- Jeg innbilte meg at det var noe internt de skulle overvåke

Tidligere sjefer for Politiets sikkerhetstjeneste sier de ikke visste om overvåkningen. De som kan ha visst, vil ikke snakke.

VISSTE IKKE: Arnstein Øverkil, som var konstituert i stillinger før Holme fra 2003 til 2004, sier at han ikke var kjent med at ekspolitifolk ansatt ved den amerikanske ambassaden systematisk har overvåket nordmenn på oppdrag fra USA. Foto: ANDREA GJESTVANG/DAGBLADET
VISSTE IKKE: Arnstein Øverkil, som var konstituert i stillinger før Holme fra 2003 til 2004, sier at han ikke var kjent med at ekspolitifolk ansatt ved den amerikanske ambassaden systematisk har overvåket nordmenn på oppdrag fra USA. Foto: ANDREA GJESTVANG/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet har snakket med tidligere sjefer for PST, og tidligere sjefer for politiavdelingen i Justisdepartementet, om påstandene om ulovlig etterretningsvirksomhet i regi av den amerikanske ambassaden.

Les alle sakene om etteretnings-skandalen her!

Men Politiets sikkerhetstjeneste, som styrer de norske etterretningstjenestene, og skal ha oversikt over fremmede lands aktivitet på norsk jord, kjente ikke til etterretningsgruppa som har jobbet for USAs ambassade.

Det hevder tidligere PST-sjefer Dagbladet har snakket med. Dagbladet kjenner til at de tidligere overvåkningssjefene i går var i møter for å redegjøre om sin kunnskap om etterretningsvirksomheten.

Overrasket Jørn Holme, som var PST-sjef fra 2004 til 2009, sier det er opp til den nåværende PST-ledelsen å kommentere saken. Men han sier han er «overrasket».Arnstein Øverkil, som var konstituert i stillinger før Holme fra 2003 til 2004, sier at han ikke var kjent med at ekspolitifolk ansatt ved den amerikanske ambassaden systematisk har overvåket nordmenn på oppdrag fra USA.

— Jeg var ikke informert eller orientert om dette. Da ville jeg gått til statsråden med det umiddelbart, sier Øverkil.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer