– Jeg kan bare ikke slutte å lete

Pappa får ikke fred før Charlotte er funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Faren til Charlotte Moene (17), Oddbjørn Lien (46), har vanskeligheter med å beskrive hvordan tida har vært siden Charlotte forvsant.

Håpet om at hun skal komme hjem i live har han for lengst lagt bak seg. Nå handler det bare om å finne henne.

– Jeg kan bare ikke slutte å lete, og jeg får ikke fred før vi har fått henne hjem. Tidligere tenkte jeg aldri så mye over hvor viktig det er å ha en grav å gå til, det har jo aldri vært aktuelt. Det er mange ting man tar for gitt her i livet, det merker jeg godt nå i ettertid, sier han.

Han har lett alle mulige og umulige steder etter datteren sin i snart tre uker.

Spesiell gave

11. august skulle ha vært den lykkeligste dagen i 46-åringens liv, selvfølgelig med unntak av den maidagen i 1990 da datteren kom til verden. Oddbjørn og samboeren skulle vies i kirka og holde bryllupsfest for 40 gjester, men slik blir det ikke.

– Nå blir det bare Grethe og jeg sammen med presten og to vitner. Egentlig hadde vi lyst til å avlyse hele greia, men Charlotte gledet seg sånn til bryllupet og skulle lese en spesiell kjærlighetserklæring under seremonien, sier faren.

– Gaven hun bestilte er gravert med navn og dato, noe som gjorde at vi nå har bestemt oss for å holde fast ved akkurat denne dagen likevel, sier han, og poengterer også hvor mye samholdet mellom Charlottes to familier har betydd gjennom den vanskelige tida.

LETER: Oddbjørn Lien (til venstre) har gitt opp håpet om å få datteren hjem i live. Men får ikke fred før hun er funnet. Her leter han sammen med kamerat Geir Inge Tufte. FOTO: Hanne Stedje/Sogn Avis
LETER: Oddbjørn Lien (til venstre) har gitt opp håpet om å få datteren hjem i live. Men får ikke fred før hun er funnet. Her leter han sammen med kamerat Geir Inge Tufte. FOTO: Hanne Stedje/Sogn Avis Vis mer

Dattera var bare et år gammel da foreldrene skilte lag, men med mor og far bare et steinkast unna hverandre, vokste hun opp med et nært forhold til begge.

– Det var jo bare oss to når hun var hos meg. Jeg hadde bare dette barnet. Hun og jeg brukte mye tid sammen i helgene. Nå må vi bare prøve å fokusere på de gode minnene, og dem er det heldigvis mange av, sier han.

Lenge var det ingen spor som kunne fortelle noe om hvor Charlotte hadde tatt veien, men etter at det ble funnet klesplagg i fossen, svant håpet om at han ville få se datteren igjen.

– Det var noe som trakk meg ned mot vannet allerede den første ettermiddagen, jeg vet ikke hvorfor. Sånn er det nå også. Elva var jo så stor den dagen, vannføringen var ekstremt høy. Hun må ha trådd feil, tenker jeg. Noe annet kan jeg ikke forestille meg. Hva som egentlig har skjedd, får vi nok aldri vite, og det må vi bare lære å akseptere. Og selv om vi hadde visst, får vi aldri Charlotte tilbake, sier han.

Har lett i utallige timer

Oddbjørn Lien har ikke tall på hvor mange timer han har tilbrakt i båt ute på det store Årdalsvatnet. Samboeren, venner, kolleger og naboer hjelper til. Tanken på hva han kan komme til å finne er for lengst tenkt.

– Det handler bare om å få henne hjem, så det må jeg bare takle så godt jeg kan. Det blir vel i ettertid at man virkelig kommer i gang med å sørge og får seg en knekk, men det som holder meg oppe nå er at jeg er ute og leter, sier han.

Hjelp fra bygda

I de fire første døgnene etter at Charlotte forsvant, gikk lokalbefolkningen i timesvis langs de to elvene som rammer inn Øvre Årdal og i de store fjellområdene rundt bygda og lette.

– Folk var kliss bløte, slitne og triste, men likevel kom de tilbake dag etter dag. Andre kom med mat og utstyr til letemannskapene, andre med tørre strømper. Redningskorps kom fra ni nabokommune og det svevet politihelikopter over hodene på oss. Da det plutselig gikk opp for meg hvilket enormt apparat som var satt i gnag for å hjelpe oss med å finne henne, kom det en helt ubeskrivelig følelse over meg midt i all maktesløsheten, sier Oddbjørn.

Han er også svært rørt over at årdølene, med Charlottes håndballvenninner i spissen, nå har startet en innsamlingsaksjon for å kunne fortsette letinga.

Tidligere denne uka hadde det kommet inn nær 130.000 kroner. Alle som ønsker å bidra kan benytte kontornummer 3720 13 21906.

– Vi er så takknemlige for at folk viser et sånt engasjement, det er fantastisk. Hvis det er noe som varmer i den bunnløse fortvilelsen, så er det det, sier Charlottes pappa.

SAVNET: Charlotte Moene (17) har vært savnet fra Øvre Årdal i snart tre uker.
STILLE BRYLLUP: Oddbjørn Lien og Grthe Brynjulfsen har avlyst bryllupsfesten, men skal gifte seg fordi Charlotte gledet seg til dagen.
MANGE FRIVILLIGE: Frivillige i Øvre Årdal og fra nabokommunene rundt lette etter Charlotte Moene i mange dager etter forsvinningen 9. juli.
DYKKET: Profesjonelle redningsdykkere lette flere ganger etter i fossen i elva Fardøla der det ble funnet klær som samsvarer med Charlotte sine.