårsdagens bråk på asylmottaket han er nærmeste nabo til. Foto: Thomas Rasmus Skaug, Dagbladet.no Vis mer

- Det har vært mye bråk her nå, sier Haugen.

- Det er bekymringsverdig for oss som naboer. Da teltleieren ble etablert ba vi om at det skulle leies inn et eksternt vaktselskap. Det sa UDI nei til. Nå må det skje noe, sier han.

Det har som nevnt vært konflikt mellom tsjetsjerne og kurderne ved mottaket lenge.

Tsjetsjenerne skal blant annet ha ønsket å innføre sharialover ved mottaket. Haugen er blant de som mener at UDI bør vurdere å se på sammensetningen av asylsøkergrupper ved mottaket.

-Et eller annet må i hvert fall skje. Det har vært mottak her lenge, og i lange perioder var det ingen problemer, sier han.

- Jeg hørte folk skreik og at det klirra i metallstenger