- Jeg jobber fortsatt for NSA. De er de eneste som ikke forstår det

Varsleren Edward Snowden er fornøyd med det han har oppnådd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med Washington Post sier han at han regner oppdraget sitt som utført.

- For meg, med tanke på personlig tilfredsstillelse, er oppdraget ferdig, sier han i intervjuet.

Spionsiktede Snowden har lekket en rekke etterretningsdokumenter etter at han sluttet i den amerikanske etterretningstjenesten, NSA.

Han har nå fått midlertidig asyl i Russland.

Washington Post skriver at de har snakket med Snowden i Moskva i nesten «to dager uavbrutt».

- Har vunnet Intervjuet er det første en til en-intervjuet Snowden har gitt siden han kom til Russland i juni og fikk midlertidig asyl der.

- Jeg har allerede vunnet, sier Snowden. Han legger også til at han ikke har ønsket å forandre samfunnet, eller ødelegge NSA.

- Jeg ville gi samfunnet en mulighet til å velge om det skulle forandre seg selv, sier han.

Han sier han ikke har noe mål om å knekke sin tidligere oppdragsgiver.

- Jeg prøver ikke å knekke NSA, jeg jobber for å forbedre NSA. Jeg jobber fortsatt for NSA. De er de eneste som ikke forstår det, sier han.
Skapt endringer Barack Obama har åpnet for å endre retningslinjene for etterretningstjenesten i kjølvannet av alle avsløringene.

De såkalte Snowden-dokumentene har også nådd Norge. Tidligere denne måneden kunne Dagbladet fortelle hvordan norsk etterretningstjeneste overvåker russiske politikere og andre sivile mål - og deler etterretning om blant annet russisk energipolitikk med NSA.

Tidligere denne måneden intervjuet det amerikanske magasinet Forbes tidligere kollega av Snowden. Ifølge den NSA-ansatte, som ønsker å være anonym, ble Snowden betraktet som en ultra-kompetent og prinsippfast, om enn noe eksentrisk, kollega.

Den nå verdenskjente varsleren skal ha fått tilgang til alle de sensitive dokumentene ved å imponere sine overordnede med talentet sitt, ifølge eks-kollegaen.

- Den gutten var et geni blant genier. Det er fullt av smarte mennesker i NSA, men alle som har vært i et møte med Ed vil fortelle at han var i en egen klasse. Jeg har aldri sett noen som ham, sier vedkommende.

(NTB/Dagbladet)