SKILTE TYSKLAND: Det historiske bildet fra Vest-Berlin. I Lindenstrasse i nærheten av Check Point Charlie, viser at Berlin-muren er nesten ferdig. Muren er på dette tidspunktet tre meter høy og er avrundet på toppen, så det er vanskelig å få tak hvis noen skulle ønske å klatre over. Vestberlinere kikker inn i Øst-Berlin gjennom sprekker i muren.
Foto: Keystone / Billedsentralen
SKILTE TYSKLAND: Det historiske bildet fra Vest-Berlin. I Lindenstrasse i nærheten av Check Point Charlie, viser at Berlin-muren er nesten ferdig. Muren er på dette tidspunktet tre meter høy og er avrundet på toppen, så det er vanskelig å få tak hvis noen skulle ønske å klatre over. Vestberlinere kikker inn i Øst-Berlin gjennom sprekker i muren. Foto: Keystone / BilledsentralenVis mer

- Jeg husker personlig hvilken frykt byggingen utløste i min familie

Angela Merkel og Tyskland markerte at det er 50 år siden den forhatte Berlinmuren ble påbegynt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Muren ble påbegynt 13. august 1961 og ble stående i 28 år. Lørdag ble dagen markert, først og fremst i Berlin, men også i resten av Tyskland.

Midt på dagen ble det holdt et minutts stillhet, hvor bare kirkeklokkene kimte. Offentlig transport sto også stille en kort stund.

- Det urettferdige i å bygge muren minner oss den dag i dag om å stå for frihet, demokrati og borgerrettigheter, hjemme og ute i verden, sier Tysklands statsminister Angela Merkel i et intervju anledning dagen.

Frykt i familien Merkel deltok lørdag på kransenedleggelse ved et minnesmerke i byen.

- Selv om jeg bare var sju år i 1961, husker jeg personlig hvilken frykt byggingen utløste i min familie. Vil ble skilt fra tanter og besteforeldre, forteller Merkel, som ble født i den vestlige delen av byen. Familien flyttet imidlertid østover da hun var liten.

Tysklands president, Christian Wulff, sier Tyskland burde oppfordre til mer frihet innenfor landets grenser ved å hjelpe innvandrere med å bli integrert og gjøre det mulig for folk å nå sitt potensial.

HEDRET: Angela Merkel og flere høytstående i det tyske embedsverket hedret ofrene for Berlin-muren.  Foto:  Reuters.
HEDRET: Angela Merkel og flere høytstående i det tyske embedsverket hedret ofrene for Berlin-muren. Foto: Reuters. Vis mer

Det var sivil aktivisme som til slutt gjorde at muren forsvant.

- Muren falt ikke, den ble veltet, sier han.

Wulff nevnte også de som døde i forsøket på å flykte fra det kommunistiske Øst-Tyskland og de politiske fangene.

Kritisk til «Ostalgie» Berlinmuren ble reist for å hindre folk i å flykte fra øst til vest.

Berlin-borgermester Klaus Wowereit kritiserte dem som ser tilbake på det gamle DDR (Deutsche Demokratische Republik) med nostalgi.

- Det er sjokkerende at det til og med i dag er folk som mener sosialistpartiet (SED) hadde gode grunner for å isolasjonen, sier borgermesteren.

MUREN BLE VELTET: - Muren falt ikke, den ble veltet, sier Tysklands president  Christian Wulff . Her flankert av Angela Merkel og Axel Klausmeier, som er sjef for Berlinmurens stiftelse. Foto: Scanpix/AFP
MUREN BLE VELTET: - Muren falt ikke, den ble veltet, sier Tysklands president Christian Wulff . Her flankert av Angela Merkel og Axel Klausmeier, som er sjef for Berlinmurens stiftelse. Foto: Scanpix/AFP Vis mer

I det radikale venstrepartiet Die Linke har det vært diskusjoner om dette nylig. Flere tidligere kommunistpartimedlemmer, som nå er medlem i Die Linke, anklages for å ville glatte over de verste sidene av det totalitære regimet.

(NTB)

BERLINMURENS FALL:
Tusenvis av mennesker krabbet opp på muren ved Brandenburger Tor i Vest-Berlin. På østsiden sto store politistyrker og passet på at ingen kom over. Bildet er tatt 10 november 1989,
Foto: Jørn H. Moen/SCANPIX
BERLINMURENS FALL: Tusenvis av mennesker krabbet opp på muren ved Brandenburger Tor i Vest-Berlin. På østsiden sto store politistyrker og passet på at ingen kom over. Bildet er tatt 10 november 1989, Foto: Jørn H. Moen/SCANPIX Vis mer