- Jeg hørte latter for første gang på flere måneder

Skytingen opphørte i Syria da snøen kom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka har Midtøsten blitt malt hvitt av sjeldent snøvær. En by som Jerusalem i Israel har ikke sett så mye snø på over 20 år.

I deler av Syria ga vinterværet befolkningen en etterlengtet pause fra borgerkrig og elendighet.

- For første gang på flere måneder hørte jeg latter i stedet for bombedrønn. Til og med sikkerhetsstyrkene la ned våpnene og hjalp oss å lage en snømann, sier Shaalan-innbyggeren Iman til Reuters.

Snøballkrig Den blodige konflikten ble lagt til side, da gatene ble hvite og kulda satte inn.

- Smilet som har vært borte i nesten to år kom tilbake, og vi var bare syrere alle sammen. I noen timer var hjertene våre like rene som snøen, sier Amin fra hovedstaden Damaskus.

Vanligvis blir hovedstadens gater tømt etter mørkets frembrudd, men nå har innbyggerne vært ute til sene kveldstimer, i gatene som ble lyst opp av kong vinter.

- Vi var ute til to om natta. Kvinner og barn var ute, og ingen var redde. Soldatene kastet snøballer mot oss fra kontrollpunktene sine, sier en mann fra Damaskus.

Bål av skolebøker Men i et krigsherjet land har selvfølgelig vinteren også skapt problemer. I den beleirede byen Rastan måtte de lage et bål av skolebøker for å holde varmen. Kulda skaper store utfordringer for tusenvis av flyktninger.

LATTER I GATENE: Borgerkrig ble til snøballkrig, med latter og snømenn, da vinteren denne uka kom til Syria. Foto: YAZAN HOMSY / REUTERS / NTB SCANPIX
LATTER I GATENE: Borgerkrig ble til snøballkrig, med latter og snømenn, da vinteren denne uka kom til Syria. Foto: YAZAN HOMSY / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

- Vi har ikke brensel, ikke ved og ingen elektrisitet. Vi har ikke vann eller varme. Vi kan prøve å smelte snøen, for de har kuttet vannforsyningen, sier en mann ifølge CNN.

Konflikten begynte i mars 2011 med fredelige demonstrasjoner mot president Bashar al-Assads regime. Demonstrasjonene ble slått brutalt ned, og konflikten utviklet seg etter hvert til en borgerkrig der over 60 000 er drept hittil, ifølge FN.

De siste månedene har opprørerne hatt stor framgang på bakken og erobret flere mindre byer, militærleirer og flybaser, skriver NTB.

60 000 DREPT Ifølge FN er over 60 000 drept så langt i konflikten. Foto: YAZAN HOMSY / REUTERS / NTB SCANPIX
60 000 DREPT Ifølge FN er over 60 000 drept så langt i konflikten. Foto: YAZAN HOMSY / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer