- Jeg hørte stemmer i hodet

Hieu Hiep Tran (27) hevder at han hørte stemmer i hodet da han skal ha skutt vilt inn i folkemengden utenfor utestedet Baronen & Baronessen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til søndag 10. juni 2001 sier øyenvitner at Tran i løpet av 45 sekunder avfyrte en rekke skudd inn i folkemengden utenfor utestedet. Mandag starter rettssaken der den vietnameseren står tiltalt for sju overlagte drapsforsøk.

Ifølge tiltalen er det et under at 27-åringen ikke drepte noen da han tømte pistolmagasinet.

Hørte stemmer

Tran har blitt avhørt av politiet bare én gang etter at han ble pågrepet og siktet i saken. Psykiaterne Berthold Grünfeldt og Kjell Noreik har foretatt en judisiell observasjon av 27-åringen.

De kjente psykiaterne skriver i rapporten at Tran ved det aktuelle tidspunktet (skuddene, red.anm.) angivelig skal ha hørt stemmer i hodet. Han kan imidlertid ikke forklare hvilke stemmer han hørte, hvilket språk som ble snakket og hva de sa.

- Under oppholdet i Norge har han vist en viss svikt i sosial og yrkesmessig tilpasning, med noe kriminalitet, skriver psykiaterne.

Akutt deprimert

Hieu Hiep Tran vokste opp i en landsby utenfor Ho Chi Minh-byen, yngst i en søskenflokk på fire. I november 1992 kom han til Norge etter at broren, som allerede var i landet, hadde søkt om familiegjenforening. Han gikk halvannet år på Rosenhoff skole i Oslo og deretter var han elev ved Karlsrud skole.

Ifølge dokumentene i saken droppet han ut av skolen fordi han ville tjene penger. Tran hadde flere jobber, blant annet innen reingjøring, vikariat på Ringnes bryggeri og et bakeri på Skjetten.

Sommeren 2001 skulle Tran og kjæresten gifte seg. Buddhisten Tran konverterte til katolisismen. Men så skar forholdet seg.

Tran ble ifølge psykiaterne akutt deprimert og nærmest likegyldig i forhold til alkohol og stoff etter at hans samboer dro til USA med deres felles barn - og avlyste bryllupet.

Det var da han begynte med dop og mye alkohol. Psykiaterne beskriver Tran som vennlig, snill og blid - og at han virker begavet.

Sang til gjestene

På utestedet Baronen & Baronessen hadde Tran stambord i et hjørne. Han ble oppfattet som morsom, og sang ofte til andre gjester. Tran forklarer at han fredag 8. juni og lørdag 9. juni brukte en del stoff. Klokka 22 lørdag kveld dro han og fire kamerater til en strippeklubb, der de delte fire- fem flasker vin. Regningen ble ikke betalt. Deretter dro de til en annen strippeklubb før de gikk mot Baronen & Baronessen.

- Jeg husker ikke helt hvem jeg kom sammen med, men noen kom ikke inn fordi de var for unge, forklarer Tran til politiet. 27-åringen hevder han satte seg ned på et hjørne utenfor utestedet.

- Jeg hadde drukket for mye og var litt fjern. Jeg måtte svette ut og slappe av. Da jeg satt der, kom det en person og ga meg en pistol. Det virket som om mannen kjente meg, men jeg kjente ikke ham. Han kunne vært fra Midtøsten, har Tran forklart.

Våknet under bru

Klokka 03.10 haglet skuddene rundt dørvakter og restaurantgjester da Tran skal ha skutt en rekke skudd inn i folkemengden:

 • Han skal ha forsøkt å drepe dørvakt Alton Bendu med minst to pistolskudd. Bendu ble truffet i høyre legg og i venstre lår.
 • Det skal ha blitt avfyrt minst tre skudd mot en annen dørvakt. Han ble truffet i høyre side av halsen, venstre overarm og i brystet.
 • Tran skal også ha rettet flere skudd mot en tredje dørvakt, som ikke ble truffet.
 • En 36 år gammel kvinne ble truffet av to skudd, ett i høyre skulder og ett i låret.
 • Tran skal ha avfyrt minst ett skudd mot en mann (40). Han ble truffet i høyre underarm.
 • Det skal være avfyrt minst ett skudd mot en 54 år gammel mann. Han ble truffet i venstre lår og i høyre legg.

  Tran hevder han ikke husker noe som helst før han våknet under ei bru på Trosterud i Oslo mandag eller tirsdag. Da skal mobiltelefonen hans, lommeboka og en av skoene ha vært borte.

  Tran hevder videre at han oppsøkte en kamerat, og at han der så på nyhetene og i avisene at han var omtalt i forbindelse med saken. Han meldte seg for politiet.

  - Det er ikke meg å gjøre noe slikt, har Tran forklart.

  Ikke sinnssyk


  De kjente rettspsykiaterne konkluderer med at Tran ikke var sinnssyk eller bevisstløs da dette skal ha skjedd. De konkluderer også med at Tran ikke har mangelfullt utviklede eller varig svekkede sjelsevner.

  Forsvarer Erik Lea sier til Dagbladet at Tran ikke erkjenner straffskyld etter tiltalen.

SKUTT: Dørvakt Alton Bendu ble truffet av to skudd. Bendu ble helt etter at han kastet seg foran en kvinnelig gjest da skuddene begynte å hagle rundt dørvakter og gjester.
TILTALT: Mandag starter rettssaken mot Hieu Hiep Tran (27) som er tiltalt for forsøk på overlagt drap på sju personer. Han har ikke erkjent straffskyld etter tiltalen.