- Jeg hørte rop om hjelp, om å komme seg ut

Innsatsleder Thor Langli vitnet om kaoset og jakta på gjerningsmannen 22. juli.

VITNET I DAG: Innsatsleder Thor Langli var raskt på skadestedet i regjeringskvartalet 22. juli. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VITNET I DAG: Innsatsleder Thor Langli var raskt på skadestedet i regjeringskvartalet 22. juli. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Innsatsleder Thor Langli, som var på jobb ettermiddagen og kvelden 22. juli, vitnet i dag i saken mot Anders Behring Breivik (33).

Han forklarte seg først om hva som møtte ham da han ankom regjeringskvartalet, kort tid etter at bomba hadde gått av.

- Flammene tok seg opp i R4, med kraftige flammer og røyk. Bombegruppa søkte i det området, og brannvesenet slo ned flammene ganske raskt. Så søkte bombegruppa i H-blokka, sammen med mannskaper fra Delta — beredskapstroppen, sier Langli.

Langli har selv fortid i Beredskapstroppen, opplyser han i retten.

Hørte rop Så hørte han mennesker i Høyblokka.

- Jeg hørte rop om hjelp, om å komme seg ut, fra Høyblokka, fortalte Langli i retten.

Litt før klokka 16 fikk Langli melding fra operasjonssentralen til Oslo-politiet om at et vitne hadde observert en liten kassebil i området Hammersborg, som hadde kjørt mot kjøreretningen i Møllergata. Bilen hadde kjørt snaut 40 minutter tidligere.

Langli sier han ikke hadde folk nok til å sette ut vakter for å se etter den mistenkte, og forklarer at politiet også fikk melding om mulige bomber i Stortingsgata og ved TV2s kontorer på Karl Johan.

- Etter cirka en time fikk jeg bistand fra innsatsleder (Torgeir) Brenden, som hadde hørt smellet hjemme på Røa og hadde hoppet på motorsykkelen. Det var veldig greit å se ham, sier Langli.

Ble avvist Inne i blokkene måtte politiet bruke tunge verktøy for å banke seg gjennom låste dører. Det ble gjort i alle byggene i regjeringskvartalet. 

Seinere kom også en tredje innsatsleder til. 

- Mange sivile også hjalp til å gjøre en god jobb. Andre gjorde en ikke så god jobb, sier Langli om kaoset som herjet.

- Politifolk man ikke kjente skulle legitimere seg. Kunne de ikke legitimere seg skulle de avvises, i verste fall med skytevåpen. Vi hadde fått melding om en med vekteruniform og en i politiuniform som var i området — med skytevåpen — som var satt i forbindelse med eksplosjonen, sier Langli.

Politiet fryktet at denne personen kunne slå til på nytt.

- Skyting på Utøya Den første meldinga Langli fikk om skyting på Utøya var like før halv seks. Da fikk både politiførstebetjent Terje Klevengen - aksjonsleder for Delta 22. juli — og operativ leder Helse melding om skyting.

- Det er melding om i hvert fall 50 som er skutt på Utøya, fikk Langli høre.

- Ansiktsfargen hos operativ leder Helse endret seg, husker innsatslederen.

Store mannskaper ble umiddelbart sendt mot Utøya. Langli opplyser at politiet på det tidspunktet ikke hadde observasjoner av gjerningsmannen i Oslo på omkring to timer.

- Veldig mange sivile som kom forbi gjorde en kjempejobb; hjalp til i redningsarbeidet og støttet skadde ned til Youngstorget. Jeg husker for eksempel en amerikansk kirurg som var på ferie, og hjalp til med å plukke store mengder glass, husker Langli.

Medietrykk Langli er en av Oslo-politiets mest erfarne og respekterte innsatsledere. Han merket raskt medietrykket 22. juli, men roser for en stor del pressen. Det ble holdt flere pressebriefer iblant de andre arbeidsoppgavene.

- Pressekorpset hadde full forståelse for det arbeidet vi gjorde. De fikk beskjed om å ikke filme døde og skadde, og det respekterte de, sier Langli.

Han reagerte imidlertid på det han oppfattet som feilaktige radiomeldinger, og intervjuer med sjokkskadde personer — i tillegg til antatte sivilister med «mobilkamera som tok bilder av døde og skadde».

Mistenkelig bil - Hva ble gjort i forhold til bilen, spør aktor Svein Holden.

- Vi hadde ikke mannskaper til å følge etter den bilen. Erfaringsmessig, fra ran og annet, byttes det bil raskt. Operasjonssentralen tok over dette, svarer Langli.

Forsvarerne tar over, ved Vibeke Hein Bæra.

- Du forklarte at det kom flere beskrivelser av gjerningsmannen, både med tanke på hudfarge og uniform. Tiltalte har forklart flere ganger at han ikke regnet med å overleve regjeringskvartalet. Tiltalte ble sikret på video i regjeringskvartalet. Fikk dere tilgang til videoene?

- En fra Orgkrim (Oslo-politiets avdeling for organisert kriminalitet), ble sendt til vaktsentralen for å se på denne videoen, svarer Langli.

- Ikke politimann - Hadde dere sett denne videoen før sprengningen, ved direkteoverføring, hvilken betydning ville det hatt?

- Ved en slik melding ville vi sendt en patrulje til stedet, for å observere. Ser vi gjerningsmannen vil vi da anrope vedkommende. Ved bevæpning kan det bli i ytterste fall bli gitt instruks om å skade eller drepe, svarer Thor Langli.

- Det ble sagt at gjerningsmannen så ut som en politimann. Hva tenkte du?

- Han hadde en overdel som satt alt for trangt. For meg var ikke det en politimann. Jeg ville sagt at det var en som prøvde å late som.