- Jeg jobber nå med redegjørelsen

Ramin-Osmundsen lover svar på alle spørsmål om barneombudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):  Elleve minutter over halv tolv kom barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen ut av regjeringsbilen som kjørte henne til Stortinget.

- Jeg ser at det kommer mange spørsmål nå. Jeg jobber nå med redegjørelsen, den fullstendige redegjørelsen, til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitte, og jeg kommer til å svare på alle spørsmål etter at jeg har levert den til kontrollkomitteen, sier en smilende Ramin-Osmundsen til Dagbladet.no.

- Føler du full tillit fra statsministeren?

- Jeg har ikke ytterligere kommentarer.

Statsråden er i Stortinget for å svare på spørsmål fra May-Helen Molvær Grimstad (KrF) om innsatsen for barn utsatt for vold, overgrep og omsorgssvikt.

Det er ikke klart om hun der vil si noe om bråket rundt ansettelsen av barneombudet Ida Hjort Kraby i spørretimen i dag. 

Omstridt utnevnelse

For en knapp uke siden ble det kjent at Reidar Hjermann ikke fikk fortsette i stillingen som barneombud, men at Ida Hjort Kraby fikk jobben. Siden har det kommet fram stadig nye historier om personlige forbindelser mellom statsråden og det nye ombudet.

- Jeg jobber nå med redegjørelsen

Dagbladet skriver i dag at Hjort Kraby først trakk tilbake sin søknad på jobben. 4. januar i år, dagen etter at hun hadde deltatt på en middag med Ramin-Osmundsen, ombestemte hun seg og fornyet søknaden.

- Det var en av juristene i nettverket som før jul tok initiativ til at vi skulle møtes. Der var både jeg og Kraby, sier statsråden til Dagbladet i dag.

- Vi snakket ikke sammen under middagen. Det var mange til stede, sier Ramin-Osmundsen.

Dagen etter tok likevel Kraby kontakt med departementsråd Harald Nybøen i Barne- og likestillingsdepartementet, for å gi kontrabeskjed: Nå ønsket hun likevel opprettholde sitt kandidatur.


- Svekket
Ved ansettelsen av Hjort Kraby la statsråden vekt på at det er viktig med juridisk kompetanse hos barneombudet. Dette var det mange som reagerte på fordi det allerede jobber flere topp kvalifiserte jurister hos ombudet, men at det nå heller mangler noen med kompetanse på barnepsykologi.  

Politiske kommentatorer forventer en avklaring i løpet av dagen og tror både Hjort Kraby og Ramin-Osmundsens jobber er i fare.

- Jeg liker dårlig å avsette folk, men jeg skjønner ikke hvordan det nye barneombudet kan tiltre stillingen. Det vil være nesten umulig, for hennes posisjon er så svekket, sier Dagbladets politiske kommentator, Marie Simonsen, til VG Nett.

Simonsen har også problemer med å se for seg hvordan barne- og likestillingsministeren skal kunne komme seg ut av denne knipen.

Mistet jobben

Ida Hjort Kraby tar over som barneombud etter Reidar Hjermann, Han er det første ombudet som ikke får sitte mer enn en fireårsperiode, og mange mener årsaken er at han i flere aktuelle saker har talt regjeringen midt i mot. Hjort Kraby kommer fra jobben som advokat ved regjeringens eget advokatkontor.

Hjermann ønsket i går kveld ikke å kommentere saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer