TRE PERSONER OMKOM: En person mistet livet, og 18 personer er skadd, etter den massive kjedekollisjonen i Skåne tidligere i dag. Foto: Tomas Leprince / Expressen
TRE PERSONER OMKOM: En person mistet livet, og 18 personer er skadd, etter den massive kjedekollisjonen i Skåne tidligere i dag. Foto: Tomas Leprince / ExpressenVis mer

- Jeg hørte hvordan det smalt foran meg

Kristina (50) så nesten ingenting da hun kom kjørende mot ulykkesbroen - ble varslet av to kvinner i veibanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kristina Carlbaum (50) var på vei til jobben da den massive kjedekollisjonen med 100 biler involvert, fant sted på E4 i Skåne i dag.

Til den svenske avisa Expressen, forteller 50-åringen at hun omtrent ikke så noe som helst da hun kom kjørende inn mot ulykkesbrua.

- Det var veldig dårlig sikt, med tåke som kom og gikk. Jeg holdt vel en hastighet på rundt 70-80 kilometer i timen, og jeg visste ikke omfanget av ulykken før jeg så to kvinner som sto i veien og viftet med en tøyfille, sier hun.

Hørte smell Det var like etter klokka 11.00 at ulykken skjedde på Tranarpsbron - på svært glatt føre. Begge kjøreretninger ble rammet av kjedekollisjonen, og tre personer er bekreftet omkommet.

- Du kunne høre hvordan det smalt foran deg, sier Carlbaum.

Hun er svært taknemlig overfor de to kvinnene som signaliserte til bilistene at de burde sakke farten.

BEGGE KJØRERETNINGER:
Opptil 100 kjøretøyer skal ha vært innblandet i en kjedekollisjonen på E4 ved Åstorp i Skåne tirsdag. 
Foto: BJORN LINDGREN / NTB scanpix
BEGGE KJØRERETNINGER: Opptil 100 kjøretøyer skal ha vært innblandet i en kjedekollisjonen på E4 ved Åstorp i Skåne tirsdag. Foto: BJORN LINDGREN / NTB scanpix Vis mer

- Om det ikke hadde vært for dem, hadde jeg antakelig ikke sett hva som hadde skjedd før det var for seint, sier hun.

Kritiserte trafikantene Redningsleder Jonas Hellsten er krystallklar på at ulykken skyldtes at folk ikke avpasset farten etter værforholdene. På en pressekonferanse tidligere i dag, kritiserte han derfor trafikantene.

- Da jeg var på vei ut til ulykkesstedet, ble jeg forbikjørt av både lastebiler og personbiler, til tross for at det var tåke og glatt føre. Da sier det seg selv at mange kjører for fort og ikke er vant til slikt vær, sa redningslederen.

Hellsten var selv på brannstasjonen da de fikk melding om ulykken. Han sier han aldri har vært borti en mer omfattende kollisjon.

Mange ulykker Minst en bil skal ifølge Helsingborgs Dagblad ha havnet i ei elv ved brua, og politiet søker med hunder rundt elva.

Flere biler skal også ha blitt hengende over rekkverket på brua som går over elva.

Ulykken skjedde ifølge politiet ved at en lastebil kjørte inn i rekkverket på Tranarpsbron, og personbilen bak ikke klarte å stoppe.

- Så kjørte bare stadig flere biler inn i disse, sier Håkan Östergren ved politiet i Nordvästra Skåne til Dagbladet.

- Ingen nordmenn involvert En person mistet livet, og 18 personer ble skadd i ulykken.

- Et flertall av dem har lettere skader, men tilstanden varierer. Jeg har ikke opplysninger om hvorvidt noen er livstruende skadd, sier Östergren.

To brannmenn er sendt til sykehus.

- To brannbiler og en ambulanse ble også rammet i ulykka, sier Östergren.

- Var det nordmenn involvert i ulykken?

GLATT: Det var minus 13 grader i området og speilglatt på veiene. Foto: Tomas Leprince / Expressen
GLATT: Det var minus 13 grader i området og speilglatt på veiene. Foto: Tomas Leprince / Expressen Vis mer

- Ikke ifølge de opplysninger jeg har.

Mange ulykker Ifølge NTB ble det tirsdag også meldt om et stort antall ulykker både andre steder i Skåne-traktene og i Sverige for øvrig, etter tett snø, glatte veier og tett tåke.

På E6 ved Lomma, rundt 10 kilometer nord for Malmö, hadde det skjedd sju ulykker. I Stockholms-området var det, ifølge NTB, tirsdag ettermiddag registrert 33 ulykker, inkludert en kjedekollisjon med seks biler innblandet.

Det er uklart når ulykkesveien i Skåne blir åpnet igjen, ifølge lokalavisa Sydsvenskan.

Prøvde å hjelpe Hada Brkic klarte å stanse bilen da hun kom inn mot ulykkesområdet på E4 i Skåne. Hun var sammen med sin mor, søster og to barn.

De ble vitner til et av dødsfallene.

Brkic forteller til Aftonbladet at de så tre personer som sto i veibanen og varslet bilistene så de skulle stanse. Da kom det en lastebil, som krenget og traff en av mennene, ifølge Hada Bric.

VARSLET OM ULYKKEN: Kristina Carlbaum ble varslet av to kvinner som viftet med en tøyfille. Foto: Privat
VARSLET OM ULYKKEN: Kristina Carlbaum ble varslet av to kvinner som viftet med en tøyfille. Foto: Privat Vis mer

Dagbladet følger saken.