BLE BARE 14 ÅR: Sharidyn Meegan Ngahiwi Svebakk-Bøhn (14) fra Drammen ble drept på Utøya 22.juli i fjor. Denne uka feiret familien det som skulle vært hennes 15 års dag. Foto: privat
BLE BARE 14 ÅR: Sharidyn Meegan Ngahiwi Svebakk-Bøhn (14) fra Drammen ble drept på Utøya 22.juli i fjor. Denne uka feiret familien det som skulle vært hennes 15 års dag. Foto: privatVis mer

- Jeg husker latteren og hennes vakre smil

Sharidyn Meegan Ngahiwi Svebakk-Bøhn ble terrorens yngste offer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka feiret Vanessa Svebakk det som skulle vært datterens 15-års dag.

- Fødselsdagen hennes 17.juli, da Sharidyn skulle fylt 15 år, var den første gangen jeg virkelig følte en dyp, dyp sorg som nærmest kan beskrives som paralyserende, sier Vanessa Svebakk.

Den dagen ble datterens gravstein reist på Bragernes kirkegård i Drammen.

- Tirsdagen var en tung dag. Jeg gråt mesteparten av tida, sier Svebakk.

Datteren Sharidyn - eller Sissi, som hun ble kalt — fylte 14 år fem dager før hun ble drept på Utøya. Søndag 17.juli 2011 feiret Sharidyn 14-årsdagen sin hjemme i Drammen sammen med mamma Vanessa Svebakk, pappa Odd Roger Bøhn og småsøstrene Savannah og Sydney (nå 8 og 3).

Gavene hun fikk til den siste fødselsdagen sin står fremdeles ubrukt på jenterommet.

- Vi har ikke orket å rydde bort noe ennå, alt står slik det var da hun reiste, sier Svebakk.
Bamseklemmer Dagen etter bursdagsfeiringen i fjor, 18.juli, dro 14-åringen til AUF-leiren. Dette skulle bli hennes første sommerleir på Utøya.

På barnerommet lå det igjen en lapp som Sharidyn skrev kvelden før hun reiste. «Jeg kan seriøst ikke vente! Til i morgen».

Mamma Vanessa og de to yngste døtrene tok farvel med Sharidyn på Drammen togstasjon. Småjentene klamret seg til storesøster, de ville ikke at hun skulle dra. Det ble siste gangen moren og søstrene så henne.

- Jeg husker latteren og hennes vakre smil da vi kjørte til togstasjonen. Jeg husker bamseklemmene og det forventningsfulle smilet hun hadde da vi gikk fra henne, sier Vanessa Svebakk.
Livsglad og omsorgsfull Tomrommet etter eldstedatteren og storesøsteren har vært vanskelig å bære for både store og små.

- Den yngste datteren vår var bare 18 måneder da Sharidyn døde. Midt oppe i all sorgen og fortvilelsen skulle hun ha flaske og bleieskift og den oppmerksomheten en baby forventer å få. I tillegg hadde vi en sjuåring som forsto at søsteren var død. Hun har måttet ta på seg storesøsterrollen under tvang og har båret sin egen sorg. Jeg er veldig stolt av henne for dette, sier Vanessa Svebakk.

Hun beskriver Sharidyn som en livsglad og varm jente som brydde seg om medmenneskene sine. Ikke minst var hun en snill og omsorgsfull storesøster.

- Jeg kan stå og vaske opp og se unge jenter som min datter vanket sammen med, høre latteren deres og musikken fra Ipod-ene. Og selv om jeg er glad for å høre barnelatter, blir jeg samtidig jævlig misunnelig. Min datter er jo ikke der. Jeg vet at det er politisk ukorrekt å tenke på den måten, men slik er sorgen.
Vond start på året Svebakk synes de har vært flinke til å se glede i all sorgen, mye takket være støtte fra familie og venner.

- Det er viktig å bære sorgen selv. Det er ingen jeg kan dele den med, og det er til tider en byrde. Det finnes ingen fasit i sorg, man må ta den tida man trenger. Heldigvis har jeg en fantastisk mann. Jeg vet ikke hva jeg ville gjort uten ham. Min sorg tar opp mer plass, og til tider har jeg nok ikke vært flink til å se hans sorg. Men jeg skal love at han har sett min, sier hun.

Høytidene har vært en ekstra påkjenning. Da har savnet etter datteren vært ekstra stort.

- Den første julen taklet vi fint, men nyttår var tungt. Da gikk det opp for meg at vi gikk inn i et nytt år som Sharidyn ikke kom til å være en del av, sier Svebakk.
- Et sjokk Den første tida etter Sharidyns død, trodde foreldrene hun hadde druknet. De var ikke klare for å få vite mer om hva som hadde skjedd. Utover høsten i fjor ønsket de å få mer informasjon. Sannheten kom som et sjokk.

STORT SAVN: Det siste året har vært tøft for familien Svebakk-Bøhn. Savnet etter Sharidyn er stort. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
STORT SAVN: Det siste året har vært tøft for familien Svebakk-Bøhn. Savnet etter Sharidyn er stort. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer

- Det var en uvirkelig følelse. At noen kunne være så ondskapsfulle og henrette vår datter!

Sharidyn Meegan Ngahiwi Svebakk-Bøhn ble funnet ved skrenten nedenfor Kjærlighetsstien vest på Utøya, der hun hadde søkt tilflukt sammen med flere andre ungdommer.

Hun ble truffet av to av de mange skuddene Anders Behring Breivik avfyrte mot de unge AUF-erne som gjemte seg.

Etter hvert som foreldrene fikk et tydeligere bilde av hva som skjedde med Sharidyn, dukket det opp flere spørsmål.

- Hvorfor var det ingen åstedsbilder av vår datter? Hvorfor så ingen henne? Vi gikk gjennom alle politidokumenter og obduksjonsrapporten, uten å finne svar, sier Svebakk.
- De var helter Siste gangen Svebakk hørte datterens stemme var klokka 17.26, da hun ringte sin mor etter først å ha kontaktet politiet. Tre minutter etterpå ble hun skutt og drept.

- Hun var bare 14 år, men i stedet for å prøve å redde sitt eget liv, ringte hun politiet. Jeg skulle gjerne sett noen skrive med stor skrift at de som døde 22.juli var helter. Soldater hedres jo som helter hvis de dør i krig. Vi sendte ikke barna våre i krig, men mange av dem var virkelig helter, sier hun.

På ettårsdagen for massedrapene ønsker Svebakk at datteren skal være i fokus. Hun bruker Facebook aktivt for å dele tankene sine med andre.

- Sorgen vår har vært offentlig fra dag én. Jeg forstår at folk er nysgjerrige, og derfor er det viktig for oss å dele sorgen med andre. Jo mer vi forteller om hvordan vi har det, desto færre spørsmål får vi.

STORESØSTER: Sharidyn var den eldste i en søskenflokk på tre. De to yngstejentene i familien satte stor pris på søsteren sin. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
STORESØSTER: Sharidyn var den eldste i en søskenflokk på tre. De to yngstejentene i familien satte stor pris på søsteren sin. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer
SORG: Vanessa Svebak og familien mistet eldstedatteren "Sissi", Sharidyn Ngahiwi Svebakk-Bøhn 22.juli i fjor. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
SORG: Vanessa Svebak og familien mistet eldstedatteren "Sissi", Sharidyn Ngahiwi Svebakk-Bøhn 22.juli i fjor. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer