- Jeg kaller det en massakre

Kurdiske vitner så skyteepisoden 16.september fra hustaket. 17 irakere drept da Blackwaters soldater løsnet skudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nye vitneforklaringer sår ytterligere tvil om Blackwaters versjon av den fatale skyteepisoden som fant sted i Bagdad for en snau måned siden.

Det amerikanske sikkerhetsselskapet har hele tiden hevdet at de måtte forsvare seg mot angrep fra væpnede opprørere. Vitneforklaringer så langt tegner et helt annet bilde av hva som skjedde da 17 irakere ble drept og 27 skadd.

Så skyteepisoden fra taket

Tre nye nøkkelvitner, det vil si kurdere som hadde utsikt fra taket over Nisour-plassen der skytingen skjedde, sier de ikke så noe skyting i forkant som kan ha provosert fram Blackwaters respons.

Amerikanske soldater som kom til stedet bare minutter etterpå fant tomhylser fra våpen som vanligvis brukes av amerikanske kontraktører og av det amerikanske militæret, skriver avisen The New York Times.

Mens Blackwater med støtte fra det amerikanske utenriksdepartementet har forklart at de ble beskutt og at bilene måtte taues vekk fra stedet, sier to av de kurdiske vitnene at alle Blackwaters biler kjørte bort fra stedet etter skytingen.

Bare et av de kurdiske vitnene, en mann som har oppgitt navnet Sabah, så de første skuddene som Blackwaters leiesoldater avfyrte mot en hvit sedan og som drepte en mann og hans mor.

Disse skuddene gjorde at de to andre kurderne, politikeren Omar H. Waso og hans sjåfør Sirwan Ali, kom seg opp på taket og observerte hele skyteepisoden fram til Blackwaters biler kjørte bort fra plassen.

På spørsmål om det hadde skjedd noe som gjorde at Blackwater løsnet skudd mot bilen, svarte Sabah: Ikke noe i det hele tatt. Det eneste han kunne se var at den hvite sedanen beveget seg litt og at de begynte å skyte.

OMSTRIDT NÆRVÆR: Dette bildet fra april 2004 viser Blackwater-soldater som deltar i kampene, der amerikanske og spanske styrker forsøker å forsvare seg mot tilhengere av den ytterliggående sjialederen Moqtada al-Sadr. Foto: AP Photo/Gervasio Sanchez/SCANPIX
OMSTRIDT NÆRVÆR: Dette bildet fra april 2004 viser Blackwater-soldater som deltar i kampene, der amerikanske og spanske styrker forsøker å forsvare seg mot tilhengere av den ytterliggående sjialederen Moqtada al-Sadr. Foto: AP Photo/Gervasio Sanchez/SCANPIX Vis mer

- En massakre

Vitneobservasjonene fra de kurdiske soldatene betegnes som svært viktige. I motsetning til mange av de andre vitnene som har forklart seg, kunne kurderne stod uforstyrret og observere hele skyteepisoden fra hustaket. Enda viktigere er det at deres forklaringer tillegges større troverdighet, siden kurderne er mindre fiendtlig innstilt til det amerikanske nærværet i Irak.

- Jeg kaller det en massakre. Det er ulovlig. De brukte jungelens lov, sier Omar H.Waso, et av vitnene og et høytstående medlem av partiet Den patriotiske unionen av Kurdistan til The New York Times.

Waso sier også at Blackwaters soldater fortsatte å skyte lenge etter at det var klart at det ikke var noen motstand, og at folk ble skutt mens de forsøkte å flykte unna.

- Ville blitt stilt for krigsrett

Blackwaters forklaring av hva som skjedde denne søndagen for snart en måned siden slår også sprekker i forhold til hva amerikanske soldater, som undersøkte åstedet kort tid etter, har forklart.

Ingen funn ble gjort som støtter Blackwaters forklaring om at de ble angrepet væpnede opprørere. Tvert imot tyder alt på at Blackwaters leiesoldater ikke ble truet og at de åpnet ild mot sivile som forsøkte å flykte, sier en anonym kilde i det amerikanske militæret.

- Patronene og hylsene som ble funnet knyttes til koalisjonsstyrkene og kontraktørene, sier kilden til The New York Times.

- Jeg kaller det en massakre

Skandalen rundt Blackwater denne gangen og den generelle skepsisen til de private sikkerhetsselskapenes rolle i krigssoner, bidrar også til gjøre hverdagen vanskeligere for de amerikanske styrkene.

- Hvis våre folk hadde gjort dette ville de blitt stilt for krigsrett, sier en annen kilde i det amerikanske militæret.

SKJØT OG DREPTE TO KVINNER: En irakisk kvinne ser på bilen der to kvinner ble skutt og drept av private sikkerhetsvakter i Bagdad tirsdag denne uken.
MISTET SØNNEN: Mohammed Hafiz (37) holder fram bildet av sin 10 år gamle sønn, Ali Mohammed, som ble drept i Blackwater-episoden 16.september.
MÅTTE FORKLARE SEG: Grunnlegger og eier av Blackwater, den tidligere Navy SEAL-soldaten Erik Prince, måtte til Capitol Hill å forklare seg om Blackwaters virksomhet i Irak og Afghanistan.