- Jeg husker ingenting av drapet på mamma

24-åring trodde han var på ferie i Sverige da mor ble knivstukket i Oslo.

MAMMA BLE DREPT: «Mari» var bare 18 år da broren hennes drepte mamma (56) omtrent en time etter at psykiatere erklærte ham for frisk til å bli innlagt. Hun mener det er psykiaterne som er skyld i drapet. Rettssaken mot broren starter i dag. Foto: Håkon Eikesdal/Scanpix
MAMMA BLE DREPT: «Mari» var bare 18 år da broren hennes drepte mamma (56) omtrent en time etter at psykiatere erklærte ham for frisk til å bli innlagt. Hun mener det er psykiaterne som er skyld i drapet. Rettssaken mot broren starter i dag. Foto: Håkon Eikesdal/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||OSLO TINGRETT (Dagbladet): I dag startet rettssaken der en 24 år gamle mann fra Frogner i Oslo står tiltalt for å ha drept sin mor med flere knivstikk i brystet.

Trodde han var i Sverige

Under hans forklaring i Oslo tingrett i dag kom det fram at han trodde han var på ferietur i Sverige sammen med moren og søsteren da drapet skjedde på Frogner den 24. oktober 2007.

- Jeg husker at vi satt i bilen og kjørte og at vi leste om drapet i avisen. Etter det ble jeg arrestert. Jeg husker ingenting av drapet på mamma, sa 24-åringen.

Han fortalte retten at hans søster har forklart ham en annen versjon av virkeligheten, og at han derfor ikke lenger vet om han stoler på sine egne minner.

Schizofren
Rettspsykiatere har gitt ham diagnosen paranoid schizofreni, og mener han var psykotisk på drapstidspunktet. Nå bor han på Dikemark psykiatriske sykehus hvor han får behandling.

I retten i dag sa tiltalte at han ikke orket å tenke på at moren er drept. Han hadde problemer med å forklare seg og måtte ta pauser underveis.

- Jeg vet hva jeg er tiltalt for, og det er helt fryktelig å tenke på det. Jeg orker ikke dette, sa han.

Hans forsvarer, Tor-Erling Staff, ba om at 24-åringen fikk forlate rettssalen etter at han hadde forklart seg. De to rettspsykiatriske sakkyndige, Bjørn Østberg og Henning Værøy, var enige i denne beslutni ngen på bakgrunn av tiltaltes helsetilstand.

Søsteren om drapet
Halvannen uke før rettssaken fortalte søsteren (20) til den tiltalte hva som skjedde like før moren hennes ble drept. Ettersom broren ble undersøkt av psykiatere og erklært for frisk for innleggelse ca en time før drapet skjedde, mener søsteren at psykiaterne må ta skylden for drapet.

- Mamma kunne vært i live i dag hvis min bror hadde fått den behandlingene han har krav på, sier hun.

20-åringen er tilstede i retten i dag, og forteller Dagbladet at hun føler seg helt tom.

- Det er sånn jeg er når jeg prøver å beskytte meg selv mot følelsene mine, sier 20-åringen.

Narkotikamisbruk
Erling Borgen er en nær venn av familien, og uttaler seg på vegne av de fire brødrene til den drepte 56-åringen.

- Her dreier det seg om langvarig narkotikamisbruk for den tiltalte, hvor resultatet er blitt så smertefullt at familien ber om forståelse for at de på det nåværende tidspunkt ikke ønsker å uttale seg ytterligere, sier Borgen til Dagbladet.

Den 24-årige tiltalte sa selv i retten at han hadde brukt marihuana, men husket ikke i hvor stor utstrekning det dreier seg om.