- Jeg kan berolige både Trine og Knut Arild - dere får lov å være med

KrF og Venstre med en langt mer forsonende tone overfor Frp enn tidligere.

Foto : Agnete Brun / Dagbladet
Foto : Agnete Brun / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagens partilederdebatt startet hardt med diskusjoner om eldreomsorgen. I andre runde spør programleder Oddvar Stenstrøm Knut Arild Hareide (Krf) hvordan han kan advare mot Frp i regjering når dere har sagt de vil samarbeide med dem.

- Det er veldig enkelt. Vi ønsker at Krf og Venstre skal komme i styringsposisjon. Og blir det er blåblått alternativ, så havner vi mer på sidelinjen. Vi vil ha innflytelse.

- Stemmer du på Krf stemmer du for å få et skifte. Det er en tydelig lovnad. Vi ønsker selvfølgelig å påvirke politikken. Nå ønsker vi ikke å sitte på tribunen. At det skal være et politisk jordskjelv at vi og Frp går sammen og løfter de sakene som er viktig sier noe om hvordan denne valgkampen har vært.

- Vi ønsker et regjeringsskifte fordi vi vil ha en grønnere politikk. Det får vi ikke uten Venstre i regjering, sier Trine Skei Grande.

Både Krf og Venstre hadde likevel under debatten en langt mer forsonende tone overfor Frp enn tidligere.

- Jeg kan berolige både Trine og Knut Arild - dere får lov å være med! Vi vil gjerne ha dere med, svarte Siv Jensen.

- Ikke enige Jens Stoltenberg mener det er feil at de borgerlige partiene ikke har avgjort hvordan en eventuelt borgerlig regjering vil se ut. Erna Solberg har tidligere uttalt dette vil bestemmes etter valget.

- Arbeiderpartiet og Senterpartiet er heller ikke enige om alt - men det er jo greit. Det er det samme vi gjør, sier Erna.

- Ingen forventer at dere skal være enige i alt, men velgerne forventer å få vite hvem dere er - og hva de får med dere fire partiene i regjering, svarer Jens Stoltenberg.

- Den gjengen kommer ikke til å vinne VM i synkronsvømming, sier SV-leder Audun Lysbakken om de borgerlige partiene.

- Selv om vi skal samarbeide, må vi også få fram forskjellene mellom oss. Erna kommer ikke til å legge om eldreomsorgen hvis vi ikke tvinger henne til det , sier Siv Jensen.

- Sammenspleiset Etter debatten spurte Dagbladet Siv Jensen om det var bevisst fra de borgerliges side å vise mer samhold nå enn tidligere.

- Poenget er at vi er sammenspleiset. Det har vi gitt uttrykk for nå og tidligere. Det er naturlig for partiene å framheve forskjellene i en valgkamp, slik det også er for de rødgrønne. Men det er greit når de gjør det, ikke vi, svarte Jensen, og legger til at hun mener de fire partiene har et godt grunnlag for samarbeid.

- Hvordan synes du debatten gikk?

- Jeg synes det gikk ganske bra, og at vi tok opp saker som er viktige for meg å få fram. Men det synes jeg sist også.