- Jeg innbilte meg at det var noe internt de skulle overvåke

Tidligere sjefer for Politiets sikkerhetstjeneste sier de ikke visste om overvåkningen. De som kan ha visst, vil ikke snakke.

VISSTE IKKE: Arnstein Øverkil, som var konstituert i stillinger før Holme fra 2003 til 2004, sier at han ikke var kjent med at ekspolitifolk ansatt ved den amerikanske ambassaden systematisk har overvåket nordmenn på oppdrag fra USA. Foto: ANDREA GJESTVANG/DAGBLADET
VISSTE IKKE: Arnstein Øverkil, som var konstituert i stillinger før Holme fra 2003 til 2004, sier at han ikke var kjent med at ekspolitifolk ansatt ved den amerikanske ambassaden systematisk har overvåket nordmenn på oppdrag fra USA. Foto: ANDREA GJESTVANG/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har snakket med tidligere sjefer for PST, og tidligere sjefer for politiavdelingen i Justisdepartementet, om påstandene om ulovlig etterretningsvirksomhet i regi av den amerikanske ambassaden.

Les alle sakene om etteretnings-skandalen her!

Men Politiets sikkerhetstjeneste, som styrer de norske etterretningstjenestene, og skal ha oversikt over fremmede lands aktivitet på norsk jord, kjente ikke til etterretningsgruppa som har jobbet for USAs ambassade.

Det hevder tidligere PST-sjefer Dagbladet har snakket med. Dagbladet kjenner til at de tidligere overvåkningssjefene i går var i møter for å redegjøre om sin kunnskap om etterretningsvirksomheten.

Overrasket Jørn Holme, som var PST-sjef fra 2004 til 2009, sier det er opp til den nåværende PST-ledelsen å kommentere saken. Men han sier han er «overrasket».

Arnstein Øverkil
, som var konstituert i stillinger før Holme fra 2003 til 2004, sier at han ikke var kjent med at ekspolitifolk ansatt ved den amerikanske ambassaden systematisk har overvåket nordmenn på oppdrag fra USA.

— Jeg var ikke informert eller orientert om dette. Da ville jeg gått til statsråden med det umiddelbart, sier Øverkil.

Også han ble «overrasket» over avsløringen. I tillegg mener han avsløringen reiser spørsmålet om hva slags arbeid politifolk bør kunne påta seg etter at de avslutter politikarrieren.

VISSTE IKKE: Justisminister Knut Storberget (Ap) sa onsdag kveld at han ikke var kjent med saken. Dørum sa han heller ikke han har visst om saken. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
VISSTE IKKE: Justisminister Knut Storberget (Ap) sa onsdag kveld at han ikke var kjent med saken. Dørum sa han heller ikke han har visst om saken. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Nå man pensjonerer seg som politimann, har man en betydelig kunnskap. Det er ikke sikkert at man uten videre bør kunne ta denne kunnskapen med seg til en ny arbeidsgiver, sier Øverkil.

Den tidligere PST-sjefen sier han selv kjenner noen av politifolkene som skal jobbe i den hemmelige SDU-gruppa.

— Jeg var kjent med at tidligere politifolk hadde en eller annen jobb ved ambassaden, men jeg snakket aldri med noen om det. Jeg innbilte meg at det var noe internt de skulle overvåke, sier Øverkil til Dagbladet.

Faste møter Det er såkalte styrings/dialogmøter mellom ledelsen i politiavdelingen i Justisdepartementet og ledelsen i PST tre ganger i året. Det er videre faste møter mellom statsråden og sjef i PST seks ganger per år. PST-sjefen og sjefen for politiavdelingen har hyppig kontakt.

Overvåkingssaken går ti år tilbake i tid, og på den tida har det vært bare to justisministere, Odd Einar Dørum fra 2001 til 2005 og Knut Storberget fra 2005. Storberget sa onsdag kveld at han ikke var kjent med saken. Dørum sa han heller ikke han har visst om saken.

— Det kan imidlertid være andre i departementet som har kjent til saken, sier informasjonsrådgiver Marit Haugen til Dagbladet.

Men ingen av de høytstående embetsfolkene i departementet som har vært der siden overvåkingen startet, ønsker å si noe til Dagbladet.

Vil ikke snakke Hans Olav Østgaard var overvåkingssjef på 90-tallet, og er i dag assisterende departementsråd i Justisdepartementet.

OVERRASKET: Jørn Holme, som var PST-sjef fra 2004 til 2009, sier det er opp til den nåværende PST-ledelsen å kommentere saken. Men han sier han er «overrasket». Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET
OVERRASKET: Jørn Holme, som var PST-sjef fra 2004 til 2009, sier det er opp til den nåværende PST-ledelsen å kommentere saken. Men han sier han er «overrasket». Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET Vis mer

— Jeg vil ikke si noe om dette, og viser til det statsråden har uttalt.

— Betyr det at du ikke vet, eller at du ikke vil si det?

— Jeg vil ikke si noe om det, sier Østgaard. Han avkrefter at han har fått munnkurv.

Karen Melander var ekspedisjonssjef i Politiavdelingen i departementet tidligere.

— Jeg har ikke noe å si om dette. Du får forholde deg til informasjonsavdelingen, sier hun.

Må ha visst Forsker ved Politihøgskolen, Tore Bjørgo, mener PST må ha kjent til virksomheten.

— Det synes åpenbart at PST har visst om dette. Det er en del av PSTs oppgave å holde øye med fremmede staters etterretning på norsk jord. Spørsmålet er hvorfor de ikke har undersøkt dette nærmere og rapportert videre. Kan det være at de har latt være å stikke hånda inn i vepsebolet for å ikke skade relasjonen til USA og CIA? spør Bjørgo.

VISSTE IKKE: Tidligere justisminister Odd Einar Dørum. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
VISSTE IKKE: Tidligere justisminister Odd Einar Dørum. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

Bjørgo reagerer sterkt på at tidligere norske polititjenestemenn jobber med overvåking av norske borgere for USA.

TRODDE DET VAR INTERNT: — Jeg var kjent med at tidligere politifolk hadde en eller annen jobb ved ambassaden, men jeg snakket aldri med noen om det. Jeg innbilte meg at det var noe internt de skulle overvåke, sier tidligere PST-sjef Arnstein Øverkil til Dagbladet. Foto: FREDRIK NAUMANN/DAGBLADET
TRODDE DET VAR INTERNT: — Jeg var kjent med at tidligere politifolk hadde en eller annen jobb ved ambassaden, men jeg snakket aldri med noen om det. Jeg innbilte meg at det var noe internt de skulle overvåke, sier tidligere PST-sjef Arnstein Øverkil til Dagbladet. Foto: FREDRIK NAUMANN/DAGBLADET Vis mer