SOFIENBERGPARKEN 6. AUGUST 2007 Da Ali Farah ble forlatt av ambulansen ble det en av årets største mediesaker. Begge de to ambulansearbeiderne er fortsatt sykmeldte. Til høyre Erik Schjenken, som nå møter i retten fordi han nektet å godta forelegget. Kollegaen har godtatt sin bot. Foto: CAROLINE DREVFELIN
SOFIENBERGPARKEN 6. AUGUST 2007 Da Ali Farah ble forlatt av ambulansen ble det en av årets største mediesaker. Begge de to ambulansearbeiderne er fortsatt sykmeldte. Til høyre Erik Schjenken, som nå møter i retten fordi han nektet å godta forelegget. Kollegaen har godtatt sin bot. Foto: CAROLINE DREVFELINVis mer

- Jeg kalte Farah en jævla gris

Trodde Ali Farah tisset med vilje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag fikk retten høre forklaringen til den andre ambulansesjåføren som var med i ambulansen som forlot Ali Farah i Sofinebergparken i fjor sommer. Han er sykmeldt og møtte derfor ikke i retten, men hans politiforklaringer ble i stede lest opp.

Mandag møtte ambulansesjåfør Erik Schjenken i Oslo tingrett, fordi han nektet å godta et forelegg for å ha forlatt en skadd Ali Farah i Sofienbergparken i fjor sommer.

Shcjenken har ikke vedtatt forelegget, fordi han ikke mener han handlet utilbørlig.

Forelegget på 6000 kroner er utstedt av Spesialenheten for politisaker, som konkluderer med at de to ambulansesjåførene oppførte seg utilbørlig, arrogant, avvisende og krenkende. Schjenken nektet å godta boten, fordi han mener den er feilaktig.

Godtok boten
Den andre ambulansesjåføren godtok den samme boten.

 - Han erkjente ikke straffskyld, men valgte å vedta forelegget for å få en ende på saken. Det at saken aldri får noen slutt, er en ekstra påkjenning for ham, sier den andre ambulansesjåførens advokat, Nils Ole Bay, til Dagbladet.

Den andre ambulansearbeideren ble avhørt av politiet 14. august, ei uke etter hendelsen i Sofienbergparken. Her forklarer han:

-Vi kjørte til stedet, så politiet og mange andre folk i parken, og vi så at mange tok bilder og filmet det som skjedde.

Ambulansearbeideren sier han fikk inntrykk av at de som satt på huk rundt Ali Farah forsøkte å holde ham nede.

- Fornærmede virket sint og utagerende i det jeg satte meg ved siden av ham.  Jeg tok en rask pulssjekk, så inn i munnen, så noen tannskader. Jeg så også inn i øynene hans. Han var motorisk urolig. Jeg konkluderte med at han var ruset, ut fra oppførselen. Han virket forbannet, og ville opp, sier ambulansearbeideren.

Han forteller at han sjekket bakhodet til Farah, og deretter hjalp ham opp i stående stilling.

Tisset på buksa mi

- Deretter sa vi at vi skulle få ham på legevakta. Jeg tok tak i armen hans for å ta ham inn a ambulansen. Da gjorde han et utfall med armen. Da jeg så på ham hadde han tatt ut penis og tissa på bakken så det sprutet på buksa mi. Jeg ble veldig forskrekket, og sa noe sånt som «din jævla gris». Da sa Erik at løpet var kjørt, og at han var et ordensproblem.

- Stemningen ble amper, folk kalte oss jævla rasister. Det var ekkelt å være på stedet.

Han sier videre at han oppfattet det som om Ali Farah tok fram tissen og tisset på asfalten rett foran ham med vilje.

- Det sprutet opp både på sko og bukser. Ambulansearbeideren forteller at Farah kun lagde uforståelige lyder på åstedet. Nok en gang forklarer han at han oppfattet Ali Farah som sint og utagerende.

 Ambulansearbeideren ble spurt av politiet om det fantes en såkalt verstingliste over potensielle pasienter, som media har skrevet om.

- AMK har en liste over adresser som kan være farlige for ambulansepersonell. Det handler bare om adresser. Det foreligger ikke noen verstingliste over personer.

- Kalte ham en gris
Ambulansearbeideren innrømmer at han kalte Ali Farah for jævla gris da han urinerte.

- Det kan hende jeg kalte ham en tulling. Det stemmer ikke at jeg har sagt at vedkommende bare kunne ligge der å sprelle. Jævla gris var en spontan reaksjon på tissingen, sier han, og legger til:

 - Jeg kan forstå at publikum reagerte negativt på vår opptreden på stedet.

Politiet konfronterer ambulansearbeideren med påstandene fra flere vitne rom at de ikke undersøkte fornærmede.

- Jeg satte meg på huk ved siden av fornærmede. Tok tak i kjakene hans, og så også på pupillene hans. Jeg sjekket hodet, men så ingen skader.

Han sier videre at fornærmede pustet godt selv.

- Han var litt svett, men lå midt i sola. Vi bruker cirka 20 sekunder på en såkalt ABC-undersøkelse. Jeg antar at jeg brukte totalt et og et halvt til to minutter på de totale undersøkelsene av Farah, sier ambulansearbeideren.

Trodde Farah var ruset
- Det kan være vanskelig å skille mellom hodeskade og rus, da det kan gi mye av de samme symptomene. Grunnen til at vi tolket dette som rus var oppførselen til Farah. Han var utagerende og gryntet. Han virket også tåkete.

Ambulansearbeideren ble spurt av politiet om han vurderte å endre oppfatning da en sykepleier på åstedet kom bort til ambulansen og ba dem ta med seg Farah.

-Nei, det gjorde vi ikke. Hun kalte oss for rasister. Det var oppførselen til fornærmede som gjorde at vi ikke tok ham med oss, forklarer ambulansearbeideren, og sier at han oppfattet Farahs tissing som viljestyrt, og derfor ble provosert.

- Vi avviste ikke fornærmede, og mente han burde på legevakten på sjekk. Vi mente at politiet skulle kjøre ham dit, sier han.

- Ba politiet kjøre Farah
Mannen forklarer videre at han sa til politet at han mente de burde frakte Farah til legevakten. Begge politimennene på stedet har avvist at dette ble sagt direkte. De mener ambulansearbeiderne kun definerte hendelsen som et ordensproblem.

Flere vitner har forklart at de forsøkte å forklare de to ambulansearbeiderne at Farah hadde slått hodet i bakken. I retten i dag forklarte

Erik Schjenken at de ikke oppfattet dette.

-Alle sier de forklarte hva som hadde skjedd. Men vi fikk ikke vite hva som egentlig hadde skjedd, og at han hadde slått hodet, sier Schjenken.

Han forklarer at heller ikke på legevakten oppdaget man Ali Farahs hodeskade.

- Reagerte på ordbruken
Begge ambulansesjåførene er utdannet paramedics, og har lang fartstid i ambulansetjenesten.

Erik Schjenken er fortsatt sykmeldt etter episoden i parken i fjor sommer, og lider av posttraumatisk stress-syndrom.

Hans lege beskriver i journalen at Schjenken lider av et såkalt medieoffersyndrom, etter langvarig og ensidig medieinteresse. Den heftige mediedekningen over lang tid beskrives som et psykologisk overfall.

Scjenken er fortsatt arbeidsufør, men begynte på lærer utdanning i august i år.

Også den andre ambulansearbeideren er sykmeldt, og møter derfor ikke som vitne i retten.
Erik Schjenken har sagt at han ikke møter i retten for å forsvare sin kollega. Han har også sagt at han reagerte sterkt på kollegaens ordbruk.

Ifølge AMKs lydlogg
fra hendelsen blir det blant annet sagt på telefon til AMK-sentralen:

- Når han pisser meg på bena, der går grensen. Plutselig drar han bare fram snurrebassen og pisser på beina på meg. Dette er et ordensproblem, han skal vi ikke ha med i bilen. Når han miger meg på beina, der går grensa, uansett hvor hardt slag og tenna hans er gått ut.

Schjenken har forklart at det i hovedsak var hans kollega som snakket, og at han selv reagerte på ordbruken.