- Jeg husker personlig hvilken frykt byggingen utløste i min familie

Angela Merkel og Tyskland markerte at det er 50 år siden den forhatte Berlinmuren ble påbegynt.

SKILTE TYSKLAND: Det historiske bildet fra Vest-Berlin. I Lindenstrasse i nærheten av Check Point Charlie, viser at Berlin-muren er nesten ferdig. Muren er på dette tidspunktet tre meter høy og er avrundet på toppen, så det er vanskelig å få tak hvis noen skulle ønske å klatre over. Vestberlinere kikker inn i Øst-Berlin gjennom sprekker i muren.
Foto: Keystone / Billedsentralen
SKILTE TYSKLAND: Det historiske bildet fra Vest-Berlin. I Lindenstrasse i nærheten av Check Point Charlie, viser at Berlin-muren er nesten ferdig. Muren er på dette tidspunktet tre meter høy og er avrundet på toppen, så det er vanskelig å få tak hvis noen skulle ønske å klatre over. Vestberlinere kikker inn i Øst-Berlin gjennom sprekker i muren. Foto: Keystone / Billedsentralen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Muren ble påbegynt 13. august 1961 og ble stående i 28 år. Lørdag ble dagen markert, først og fremst i Berlin, men også i resten av Tyskland.

Midt på dagen ble det holdt et minutts stillhet, hvor bare kirkeklokkene kimte. Offentlig transport sto også stille en kort stund.

- Det urettferdige i å bygge muren minner oss den dag i dag om å stå for frihet, demokrati og borgerrettigheter, hjemme og ute i verden, sier Tysklands statsminister Angela Merkel i et intervju anledning dagen.

Frykt i familien Merkel deltok lørdag på kransenedleggelse ved et minnesmerke i byen.

- Selv om jeg bare var sju år i 1961, husker jeg personlig hvilken frykt byggingen utløste i min familie. Vil ble skilt fra tanter og besteforeldre, forteller Merkel, som ble født i den vestlige delen av byen. Familien flyttet imidlertid østover da hun var liten.

Tysklands president, Christian Wulff, sier Tyskland burde oppfordre til mer frihet innenfor landets grenser ved å hjelpe innvandrere med å bli integrert og gjøre det mulig for folk å nå sitt potensial.

Det var sivil aktivisme som til slutt gjorde at muren forsvant.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.