- Jeg kan berolige Anders Anundsen med at det ikke er størrelsen det kommer an på

Hadia Tajik minner justisminister Anders Anundsen om følgende: Tre centimeter er ikke rare greiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Ap-nestleder Hadia Tajik fikk fram latteren i Stortinget i går da hun kom med følgende bredside mot justisminister Anders Anundsen (Frp):

- Jeg registrerer at Anundsen gjorde seg ganske høy og mørk i sitt svar til meg, men vi er jo tross alt like høye og det er jeg som er mørk, fleipet Tajik fra talerstolen. 

Ap-toppen, som også leder justiskomiteen på Stortinget, hevdet Anundsen ikke svarte på spørsmålene hennes i Stortingssalen. Tajik var misfornøyd med regjeringens satsing på kriminalomsorg, og fikk i alle fall svar i Dagbladet like etter sleivsparket fra talerstolen.  

- Dette føyer seg inn i rekken av halvsannheter fra Tajiks side. Etter mine opplysninger er hun om lag 1,62 høy, mens jeg ifølge mitt eget pass er 1,75. Men jeg skal gi henne rett i at hun er den mørke, sa en lattermild justisminister. 

- Størrelsen ikke viktig Den uvanlige feiden, som altså sauser sammen høyde og penger til kriminalomsorgen, fortsetter i dag.

Hadia Tajik innrømmer nemlig at hun er lavere enn Anundsen - men dét er uten høye hæler. Uansett understreker Tajik at det ikke er størrelsen det kommer an på. 

- Han har glemt at de høye hælene mine gir meg ti centimenter ekstra. Selv om jeg kan berolige Anundsen med at det ikke er størrelsen det kommer an på, så er ikke en praktisk forskjell på tre centimeter store greiene å breie seg med, sier hun.

Dermed understreker Tajik at med sine sedvanlige høye hæler, så skiller det bare noen få centimeter mellom henne og justisministeren - hva høyde angår.

- Omtrent som satsingen hans på fengsel er dét ganske lite, legger hun til.

- Hjelper ikke prate morsomt, Hadia Det var debatten rundt innleide norske fengselsplasser som var startgropen til høyde/størrelse/fengsels-debatten mellom de to justispolitikerne.  

Sammen med KrF fikk Høyre og Frp i juni 2015 flertall for å inngå en avtale med Nederland om leie av fengselsplasser, og Tajik hevder Anundsen heller kunne brukt tida og kreftene på å bygge ut fengselsplasser i Norge. 

Justisminister Anundsen kontrer Tajiks størrelse-kommentar med å si at politikk er viktigere enn morsomme kommentarer. 

- Vel, det understreker vel poenget mitt, nemlig at Tajik må jukse for å få støtte til sin fremstilling, både om egen høyde og i politikken. Det hjelper ikke bare å prate morsomt, det må leveres resultater. Det er rart hvordan vi klarer å løse de problemene Tajik ikke løste, men likevel sier hun det er for lite for sent. Nå forstår jeg at det er størrelsen hun snakker om ikke gjennomført politikk, sier han til Dagbladet. 

Innleide fengselsplasser Avtalen med Nederland gir norske myndigheter tilgang til 242 plasser i det nederlanske fengselet Norgerhaven, som ligger i Drenthe-provinsen i det nordlige Nederland. Fengselet ble tatt i bruk 1. september 2015.

Justisministeren sa i Stortinget i går at de rødgrønne etterlot seg et eneste stort rot innen kriminalomsorgen da de forlot regjeringskontorene i 2013. 

- Vi overtok 4,5 milliarder i vedlikeholdsetterslep i norske fengsler. Vi måtte først løse det akutte problemet og finne fengselskapasitet andre steder. Heldigvis har vi en veldig kreativ regjering som fant en løsning for å sikre nedbygging av soningskøen, sa Frp-toppen.