- Jeg husker ikke hva som skjedde

Bahadir Mirzaolimov (26) sier i avhør med Kripos at han ikke husker dobbeltdrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet.no): På direkte spørsmål om drapshandlingene sier den siktede 26-åringen i de første avhørene som er gjennomført at han ikke husker hva som skjedde da Anne Grete Vollum (35) og Cicilie Watnan Lian ble drept.

Det bekrefter politiadvokat Ludvig Strugstad ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

- Vi får høre at han ikke husker, sier politiadvokaten.

Strugstad forteller at videre avhør av mannen, som foretas av erfarne drapsetterforskere fra Kripos på politihuset i Trondheim, nå vil foregå fortløpende.

Bahadir Mirzaolimovs forsvarer, Arve Opdahl, opplyste tidligere i dag at klienten ved midnatt var så sliten etter en lang dag med avhør og samtaler med advokat og psykiater at han ba om at ytterligere avhør utsettes til fredag.

26-åringen har ennå ikke erkjent straffskyld i henhold til siktelsen på forsettlig drap på Anne Grete Vollum (35) og Cicilie Watnan Lian (7) og seksuelt misbruk av en mindreårig som var på åstedet.

Men ifølge forsvareren har han vedgått at han var i huset på Skogmo da ugjerningene ble begått. Mirzaolimov har også knyttet seg direkte til minst ett drap, men det er foreløpig uklart om han har gitt noen forklaring om hvordan det skjedde.

- Det må antas at han har hatt noe med dette å gjøre, sier Opdahl.

Fire ukers varetekt

Klokka ti i dag ble Mirzaolimov  framstilt for varetektsfengsling i Trondheim tingrett, siktet for dobbeltdrapene i Overhalla mandag.

SAMTYKKER TIL FIRE UKER: Den siktede 26-åringen samtykker til fire ukers varetekt, men uten restriksjoner, sier hans forsvarer, advokat Arve Opdahl. Foto:
SAMTYKKER TIL FIRE UKER: Den siktede 26-åringen samtykker til fire ukers varetekt, men uten restriksjoner, sier hans forsvarer, advokat Arve Opdahl. Foto: Vis mer

Like før klokka 11.30 kom  kjennelsen, der retten beslutter at 26-åringen blir varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøsksforbud og uten tilgang på tv eller aviser. Disse restriksjonene er også kjent som full isolasjon.


Siktede møtte ikke selv i retten i dag, noe dommeren godtok siden det på forhånd var kjent at Mirzaolimov ville samtykke til fengsling.
 

- Da jeg traff ham sent i går kveld var han ikke i særlig god form. Han er svært medtatt, sier siktedes forsvarer, advokat Arve Opdahl.

Vurdert av psykiater

Mirzaolimov satt i avhør med Kripos fra klokka 12 til rundt klokka 18 i går, med hyppige pauser.

Senere på kvelden, i 22.30-tida, var den kjente psykiateren Michael Setsaas på politihuset i Trondheim for å gjøre en foreløpig vurdering av hans psykiske helse.

- Ut fra en medisinsk vurdering er det ikke noe som tilsier at han er akutt syk eller at en innleggelse er påkrevd. Men hele hans verden er i kaos, og han er sterkt preget av saken og det han vet om det som har skjedd, sier advokat Opdahl.

Han har bedd om at klienten fortest mulig overføres til Trondheim fengsel, så han slipper belastningen med å sitte på glattcelle. Opdahl vil vurdere å påkjære kjennelsen om at klienten nå skal sitte i full isolasjon ut mai.

- Jeg husker ikke hva som skjedde

Politiadvokat Ludvig Strugstad opplyser at politiet allerede har satt i gang arbeidet med å få gjennomført en judisiell observasjon av siktede, noe som vil innebære at rettsoppnevnte psykiatere skal arbeide med en helhetlig vurdering fram mot en rettssak.

Lukkede dører
Rettsmøtet i Trondheim foregikk i dag for lukkede dører. Rundt 30 pressefolk ble kastet på gangen, selv om advokat Arve Opdahl motsatte seg aktors begjæring om lukking.

- Jeg ba om åpne dører da det allerede har vært mange spekulasjonker i denne saken. Derfor syntes jeg det var viktig at mediene kunne være til stede, sier advokat Arve Opdahl til Dagbladet.no.

Dommeren la imidlertid spesielt vekt på at det kunne komme fram opplysninger i retten om den ti år gamle jenta som er etterforskningens viktigste øyenvitne. Hun ble utsatt for vold, bundet og kneblet i huset av drapsmannen.

Jenta skal etter planen avhøres av politiet senere i dag, i et rom spesialbygd for dommeravhør i Trondheim.

Konflikt

Politiet tror at en konflikt mellom den siktede og Anne Grete Vollum, var årsaken til at han oppsøkte henne. Men det vet fortsatt ikke noe om motivet for dobbeltdrapet.

-  Mirzaolimov er sliten og preget av situasjonen. Uansett hva han har gjort eller ikke gjort, så er det som har skjedd i Overhalla dypt tragisk for alle. Min klient er tydelig fortvilet over den totale situasjonen, sier advokat Arve Opdahl, som er oppnevnt som forsvarer for drapssiktede.

Alene

Selv om Mirzaolimov hadde en viss bekjentskapskrets i Norge, er det forsvarerens inntrykk at han ikke hadde omgang med så mange.

-  Han kom alene som asylsøker til Norge og har ikke slekt her. Han er på mange måter et ensomt menneske. Det er ingen tvil om at han også hadde sine plager, og han har ikke mye livsgnist i den situasjonen han befinner seg i nå, sier Opdahl.

Ville melde seg

Da 26-åringen kom med buss til Trondheim mandag, gikk han av på stoppestedet rett ved politistasjonen. Ifølge forsvareren vurderte han da å krysse gata, for å gå inn på politihuset og melde seg.

-  Han var i Trondheim i et trekvart døgn. I løpet av den tida kom han flere ganger tilbake til politistasjonen. Det var en situasjon av kaos og hjelpeløshet, så han ønsket å melde seg, men motet sviktet.

Opdahl mener dette kan ha sammenheng med siktedes dårlige erfaring med politi og andre myndighetspersoner i hjemlandet Usbekistan. Han skal ha blitt forfulgt av politiet, gjennom trakassering og gjentatte fengslinger, etter at han anmeldte en korrupsjonssak.

-  Han mente at han hadde gode grunner til å få opphold i Norge, sier Opdahl, og gjør det klart at siktedes opplevelser i hjemlandet selvsagt har interesse for straffesaken i Norge.

Landrådgiver Marit Mageli ved Utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon har tidliger beskrevet Usbekistan overfor Dagbladet et land med håpløse forhold.

-  Landet styres av president Islom Karimov, som undertrykker den minste grad av opposisjon, sier Mageli, som nettopp i disse dager er i Asia for å grave opp mest mulig informasjon om landet.

-  Usbekistan er blitt mer og mer lukket. Det er veldig vanskelig å få innreisetillatelse, også for journalister og hjelpeorganisasjoner, og det skal være om lag 7000 politiske flyktninger der, sier Mageli.

-  Ble lettet

Det var klokka 08.15 tirsdag morgen, over ett døgn etter drapene, at Mirzaolimov ble gjenkjent av en politipatrulje like ved Siemens-bygget i Holtermannsveien i Trondheim.

-  Det var en lettelse for ham å bli pågrepet, sier forsvareren.

-  På det tidspunktet var han på mange måter uten mål og mening. Han visste ikke hva han skulle gjøre eller hvor han skulle gå. Han var bare en forvirret mann som virret rundt.

<B>ENSOM</B>: Advokat Arne Opdahl beskriver sin klient som et ensomt menneske.
<B>BEKREFTER:</B> Politiadvokat Ludvig Strugstad forklarer at den dobbeltdrapssiktede sier han ikke husker hva som skjedde i eneboligen i Overhalla natt til mandag.
AKTOR: Politiadvokat Elin Utvik ba om om åtte ukers varetektsfengsling med brev og besøksforbud, men det ble fire.