SLIPPER FENGSEL: Frank Wuterich ble i utgangspunktet dømt til 90 dagers fengsel. Men han slipper å sone i fengsel, fordi han gjorde en avtale med påtalemyndigheten. Foto: AP/Denis Poroy/Scanpix
SLIPPER FENGSEL: Frank Wuterich ble i utgangspunktet dømt til 90 dagers fengsel. Men han slipper å sone i fengsel, fordi han gjorde en avtale med påtalemyndigheten. Foto: AP/Denis Poroy/ScanpixVis mer

- Jeg innser at jeg vil bli sett på som en kaldblodig barnedrapsmann

Den amerikanske patruljelederen bak drapene på 24 sivile irakere i 2005, slipper fengselsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stabssersjant Frank Wuterich ledet en gruppe soldater i byen Haditha da drapsraidet fant sted i 2005.

Anklagene mot seks av de andre er blitt frafalt, mens én tiltalt er blitt frikjent, skriver BBC.

Erklærte seg skyldig Ifølge påtalemyndigheten mistet 31-åringen kontrollen etter å ha sett en kamerat bli drept i en bombeeksplosjon i den irakiske byen Haditha 19. november 2005.

Sammen med medsoldater ledet Wuterich så en voldsom hevnaksjon fra USAs styrker, der til sammen 24 mennesker ble brutalt drept, ifølge aktoratet.

Den mest alvorlige enkelthendelsen var ett sivilt bolighus der seks mennesker ble drept, blant dem en gruppe kvinner og barn som gjemte seg inne på et soverom. De fleste ofrene i huset døde etter skudd mot hodet.

Gjorde avtale På mandag sa Wuterich seg skyldig i tjenesteforsømmelse, og tirsdag møtte han i retten ved militærleiren Pendleton nær San Diego i California for å få vite straffeutmålingen.

Ifølge NTB ble Wuterich i utgangspunktet dømt til 90 dagers fengsel. Men han slipper å sone i fengsel, fordi han gjorde en avtale med påtalemyndigheten:

I stedet for fengsel, slipper Wuterich med å bli degradert til menig soldat.

Opprørt Allerede før tirsdagens straffeutmåling var det klart at Wuterich maksimalt ville bli dømt til tre måneders fengsel, skriver NTB.

Pårørende til de drepte irakerne har reagert sterkt på at ingen av de amerikanske soldatene har fått strenge straffer, og at hovedmannen Wuterich slipper med en liten skrape - der sivile irakere måtte bøte med livet i amerikanernes drapsraid.

- Dette er et overgrep mot irakernes stolthet, sier Saleem al-Jubouri, leder for menneskerettighetskomiteen i det irakiske parlamentet ifølge Reuters.

Al-Jubouri sier han vil ta opp saken i parlamentet.

- Monster I en uttalelse innrømmer Wuterich likevel følgende:

- Jeg innser at jeg alltid vil bli sett på som en kaldblodig barnedrapsmann, og et monster som er ute av kontroll.

- Jeg ba mine menn om å skyte først og spørre etterpå, men mente at vi ikke skulle nøle i møte med fienden - vi mente aldri å skade sivile.

Også en mann i rullestol ble drept under hevnaksjonen. Det ble ikke funnet våpen hos noen av ofrene.

OVERLEVDE: Både kvinner og barn ble drept i angrepet. Lille Hind overlevde, her sitter hun med onkelen sin. Foto: Reuters/Ali al-Mashhadani/Scanpix
OVERLEVDE: Både kvinner og barn ble drept i angrepet. Lille Hind overlevde, her sitter hun med onkelen sin. Foto: Reuters/Ali al-Mashhadani/Scanpix Vis mer