- Jeg husker personlig hvilken frykt byggingen utløste i min familie

Angela Merkel og Tyskland markerte at det er 50 år siden den forhatte Berlinmuren ble påbegynt.

SKILTE TYSKLAND: Det historiske bildet fra Vest-Berlin. I Lindenstrasse i nærheten av Check Point Charlie, viser at Berlin-muren er nesten ferdig. Muren er på dette tidspunktet tre meter høy og er avrundet på toppen, så det er vanskelig å få tak hvis noen skulle ønske å klatre over. Vestberlinere kikker inn i Øst-Berlin gjennom sprekker i muren.
Foto: Keystone / Billedsentralen
SKILTE TYSKLAND: Det historiske bildet fra Vest-Berlin. I Lindenstrasse i nærheten av Check Point Charlie, viser at Berlin-muren er nesten ferdig. Muren er på dette tidspunktet tre meter høy og er avrundet på toppen, så det er vanskelig å få tak hvis noen skulle ønske å klatre over. Vestberlinere kikker inn i Øst-Berlin gjennom sprekker i muren. Foto: Keystone / Billedsentralen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Muren ble påbegynt 13. august 1961 og ble stående i 28 år. Lørdag ble dagen markert, først og fremst i Berlin, men også i resten av Tyskland.

Midt på dagen ble det holdt et minutts stillhet, hvor bare kirkeklokkene kimte. Offentlig transport sto også stille en kort stund.

- Det urettferdige i å bygge muren minner oss den dag i dag om å stå for frihet, demokrati og borgerrettigheter, hjemme og ute i verden, sier Tysklands statsminister Angela Merkel i et intervju anledning dagen.

Frykt i familien Merkel deltok lørdag på kransenedleggelse ved et minnesmerke i byen.

- Selv om jeg bare var sju år i 1961, husker jeg personlig hvilken frykt byggingen utløste i min familie. Vil ble skilt fra tanter og besteforeldre, forteller Merkel, som ble født i den vestlige delen av byen. Familien flyttet imidlertid østover da hun var liten.

Tysklands president, Christian Wulff, sier Tyskland burde oppfordre til mer frihet innenfor landets grenser ved å hjelpe innvandrere med å bli integrert og gjøre det mulig for folk å nå sitt potensial.

Det var sivil aktivisme som til slutt gjorde at muren forsvant.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer